bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Філософська конференція “Роздуми про глобальну політичну теорію”
10.01.2014

13-14 березня 2014 р. Міжнародний інститут етики та проблем сучасності та кафедра філософії Українського католицького університету запрошують на міжнародну наукову конференцію.

Сьогодні неможливо уявити українську політичну реальність, не беручи до уваги процеси, що відбуваються у світовому контексті, і навпаки, будь-які претензії на ґрунтовний аналіз глобальних макрополітичних подій не мають підстав без врахування динаміки політичного життя українського суспільства.

В останні два місяці 2013 року ми ще раз переконалися, що спокуса тоталітаризму, яка виразно та на багатьох рівнях пронизує пострадянську ментальність і культуру, є реальним викликом і загрозою в умовах, коли державна влада відділена від суспільної відповідальності. Зіткнувшись із жорстокими діями підрозділів особливого призначення щодо учасників мирного протесту на вулицях Києва, перед громадянами України постало важке питання: чи стане сумління, побудоване на принципах моралі та прагненні до спільного блага, основою громадського та політичного життя України XXI століття? Які шанси подолати токсичний вплив сімох десятиліть панівної комуністичної ідеології та перемогти у нинішній боротьбі за свободу і гідність проти застосування грубої сили, що заперечує будь-які поняття про моральну відповідальність?       

Під час конференції пропонуємо поміркувати про правові, філософські та етичні принципи і механізми, які сприяють розвитку культури захисту прав і свобод громадян, повазі до відмінностей, поглибленню солідарності у процесі захисту спільного блага, формуванню дієвих структур громадянського суспільства тощо.

Важливим аспектом пропонованої конференції має стати обговорення питань морального універсалізму, культурного релятивізму, універсальних принципів громадянської і політичної справедливості, ефективної діяльності міжнародних політичних систем, врегулювання збройного насильства і захисту прав людини.

Спеціальними учасниками наукового форуму стануть науковці з Франції (Міжнародний інститут філософії), Німеччини (Між’єпархіальна вища семінарія ім. Св. Ламберта в м. Лантерсгофен), Лівану (Центр дослідження цінностей та філософії), Польщі (Ягеллонський університет), США (університет Джорджтауна), Чехії (Палацький університет в Оломоуці), Словаччини (Католицький університет в Ружомбероку).

Запрошуємо до участі аспірантів, викладачів та вчених, небайдужих до філософії.

 

На конференції пропонується розглянути таке коло питань:

 

  1. Громадянське суспільство: теорія і практика.
  2. Політика та глобалізація: від локальних відмінностей до універсальних цінностей.
  3. Гідність особи в політичному просторі.
  4. Релігія та політика: точки перетину.
  5. Роль інтелектуальної спільноти в утвердженні моральних пріоритетів і цінностей суспільства.
  6. Сучасні політичні процеси в Україні: політична дія та моральна відповідальність.

 

Робочі мови конференції: українська та англійська.

 

Організаційний внесок для участі в конференції складає 100 грн. і сплачується при реєстрації. Проїзд та проживання – за рахунок учасників конференції. Оргкомітет надає організаційну допомогу учасникам у поселенні.

 

Заявки (форма заявки додається) на участь в конференції і тези надсилати до 10 лютого 2014 р. за адресою:

 

Кафедра філософії

Український католицький університет

вул. Свєнціцького, 17

м. Львів, 79011

або на е-mail: [email protected] (в темі листа обов’язково вказати «Конференція-2014»)

 

Вимоги до тез

Заявка на участь у конференції        

 

Контакти

  • 0673740803 – Біла Орися Ігорівна
  • 0979188372 – Литвин Ольга Борисівна

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.