bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Прозорість врядування - ефективність та довіра громади
30.11.2009

Конференція відбулася 27 листопада 2009 року у конференц-залі готелю «Русь» за участю народних депутатів України, представників профільних міністерств, міських голів, посадовців місцевого самоврядування, відповідальних за формування інформаційної політики на місцевому рівні, представників Асоціації міст та громад України, Фонду розвитку місцевого самоврядування, активістів організацій громадянського суспільства.

Метою конференції було донесення результатів діяльності антикорупційної коаліції з моніторингу інформаційної відкритості до осіб уповноважених приймати рішення стосовно інформування громадськості про діяльність органів місцевого самоврядування. В ході заходу було презентовано здобутки міських рад України, що можуть слугувати моделями для наслідування іншим органам місцевого самоврядування України, виявлені коаліцією з моніторингу інформаційної відкритості під час дослідження веб-сайтів українських міст (квітень – серпень 2009 року).

Учасники конференції презентували своє бачення розвитку інформаційної політики на місцях. Інновації інформування громадян про діяльність органів місцевого самоврядування демонстрували посадовці виконавчих комітетів Славутицької, Бориспільської, Брянської, Рубіжненської, Вознесенської міських рад, Луганської обласної ради.

Учасники презентацій в більшості виступів звертали увагу на те, що змінили підходи до формування інформаційних повідомлень, характеру підготовки інформаційних матеріалів. У Борисполі, Вознесенську та Рубіжному ці зміни були започатковані після тренінгів для посадовців місцевого самоврядування з питань інформаційної роботи органів місцевого самоврядування, які провели експерти коаліції. Учасники конференції продемонстрували нетрадиційні способи забезпечення доступу громадян до інформації на місцевому рівні: розміщення оголошень у людних місцях, інформаційні листки рад і т.д.

В ході конференції відбулося секційне засідання щодо значення інформаційної політики у розбудові місцевої демократії, яке провів Народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко. У своєму виступі він наголосив на нагальній необхідності роздержавлення місцевих ЗМІ, власниками яких є міські ради та на започаткуванні суспільного мовлення як найбільш незалежного способу інформування громадськості на національному рівні.

  В результаті конференції вдалося акцентувати увагу представників органів місцевого самоврядування, представників законодавчої та виконавчої влади та громадськості на результатах діяльності коаліції з моніторингу інформаційної відкритості органів місцевого самоврядування, отримати зворотній зв’язок щодо значення роботи коаліції у розвитку інформаційної політики органів місцевого самоврядування. Представники органів місцевого самоврядування дали високу оцінку виданню «Інформаційна відкритість місцевого самоврядування. Посібник для муніципальних посадовців».

Важливою частиною конференції стало обговорення Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції», що вступає в силу з 1 січня 2010 року. Коментарі до цього Закону підготував фахівець у сфері конституційного права, експерт коаліції громадських організацій з моніторингу інформаційної відкритості Кирило Рубановський. Ведучий конференції – міський голова міста Славутича Київської області дав високу оцінку діяльності коаліції. Він зауважив: лише той, хто відкриває себе перед іншими і віддає свої знання для блага громади, не втрачає нагоди відстояти інтереси свої громади на будь-якому рівні, може отримати визнання, підтримку та любов тієї громади.

Організатор конференції – «Агентство з розвитку приватної ініціативи». Контактна особа: експерт з комунікацій проекту Лада Маланій, тел. 0342 504605, e-mail [email protected], веб-сторінка: www.rirc.if.ua, адреса: вул.Дністровська 26, офіс 12, м.Івано-Франківськ.

Проект «Гідна Україна» завершується 20 грудня 2009 року. Проект виконується компанією Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) у партнерстві з українськими організаціями за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проект триває з грудня 2006 року і має на меті підтримку незалежного громадського моніторингу й представництво та захист громадських інтересів в пріоритетних сферах боротьби з корупцією, що були визначені Урядом України у програмі співробітництва із Корпорацією “Виклики тисячоліття» (MCC - Millennium Challenge Corporation).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.