bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

VІ Всеукраїнська науково-практична конференція з питань самоорганізації населення
23.06.2011

9-10 липня 2011 року у місті Кіровограді відбудеться VІ Всеукраїнська науково-практична конференція з питань самоорганізації населення на тему: «Регламентація питань самоорганізації населення законодавством України», в якій візьмуть участь 50 представників наукових установ, органів державної влади та місцевого самоврядування, лідерів громадських організацій, керівників органів самоорганізації населення України та їхніх об’єднань. 

Співорганізатори конференції - Всеукраїнська громадська організація «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та Творче об’єднання «ТОРО» (Контактна група в Україні Transparency International) за підтримки Міжнародного фонду „Відродження”.

Про що говоритимуть учасники конференції та чому тема самоорганізації населення сьогодні є важливою для України?

Своїми думками ділиться Алла Волошина, віце-президент Творчого об’єднання «ТОРО»

- Чому саме Кіровоград був обраний для проведення Всеукраїнської конференції?

- У Кіровограді, в порівнянні з іншими містами України, найменш розвинуті органи самоорганізації населення. ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» вирішила допомогти Кіровограду, і привезти сюди кращий український досвід самоорганізації.

- Які питання обговорюватимуть учасники конференції?

- По-перше, на конференції будуть представлені кращі практики органів самоорганізації населення України, наприклад, міста Вінниці. По-друге, учасники конференції обговорять перспективи розвитку руху самоорганізації населення в маленьких містах, таких, як Кіровоград. По-третє, під час конференції буде відпрацьовано пакет законопроектних пропозицій, спрямованих на удосконалення правових умов розвитку самоорганізації населення в Україні.

- Що таке «самоорганізація населення»? Чому це важливо для України?
- Коли спільні проблеми декількох будинків вирішуються мешканцями будинків, вулиць, мікрорайонів – можемо говорити про «самоорганізацію населення». Люди не чекають, що прийде міський голова і відремонтує дах в їхньому будинку. Або облаштує дитячий майданчик у дворі, а беруть в руки інструменти і самі роблять собі щастя – це «самоорганізація населення». Ніхто з нас не вдоволений комунальною службою – і вода у нас неякісна, і труби протікають, і сантехніка не дочекаєшся, і у дворах повно сміття, і дахи протікають. Звичайно, легше перекласти вирішення цих проблем на плечі влади. Але можна взяти відповідальність на себе. У кожному дворі, чи багатоповерхівці, чи у мікрорайоні знайдуться люди, які можуть і хочуть змінити життя на краще, зробити його комфортнішим. Тоді залучаються ресурси. І не обов’язково фінансові. ОСН можуть вирішувати абсолютно різні проблеми. Наприклад, організувати відпочинок дітей чи допомагати літнім людям.
У свою чергу орган місцевого самоврядування може передати частину повноважень на орган самоорганізації населення. І не тільки обов’язки та права, але й фінансове підкріплення. Окрім того, ОСН можуть подавати проекти і залучати кошти міжнародних фондів. Сьогодні активно сприяє розвиткові руху ОСН Міжнародний фонд «Відродження». Створення ОСН - важливо для України, адже громада сама бере відповідальність за своє життя. А орган влади виступає у ролі помічника, а не локомотива.

- Можливо, ви наведете приклади, історії успіху органів самоорганізації населення міста Кіровограда.

- Комітет мікрорайону «Никанорівка» - успішний досвід діяльності ОСН в місті Кіровограді. Активісти мікрорайону не завдяки, а всупереч створили та зареєстрували орган самоорганізації населення. Творче об’єднання «ТОРО» надавало їм юридичну допомогу. Це – єдине в Кіровограді коректно зареєстроване ОСН. Наприклад, квартальні комітети реєстрували районні у місті Кіровограді ради, але разом з тим вони не мають юридичної сили.

- Нещодавно Кіровоградська міська рада затвердила Порядок створення та легалізації органів самоорганізації населення у місті Кіровограді. Чи вплине це на розвиток цих структур?

- Звичайно вплине! Тепер ОСН буде створювати простіше. Адже у Положенні розписані кроки, які необхідно буде зробити, аби зареєструвати ОСН. Наявність ОСН має полегшити життя органам влади та органам місцевого самоврядування. Бо коли між громадою та владою налагоджується співпраця, то від цього виграють дві сторони. Легше видати наказ, щоб він пройшов по вертикалі. Горизонтальні зв’язки більш складні, адже треба домовлятися, йти на компроміс, але вони дають більш сталий ефект, кращий результат. До речі, згаданий Порядок був розроблений за участі громадських експертів Творчого об’єднання «ТОРО» та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.