bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тендер щодо проведення дослідження розвитку інтегрованих медико-соціальних послуг
07.05.2015

Інформація про замовника:

МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» (УФГЗ) – благодійна організація, заснована міжнародною організацією «Право на здоров’я» (HealthRightInternational) з метою розбудови місцевого потенціалу та підтримки українських ініціатив, які полягають у наданні життєво важливої допомоги незахищеним жінкам, дітям та молоді. УФГЗ та «Право на здоров’я» з 2008 року запроваджують в Україні проекти, спрямовані на профілактику ВІЛ серед жінок, дівчат та підлітків з вразливих груп; розробку та запровадження моделей комплексної допомоги, які включають соціальні та медичні послуги для ВІЛ-позитивних підлітків та молоді і підлітків та молоді груп високого ризику щодо інфікування ВІЛ.

Інформація про проект:

Проект реалізується за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні.

Терміни реалізації проекту: 1 жовтня 2013 – 30 листопада 2015, 26 місяців.

Проект «Розробка моделей інтегрованих медико-соціальних послуг для ВІЛ-позитивних підлітків» реалізується МБФ «Українська фундація громадського здоров`я» на 5 сервісних сайтах у мм. Києві та Миколаєві з 1 жовтня 2013 року і спрямований на розширення охоплення послугами, покращення прихильності до лікування для ВІЛ-позитивних підлітків в Україні.

За період реалізації проекту більше 180 ВІЛ-позитивні підлітки з 5 сервісних сайтів отримали комплексні соціальні, психологічні та медичні послуги. В рамках проекту в м. Києві були організовані групи підтримки для ВІЛ-позитивних підлітків. Більш, ніж 60 медиків, соціальних працівників, психологів з державних та громадських ВІЛ-сервісних організацій підвищили свою компетенцію щодо роботи з підлітками та ВІЛ-позитивним підлітками. Впродовж реалізації проекту, персоналу 5-ти сервісних сайтіву мм. Києві та Миколаєві надаваласятехнічна підтримказ метою розвитку послуг для ВІЛ-позитивних підлітків на базі цих сайтів.

Передумови дослідження

В Україні набуває актуальності питання стосовно доступу ВІЛ-позитивних підлітків до якісних медико-соціальних послуг, спрямованих на формування прихильності АРВ-терапії, подолання самостигматизації, підготовки підлітків до дорослого життя. Ситуація зумовлена суттєвим збільшенням дітей, народжених з ВІЛ-інфекцією у 2000-2005 рр., які вступають/вступили у підлітковий вік. Вони потребують не лише медичного супроводу, але і професійної психосоціальної підтримки. Певні підлітки потребують психотерапевтичної корекції. Це пов’язано як із високим рівнем суспільної стигматизації ЛЖВ, так і особливостями родинного виховання. Значна кількість підлітків є сиротами або зазнали втрату одного з батьків, виховуються опікунами літнього віку або батьками, які є наркозалежними. Відносно менше, проте є підлітки, які є інфікованими внаслідок вживання ін’єкційних наркотиків і/або ризикованих сексуальних контактів, у т.ч. зазнали насильство, є бездоглядними і безпритульними. Такі підлітки повинні бути об’єктом особливої уваги мультидисциплінарних команд, які працюють у ВІЛ-сервісі.

Роль ВІЛ-позитивних підлітків у сучасному епідемічному процесі в Україні відносно мала порівняно з іншими уразливими групами. Це стало причиною для зменшення ресурсівна фінансування цієї цільової групи у 2015 р. в рамках проектівГлобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією.

Попри прийняття ЗУ «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми забезпечення протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки» належної уваги питанням протидії епідемії з боку державної влади як національному, так і місцевому рівнях не приділяється. Окрім того, анонсована реформа системи охорони здоров’я може також бути викликом щодо доступу ВІЛ-позитивних підлітків до медичних послуг, які можуть бути передані на первинну ланку. Окремо є високий ризик, що якісні психосоціальні послуги стануть недоступними більшості ВІЛ-позитивних підлітків. А це безумовно позначиться на ефективності їх лікування, якості життя, їх майбутньому в цілому.

Мета дослідження:

Вивчення можливостей та перешкод щодо подальшого впровадження інтегрованих медико-соціальних послуг для ВІЛ-позитивних підлітків (на прикладі Києва).

Завдання дослідження:

  1. Провести SWOT-аналіз інтегрованих медико-соціальних послуг для ВІЛ-позитивних підлітків, включаючи визначення сильних і слабких сторін, існуючих можливостей та актуальних загроз (викликів).
  2. Дослідити основні тенденції у розвитку медико-соціальних послуг для ВІЛ-позитивних підлітків на сайтах, де був реалізований проект МБФ «Українська фундація громадського здоров`я», та чинники, що їх визначали.
  3. Розробити рекомендації щодо забезпечення життєздатності інтегрованих медико-соціальних послуг для ВІЛ-позитивних дітей, підходи до їх оптимізації та подальшого розвитку відповідно до потреб цільової групи.

Методи дослідження:

Методи дослідження можуть бути наступні:

  • гнучкі інтерв’ю із персоналом сайтів, спеціалістами із партнерських організацій (передусім лікарями);
  • напівструктуровані інтерв’ю з батьками/опікунами ВІЛ-позитивних підлітків;
  • фокус-групи для ВІЛ-позитивних підлітків;
  • інтернет-опитуванняспеціалістів центрів/організацій, де надається психосоціальна допомога підліткам, які не брали участь у Проекті.

Перелік учасників (сайти та партнери):

  1. Центр «Право на здоров`я»
  2. Київське відділення мережі ЛЖВ
  3. Правобережний центр для ВІЛ-позитивних дітей та молоді
  4. Відділення клініки ОХМАТДИТ
  5. ВЦО ЛЖВ
  6. Голосіївська КДМ
  7. Київський міський СНІД центр.

Термін виконання дослідження: червень 2015 р.

Остаточний варіант завдань буде обговорюватись з переможцем конкурсу з урахуванням часу та ресурсів, необхідних для підготовки, проведення дослідження та написання звіту та презентації. Результати дослідження, методологія, інструменти, звіт та презентація передаються у власність замовника.

Вимоги до оформлення заявки:

Заявки на участь в конкурсі для проведення дослідження приймаються від зацікавлених організацій або незалежних експертів у вигляді пакету документів, який повинен містити наступне: 

  • програму дослідження (цілі, методологію);
  • бюджет (у гривнях);
  • резюме організації, потенційних ключових експертів та виконавців дослідження;
  • список досліджень, проведених за останні три роки.

УФГЗ гарантує дотримання авторських прав та конфіденційності щодо всіх об’єктів інтелектуальної власності, поданих у складі пропозицій.

Пакет документів надсилайте виконавчому директору УФГЗ Галині Скіпальській на електронну пошту [email protected] до 19 травня 2015 року (з темою «Дослідження»).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.