bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Премія Французького уряду «Свобода, Рівність, Братерство»
26.08.2015

Оголошено відбір кандидатур на отримання премії Французького уряду «Свобода, Рівність, Братерство» - 2015, яку вручатиме Прем’єр-Міністр Франції.

Заснована у 1988 році, Премія має на меті відзначити індивідуальні або колективні проекти, що реалізуються у Франції або за кордоном, незалежно від національної приналежності та кордонів, і кожного року пропонується дві теми, за вибором.

1. Неурядові організації будь-якої країни мають представити свій проект чи започатковану ініціативу, які втілюються в їх країні або у Франції, у 2015 р. пропонується одна з двох наступних тем, за вибором:

Тема 1: Небезпеки Інтернету для дотримання прав людини

Інтернет сприймається як ідеальне місце для реалізації права на особисту свободу слова і також як місце, де можна висловлювати свої вимоги та мобілізувати спільноту без огляду на встановлений порядок та ієрархію. Але Інтернет – це також ідеальне місце, де кожна наша дія або вчинок, кожне наше бажання або думка можуть бути відстежені державою або приватними підприємствами без нашої згоди та нашого відома. Тобто можливості, які пропонують нам нові засоби комунікації, можуть буди використані як інструмент примусу, контролю, поневолення, але вони також надають нам і потужне знаряддя для реалізації прав людини. Між тим, цей дуалізм зовсім не передбачає наявності вибору. Дорога буде довгою, виклики - значними, але ніщо не змушує нас обирати між свободою та безпекою. Ми маємо вміти вести наше публічне життя, не відмовляючись від приватного, не розголошуючи наші особисті секрети і, навіть у разі, якщо все нас до цього спонукає, ніщо не має примусити нас прийняти або миритись з тим фактом, що технології стають інструментом для нашого поневолення.

Премією буде відмічено проекти щодо конкретної роботи на місцях з метою розширення можливостей доступу до Інтернету для найменш забезпечених верств населення, а також проекти, які роз’яснюють ризики і небезпеку, пов’язані із загальним відстеженням. Також можуть бути відмічені проекти, які дозволяють захисникам прав людини зберігати їх цифрові дані, чи проекти, спрямовані на розвиток блогерства та навчання блогерів.

Тема 2: Довкілля і права людини

Об’єднати права люди та довкілля – це ключовий виклик сьогодення. Багато міжнародних організацій орієнтувались у своїй діяльності саме на цю мету. Їх головним завданням є не тільки захист прав людини у класичному розумінні із зосередженням на окремих правах людини або на певних аспектах людського буття, мова йде про визначення та встановлення зв’язку між правами людини і довкіллям, дослідження широкої палітри прав, на які треба дивитись через нову призму захисту охорони довкілля та його впливу на права людини.

Премією буде відмічено проекти, присвячені конкретній діяльності на місцях, спрямовані на просування питань, які стосуються обов’язків по забезпеченню прав людини на стабільне, чисте, безпечне та стійке довкілля. Також може бути відмічено діяльність з підтримки та зміцнення політики в царині екології, а саме у царині охорони довкілля або проекти, розроблені місцевими громадами, спрямовані на протидію знищенню лісів чи видобутку корисних копалин, які порушують права громад на чисте, безпечне та стійке довкілля.

2. П’ять лауреатів розділять між собою загальний фонд премії, який становить 70 000 євро, виділені Прем’єр-міністром. Наступна п’ятірка буде нагороджена «спеціальними грамотами». Кандидати на участь у конкурсі на отримання Премії мають відповідати його Регламенту.

Регламент Премії буде надано Вам згідно з надісланим запитом. З Регламентом можна також ознайомитись на сайті.

3. Кандидати мають представити досьє, викладене французькою мовою, з наступними матеріалами:
а) заявка на здобуття Премії, представлена та підписана головою або юридичним особою відповідної неурядової організації;
б) досьє, яке детально представляє мету проекту та опис його реалізації, детальний бюджет проекту (бажано вказати суми у євро);
в) презентація відповідної неурядової організації (статут, реалізовані проекти та ін.);
г) поштові та банківські реквізити неурядової організації.

Кандидати обов’язково мають надіслати свої повні досьє до закінчення терміну подачі заявок 24 вересня 2015 р. у Генеральний секретаріат Комісії з прав людини на адресу 35, rue Saint-Dominique - 75007 Paris - France або на електронну пошту: [email protected] та [email protected]

4. Після оголошення результатів Премії 2015 відбудеться урочиста церемонія її вручення Прем’єр-міністром Франції орієнтовно 10 грудня 2015 р.

Джерело

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.