bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конкурс цифрових проектів від ініціативи «Дані міст»
28.11.2019

Ініціатива «Дані міст» розпочинає конкурс суспільно корисних інноваційних цифрових проектів на основі відкритих даних. Якщо ви розумієте важливість відкритих даних, вірите в їх потенціал для розвитку міста або ОТГ, готові залучати до роботи з ними небайдужих громадян, наш конкурс саме для Вас. Дедлайн – 6 грудня 2019 року.

Найціннішим ресурсом у світі сьогодні є дані. З точки зору впливу на розвиток людства революцію великих даних можна порівняти з Промисловою революцією. У 2015 році Україна приєдналася до Хартії відкритих даних: Постановою Кабміну № 835 вся державна інформація проголошується відкритою за визначенням. Вона потрібна для виявлення причин, перевірки припущень, ухвалення рішень.

Якісні відкриті дані рухають економічні інновації, змінюють суспільство, розвивають інфраструктуру. На їх основі розробники всього світу створюють аналітичні дослідження, а також сервіси, що допомагають людям у повсякденному житті.

Робота з даними тягне за собою видатки, потребує значних інформаційно-технічних і людських ресурсів. На жаль, культура оприлюднення державних даних в Україні поки знаходиться на початковому рівні, отже шлях до повноцінного впровадження принципу відкритості у нас попереду.

Реалізовувати ініціативи з відкриття даних буває непросто. Ресурсний центр ГУРТ у партнерстві з міжнародним фондом TechSoup підтримують українські міста на цьому шляху у рамках ініціативи «Дані міст».

Минулого року у 35 містах України було проведено курс навчання для тих, хто зрозумів важливість політики відкритих даних і повірив у їхній потенціал для розвитку рідного міста або ОТГ. Учасники дізналися основні відомості про відкриті дані та їхнє значення (зокрема, економічне), вітчизняний і закордонний досвід їх використання, навчилися їх структурувати, оприлюднювати, проводити аудит та, зрештою, застосовувати. Настав час від вивчення успішних прикладів перейти до втілення практичного аспекту – створення суспільно корисних сервісів. Акцент зміщується у бік громадських діячів, представників місцевих мас-медіа та підприємців, адже напрацьована критична маса відкритих даних в першу чергу покликана відповідати потребам громади, а також сприяти прозорості влади і залученню громадян до місцевого врядування.

Ми вже розпочали активну роботу – оголосили відкритий виклик ідей інноваційних цифрових проектів на основі відкритих даних, де приймаємо ідеї від міських або селищних рад у обов’язковій співпраці з місцевими активістами.

Майбутній цифровий онлайн-сервіс вирішуватиме нагальну проблему або задовольнятиме потребу місцевої громади. Така проблема або потреба повинна мати своїх місцевих ентузіастів, небайдужих громадян.

За статистикою, найбільшим попитом користуються дані про інфраструктуру, будівництво й екологію. Однак проект-переможець може також забезпечити просту ефективну взаємодію користувачів із даними про освіту, транспорт, комунальне майно, медичні установи, публічні фінанси, безпеку на вулиці і на дорогах, громадську участь – будь-якою важливою для окремої громади інформацією. Збір ідей триватиме до 6 грудня 2019 року. Проект буде сталим і масштабованим, тобто передбачатиме можливість розгортання в інших громадах.

Команди-автори трьох найкращих ідей, визначених Конкурсною комісією, у супроводі експерта «Даних міст» проведуть аудит для виявлення наявних даних міської ради, прогалин у них та усунення недоліків. Щоб підготувати якісні набори даних для майбутнього сервісу, вони також пройдуть інтенсивний тематичний тренінг.

Наступним етапом стане визначення проекту-переможця через голосування комісії та інтернет-користувачів. Його і буде втілено від розробки прототипу до контролю якості  фахівцями ініціативи, після чого передано на баланс міської або селищної ради. Презентація готового рішення очікується не пізніше 15 травня 2020 року. Орієнтовний бюджет ініціативи складає рівновартість 5 000 доларів США.

Команда ініціативи «Дані міст» пропонує місцевим радам втілити ефективний інструмент для покращення життя своєї громади.

Матеріал опублікований в рамках Ініціативи «Дані міст», що реалізовується фондом TechSoup та Ресурсним центром ГУРТ за підтримки NED.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.