bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Круглий стіл «Свобода мирних зібрань. Тенденції постмайданівської України та європейська практика»
12.03.2015

 Інститут «Республіка» в рамках Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!»  проводить заключний круглий стіл на тему «Свобода мирних зібрань. Тенденції постмайданівської України та європейська практика» в рамках проекту «Судова система та свобода мирних зібрань» 25 березня у м. Київ. Партнером заходу є Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин за дорученням Голови Верховної Ради України В.Б.Гройсмана. Проект «Судова система та свобода мирних зібрань» здійснюється за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проекту «Справедливе правосуддя».

Мета круглого столу – обговорити ситуацію зі свободою мирних зібрань в Україні протягом 2014 та 2013 років та визначити плани на майбутнє, включаючи рекомендації щодо внесення змін до законодавства, обговорити роль усіх учасників процесу свободи зібрань (громадських активістів, місцевих органів влади, правоохоронних органів, судів), а також налагодити діалог сторін.

Як зазначалось вище, круглий стіл є заключним у проекті. Протягом 2014 року Інститут «Республіка» провів 5 круглих столів і міжрегіональних тренінгів на тематику свободи зібрань у Львові, Сумах, Одесі, Черкасах та Харкові. До участі у заходах запрошувались представники місцевих адміністрацій, управління МВС та юстиції, судді, громадські активісти та журналісти. Заходи стали прекрасною площадкою для налагодження здорового діалогу між суддями, представниками органів місцевого самоврядування,  громадськими діячами , дали змогу учасникам отримати нові знання як у сфері українського законодавства, так і положень  міжнародного права, а саме рішень Європейського суду з прав людини у сфері свободи зібрань.

В рамках реалізації проекту було проаналізовано судові рішення за 2013 та 2014 рік у сфері свободи мирних зібрань, в яких було  відмовлено органам місцевого самоврядування у забороні проведення мітингів  повністю або частково. Результати моніторингу буде представлено під час заходу.

Дана тематика на сьогодні для усіх українців – як чиновників, суддів, так і громадських активістів, звичайних громадян – є одним із актуальних питань. Дотримання даної свободи дозволяє українцям захистити свої права, повідомити владним структурам про певні прогалини у діяльності та усунути ці проблеми. Ситуація під час Євромайдану та після нього загострила увагу на забезпеченні реалізації даної свободи в Україні.

До участі у круглому столі запрошуються представники Адміністрації Президента, Уповноважений з прав людини, депутати Верховної Ради України, представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, органів національної безпеки, судді адміністративних та апеляційних судів, Вищого адміністративного суду, представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій, міжнародних організацій, засоби масової інформації (всього – 60 чол.).

Тривалість заходу: 10:00 – 15:00

Адреса:   м. Київ, вул. Грушевського, 18/2, к.12 (Зал Комітетів Верховної Ради України)

 

Орієнтовний план: 

1.     Вступ

2.   Загальний аналіз ситуації зі свободою мирних зібрань в Україні за 2014 та 2013 роки

3.      Моніторинг судових рішень у сфері свободи зібрань, в яких було  відмовлено органам місцевого самоврядування у забороні проведення мітингів  повністю або частково за 2014 та 2013 роки

4.   Огляд ситуації зі свободою мирних зібрань в регіонах

5.      Міжнародний досвід унормування свободи зібрань

6.      Рішення Європейського суду з прав людини «Вєрєнцов проти України», «Шмушкович проти України»

7.      Підсумки круглого столу

Також на заході буде презентовано посібник «Свобода мирних зібрань в Україні», який підготовлений колективом авторів на основі багаторічного досвіду організацій Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!». У посібнику зібрані усі нормативно-правові акти, міжнародні документи, рішення  українських судів і Європейського суду з прав людини у сфері свободи зібрань, а також статистична та аналітична інформація, яка характеризує загальний стан свободи зібрань в Україні.

Зареєструватись на участь у круглому столі  можна за адресою [email protected] до 23.03.15 12:00 надіславши: прізвище ім’я та по батькові, назву організації, посаду, контактний телефон, бажану тему для виступу. 

За додатковими питаннями звертайтесь:  098-048-89-47, Юлія, 097-394-32-15, Олександра 

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього Проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з 2006 по вересень 2011 року. Детальнішу інформацію про Проект USAID «Справедливе правосуддя» можна отримати на офіційному веб-сайті www.fair.org.ua або за телефоном +38 (044) 581-3303.

Американський народ надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) вже понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні допомоги на суму 1,8 мільярда доларів на покращення соціальної та економічної безпеки, а також на потреби розвитку. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Контакти

  • +38 (044) 581-3303

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.