bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадська ініціатива з подолання раку
06.05.2009

Як вирішити питання лікування українських онкохворих? - Про це йшлося на засіданні круглого столу, який вперше зібрав для обговорення цієї проблеми представників різних церковних конфесій, провідних лікарів-онкологів, науковців, представників громадського сектору та журналістів.

Учасники зібрання зійшлися на тому, що Україна потребує нових революційних технологій та обладнання для лікування онкозахворювань. Таким обладнанням може стати кібер-ніж, який вже успішно використовується в багатьох країнах, окрім України. Тому ініціативна група, яку очолив журналіст, член Української Громади Анатолій Шарій, оголосила про всеукраїнську акцію зі збору коштів на придбання цього обладнання.

На засіданні круглого столу було прийнято рішення про створення в найближчі кілька днів робочої групи, яка куруватиме акцію зі збору коштів, доносити інформацію до населення про проблему онкозахворювань та можливість її вирішити за допомогою кібер-ножа, допомагати у пошуку ініціативних людей в регіонах, які долучаться до організації акції.

В робочу групу увійдуть представники різних конфесій українського духовенства (православні, греко- та римо-католики, харизматичні церкви, єврейська месіанська община, П’ятидесятницька церква), онкологи та представники міжнародної громадської організації «Українська Громада».

«Поки ми сидимо за цим круглим столом, десятеро українців померло від раку. Влада держави, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи, країни, де кількість онкозахворювань щороку зростає в геометричній прогресії, не здатна придбати сучасне обладнання, вартість якого – дві квартири на вул. Грушевського.», - зазначив Олег Бобров, доктор медичних наук, професор, академік Української академії наук.

За словами Володимира Долота, члена дорадчої ради Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України, лікаря вищої категорії, кібер-ніж являє собою систему роботизованої радіохірургії. Вона відрізняється більшою точністю, дозволяє проводити операції без жорсткої фіксації тіла пацієнта та без загального наркозу. Так, в країнах, де кібер-ніж застосовується вже давно, прооперованим онкохворим дозволяють сідати за кермо автомобіля вже через кілька годин після видалення пухлини.

Олег Гончарук, директор консультативно-лікувального нейроцентру, доктор медичних наук зазначив, що для нього справжнім нонсенсом є той факт, що при реальній потребі 11 кібер-ножів в Україні немає жодного, і це в той час, коли Росія в 2009 році закупляє шість одиниць таких ножів, в США їх вже понад 100, в Японії – 19, в Європі – 11. Один кібер-ніж може рятувати 23 людини щодня. Вартість одного кібер-ножа коливається від 6 до 7 мільйонів доларів США.

На запитання журналістів, чому на круглий стіл не запрошені представники органів державної влади і чи були спроби вирішити це питання на державному рівні, доктор медичних наук, професор, академік Української академії наук, голова Асоціації захисту прав лікарів, експерт Міжнародного комітету захисту прав людини Олег Бобров зазначив, що переговори з представниками влади щодо купівлі кібер-ножа ведуться вже більше півтора року.

Проте, за його словами, дуже часто вартість обладнання в таких випадках зростає в рази. У ціну врятування онкохворих чиновники одразу включають чималі відсотки «відкатів». Тож науковець наголосив, у тій ситуації, коли на державу покладатися не доводиться, важливо звернутися до громадськості через церкву, бо багато людей в Україні мають до неї велику довіру. Позицію науковця підтримала член Правління та виконавчий директор Української Громади Ольга Ситник, зазначивши, що справді такі питання варто було б розв’язувати на рівні держави. «Проте, - як вона зазначила, - на будь-які ініціативи, а особливо ті, що стосуються здоров’я, влада зазвичай не реагує, поки громадськість не починає робити все самотужки, і про це не починають говорити всі газети і телеканали. Подібний досвід уже має Українська Громада, відстоюючи заборону зовнішньої реклами алкоголю та тютюну, і за цим принципом, власне, Громада вирішила діяти і цього разу».

Представники духовенства одноголосно вирішили підтримати акцію і залучати своїх парафіян до збору коштів на купівлю кібер-ножа.

Генадій Ботенко, протоірей, голова Синодального відділу УПЦ (Українська Православна Церква) наголосив, що для того, аби люди були впевнені в тому, що перш, ніж розпочинати збір коштів на придбання кібер-ножа, необхідно чітко розробити схему, яка дозволить «не загубити» частину грошей. А отже, слідкувати за процесом збору коштів мають люди із стовідсотково незаплямованою репутацією.

Володимир Долот наголосив на тому, що купівля одного кібер-ножа не вирішить проблеми. Оскільки для того, щоб його застосовувати, потрібно збудувати спеціальний бункер із всіма необхідними приміщеннями та провести стажування українських медиків за кордоном. Тому, враховуючи ці затрати, сукупна вартість акції становить близько 10 мільйонів доларів США.

Учасники круглого столу погодилися, що купівля одного кібер-ножа – це лише початок, і поставили собі за мету дати Україні стільки кібер-ножів ,скільки потрібно для лікування абсолютно всіх хворих.

Нагадаємо, на сьогодні в Україні зареєстровано 960 тисяч онкохворих, близько 1500 з них щорічно помирають. За розрахунками спеціалістів, встановлення хоча б одного кібер-ножа дозволить щоденно рятувати до 23 хворих. Повна вартість такого обладнання (разом з облаштуванням необхідного приміщення, установкою, та навчанням персоналу) обійдеться в 10 мільйонів доларів.

Акцію організовує та підтримує МГО «Українська Громада».

Ініціативна група звертається до громадськості та журналістів з проханням сприяти в тому, аби донести до громадськості інформацію про те, що рак насправді можна перемогти! Ми не можемо не діяти, коли у нас є шанс на врятування хоч б одного людського життя! З онкохворобами справді можна боротися! Просто потрібно хотіти і вміти боротись!!!

Рахунок для перерахування коштів:

№ 26005230654101 в АКІБ «УкрСиббанк», МФО: 351005, отримувач: МГО «Українська Громада»; код ЄДРПОУ: 36336655 з поміткою: «на Кібер-ніж».

Webmoney:

U213998794369 – гривні Z619299976862 – долари E225064734366 – євро R742092039423 - рублі

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.