bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом
18.03.2009

23 березня о 12:00 до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом у Київському міському Центрі здоров’я на вул. Володимирській, 29 відбудеться прес-конференція з питань запобігання поширенню туберкульозу серед населення.

За даними ВООЗ, у 2008 році в усьому світі зареєстрована рекордна в історії кількість хворих на туберкульоз, які не піддаються медикаментозному лікуванню. Існує велика ймовірність того, що близько 50 млн. людей можуть бути інфіковані стійкими до препаратів мікобактеріями у найближчі роки.

Експерти ВООЗ відзначають високі темпи поширення хіміорезистентного туберкульозу в країнах колишнього Радянського Союзу. При цьому на Україну і Азербайджан припадає 29% всіх нових випадків захворювання. Про це інформує прес-служба КМДА.

«В Україні і в м. Києві, починаючи з 2006 року, ситуацію із захворюванням вдалося стабілізувати. У м. Києві, відповідно до Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз, створена і впроваджена цілісна система виявлення, діагностики, лікування і соціальної підтримки хворих на туберкульоз. На сьогодні, в умовах погіршення фінансово-економічного становища в країні, а також одночасного поширення епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу знову створюються умови щодо ускладнення епідемічної ситуації», - зазначив професор Василь Петренко.

Світовий досвід організації протидії епідемії туберкульозу свідчить про необхідність безперервних і тривалих заходів, що вимагають постійної політичної підтримки з боку владних інституцій. Невеликий успіх, досягнутий внаслідок цієї протидії, може призводити до самозаспокоєння, наслідком чого стає відновлення росту захворюваності і смертності, поширення медикаментозної стійкості збудника туберкульозу. Це положення певною мірою спостерігається у м. Києві.

За статистичними даними, у 2008 році збільшилась захворюваність дітей на туберкульоз, погіршились показники захворюваності і смертності серед дорослого населення у порівнянні з попереднім роком.

Більшість хворих на туберкульоз перебуває в економічно несприятливих умовах і фактично не володіє будь-яким політичним впливом. Хворі на туберкульоз зазвичай не створюють асоціацій або груп підтримки з метою лобіювання своїх інтересів (покращення медичного обслуговування, збільшення ресурсів) на відміну, наприклад, від хворих на ВІЛ/СНІД.

«Засоби масової інформації можуть відіграти значну роль у лобіюванні інтересів та підтримці ефективної роботи протитуберкульозної служби, соціальної підтримки хворих, а також у пропаганді різних технологій підвищення рівня здоров’я, обізнаності та санітарної культури населення, що саме по собі є важливим фактором профілактики такого небезпечного захворювання як туберкульоз», - впевнений головний фтизіатр.

Рівень обізнаності населення щодо проблеми туберкульозу не можна вважати задовільним. Населення в цілому, і особливо люди, які належать до так званих груп ризику захворювання на туберкульоз, повинні знати, що захворюванню сприяє наркоманія, алкоголізм, ВІЛ-інфекція, цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку та 12-палої кишки, шкідливі професійні впливи (запиленість), тютюнокуріння, а також контакт з хворими на заразні форми туберкульозу.

Отже найбільш дієвим способом профілактики туберкульозу є ведення здорового способу життя, заняття фізкультурою та спортом, дотримання санітарно-гігієнічних норм поведінки в побуті, приділення належної уваги стану свого здоров’я.

Заходи діагностики та лікування туберкульозу в нашій країні є безкоштовними для пацієнта, захворювання можна вилікувати в разі своєчасної діагностики та дотримання всіх правил лікування.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.