bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Круглий стіл «Як Україні перейти на обчислення природного газу в енергетичних одиницях?»
15.04.2019

18 квітня на круглому столі експерти Фундації «Відкрите суспільство» презентують дослідження «Як в Україні здійснити перехід на розрахунки за природний газ в енергетичних одиницях».

З часів Радянського Союзу, Україна рахує об’єм спожитого чи переданого газу в кубічних метрах. Однак, експерти вважають, що оцінювати природний газ справедливо саме за його енергетичною цінністю. Підписавши Угоду про асоціацію з ЄС у 2014 році, Україна зобов’язалась змінити правила гри на ринку газу та перейти на європейські стандарти обліку газу в енергетичних одиницях. Тобто його ціна має вимірюватися не кількістю спожитого газу, а якістю.

18 квітня на круглому столі експерти Фундації «Відкрите суспільство» презентують дослідження «Як в Україні здійснити перехід на розрахунки за природний газ в енергетичних одиницях». За участі експертів, представників НКРЕКП, Міненерговугілля та операторів ринку газу будуть розглянуті найкращі варіанти переходу до нових розрахунків та врахування технічних особливостей роботи учасників ринку газу. Учасники круглого столу також обговорять подальші спільні кроки щодо інтеграції до європейського газового ринку. Очікується, що таке обговорення стане одним з майданчиків для діалогу між експертами, представниками влади та операторами газового ринку, що дозволить їм спільно працювати для завершення реформи ринку газу.

Питання, які обговорюватимуться на круглому столі:

  • Які заходи потрібно здійснити, щоб запровадити розрахунки в енергетичних одиницях?
  • Чи готові учасники ринку впроваджувати зміни?
  • Чи готові до цього споживачі, зокрема побутові, частина яких не має приладів комерційного обліку?
  • Чи достатньо чинного регулювання НКРЕКП, чи необхідні інші нормативні акти (Міненерговугілля, НКРЕКП) або спеціальні зміни до законодавства?
  • Хто має розробляти методологію розрахунків середньозваженого значення якості газу, перерахунку вищої та нижчої теплоти його згорання?
  • Як здійснювати ефективний моніторинг результатів запровадження нової політики та оперативно усувати можливі недоліки?
  • Як працювати зі споживачами та забезпечити їх сприйняття переходу на нові розрахунки тощо?

До участі в круглому столі запрошуються громадські організації, що займаються реформами в енергетичні сфері, представники відповідальних органів виконавчої влади, експерти тощо.

Круглий стіл відбудеться за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, 26\1, зал «Кришталевий».

Тривалість заходу: з 14:30 до 16:30

Спікери:

  1. Владислав Рамазанов, державний експерт експертної групи з розвитку конкурентного ринку природного газу, нафти та нафтопродуктів Директорату енергетичних ринків Міненерговугілля.
  2. Олександр Косянчук, заступник директора департаменту  із регулювання  відносин у нафтогазовій сфері НКРЕКП (очікується підтвердження).
  3. Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України».
  4. Роман Ніцович, керівник програм аналітичного центру DixiGroup.

Просимо підтвердити Вашу участь, відправивши листа на поштову скриньку ([email protected]) або повідомити за телефоном: 063-603-35-68, Юлія Солоха.

Захід проходитиме за підтримки проекту «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним фондом «Відродження», а також під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.