bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тендер на проведення оцінки потреб в організаційному розвитку та навчанні серед НДО
17.08.2017

Форум НДО в Україні запрошує групи кваліфікованих дослідників чи дослідницькі організації надати пропозиції проведення оцінки потреб українських неурядових організацій в організаційному розвитку та навчанні. Запропоноване дослідження буде проводитися за підтримки Посольства Великої Британії в Києві. Дедлайн - 10 вересня 2017 р.

 1. ПЕРЕДУМОВИ ТА ОБҐРУНТУВАННЯ

Збройний конфлікт, який розпочався на сході України в квітні 2014 року, продовжує тривати, викликаючи гуманітарні потреби, забираючи життя та завдаючи критичної шкоди цивільній інфраструктурі. Більш ніж 3 роки кризи послабили здатність людей адаптуватись до нових умов. Переміщення людей, що набуло затяжного характеру і брак засобів до існування змушує деяких вимушених переселенців (ВПО) повертатися до небезпечних місць проживання. За оцінками експертів, гуманітарна допомога та захист близько 3,8 млн людей у східній Україні залишаються ключовим завданнями.

Задля надання допомоги та захисту життя людей, від самого початку кризи національні та міжнародні НДО працювали разом по всій території України. НДО та громадські організації відіграють ключову роль у впровадженні численних програм допомоги. І саме вони протягом багатьох років будуть і надалі залишатимуся найважливішими гравцями у розвитку України. Завдяки консолідації зусиль НДО шляхом покращення взаємодії, обміну досвідом та експертними знаннями вдається підвищити ефективність використання ресурсів та зменшити витрати на гуманітарну діяльність, програми із розбудови миру та відновлення України.

Місія Форуму НДО в Україні полягає в забезпеченні надійної платформи, що сприятиме зміцненню спільноти НДО, яка злагоджено працюватиме на благо бенефіціарів та суспільства, шляхом побудови взаємодії та об’єднання зусиль із адвокації задля спільної діяльності та навчання.

Ми проводимо це дослідження відповідно до стратегії Форуму НДО в Україні, аби краще розуміти потреби в організаційному розвитку та навчанні серед неурядових організацій, які працюють з наслідками конфлікту. Ця оцінка буде доповнювати попереднє дослідження, проведене Форумом НДО в Україні.

2. АУДИТОРІЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ

Результати дослідження можуть бути корисними для зацікавлених сторін на різних рівнях, включаючи:

  • Спільноту НДО в Україні
  • Державні інституції
  • Міжнародну спільноту
  • Спільноту донорів

Результати цієї оцінки будуть поширені серед усіх зацікавлених сторін. Крім того, результати та рекомендації цього дослідження стануть основою для поточних та майбутнії заходів з організаційного розвитку, що впроваджуються Форумом НДО в Україні для національних та міжнародних неурядових організацій.

3. ЗАВДАННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

Загальною метою дослідження є проведення комплексної оцінки потреб в організаційному розвитку українських неурядових організацій у п’яти регіонах (Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська та Харківська області). Очікувані результати повинні бути чітко окресленими, оскільки вони визначать мету та напрямки майбутніх заходів із розвитку організаційної спроможності НДО.

Дослідницька група повинна провести оцінку потреб за допомогою методології, розробленої у партнерстві з командою Форуму НДО в Україні. Оцінка може бути побудованою, наприклад, на основі процесів самооцінки, аналізу наявних документів, чи консультацій, які допоможуть перевірити, розширити та покращити обсяг зібраної інформації.

В рамках процесу оцінки організаційної спроможності повинні бути враховані різносторонні виміри цього поняття. Такий підхід передбачає розуміння, що поняття організаційної спроможності виходить за межі індивідуальної спроможності (відповідних навичок та вмінь), і має також включати організаційні можливості (управління, структуру, процеси тощо). Ці процеси повинні бути розглянуті у ширшому контексті, враховуючи, наприклад, середовище, в якому функціонує організація; існуючі практики координації та побудови партнерських відносин на місцевому та національному рівнях; рівень організаційної незалежності; професійність персоналу тощо.

 4. ЗАПРОПОНОВАНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Дослідження може проводитися за допомогою комбінованого методу, і може включати наступне:

  • Аналіз документів, зокрема звітів індивідуальної оцінки організацій за методологією INTRAC, проведеної Форумом НДО в Україні;
  • Глибинні інтерв’ю із менеджерами та керівниками НДО;
  • Фокус-групові дослідження із ключовими експертами у сфері розвитку та консультування НДО;
  • Опитування/Анкетування;

 5. РЕЗУЛЬТАТИ

Кінцеві результати повинні включати:

  • Відформатовані та впорядковані електронні бази даних у форматі .SAV та копії оригінальних баз даних українською мовою;
  • Повні транскрипти усіх глибинних інтерв’ю та/або фокус-групових дискусій в електронному форматі українською мовою;
  • Презентація головних результатів дослідження на зустрічі зацікавлених сторін у Києві;
  • Загальний звіт українською мовою;
  • Стислий ілюстрований підсумковий звіт із головними результатами дослідження розміром до 12 сторінокукраїнською або англійською мовою, у форматі, придатному для загального використання та публікації в інтернеті.

Усі результати мають презентуватись послідовно у форматі плану, чорнового та остаточного варіанту, що дозволятиме експертам Форуму НДО в Україні прокоментувати кожну версію. Дослідницька група повинна враховувати коментарі, наскільки це можливо, або, за погодженням із Форумом НДО надати свій варіант.

 6. ТЕРМІН ВИКОНАННЯ

Оцінка повинна бути завершена протягом 3 місяців, але не пізніше 10 січня 2018 року.

 7. ДОСЛІДНИЦЬКА ЕТИКА

 Дослідження повинне бути проведене згідно із Кодексом професійної етики соціолога, затвердженого Соціологічною Асоціацією України 20 травня 2004 року.

 8. ВИМОГИ ДО ДОСВІДУ ТА КВАЛІФІКАЦІЇ:

  • вища освіта в галузі соціальних наук або суміжних дисциплін;
  • глибоке розуміння проблем розвитку українських неурядових організацій;
  • не менше п’яти років досвіду в проведенні оцінки потреб в організаційній спроможності, досвід роботи з процесами самооцінки буде перевагою;
  • принаймні 5-річний досвід роботи у сфері організаційного розвитку;
  • відмінні письмові та комунікативні навички українською мовою;
  • сильні міжособистісні навички та вміння спілкуватися із людьми із різних сфер діяльності.

 9. ЯК ПОДАТИ ЗАЯВКУ

Усі зацікавлені групи дослідників чи дослідницькі організації повинні надіслати свої пропозиції, що включають:

  • Короткий план дослідження та опис методів оцінки
  • Графік проведдення дослідження
  • CV учасників дослідницької групи
  • Загальний бюджет

Надсилайте свої заявки на адресу: [email protected] до 10 вересня 2017 року.

 

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.