bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Всеукраїнська стипендійна програма для студентів
10.03.2009

1 березня 2009 року розпочинається Перший етап Всеукраїнської стипендійної програми ім. Івана Пулюя, яка проводиться для студентів національних вузів Львова, Харкова, Одеси і Сімферополя.

Основною метою створення Всеукраїнської стипендійної програми ім. І.П. Пулюя є формування національної самосвідомості студентської молоді та надання їй практичних можливостей для особистого і професійного розвитку в межах України.
Завданням Всеукраїнської стипендійної програми ім. І.П. Пулюя є підтримка і матеріальне заохочення обдарованої молоді, інтелектуальний потенціал якої в майбутньому послугує соціально-економічному розвитку України.

Учасником конкурсного добору може стати будь-який студент, що навчається в одному з вузів-партнерів Всеукраїнської стипендійної програми імені Івана Пулюя, перелік яких зазначено на веб-сайті проекту, де також можна заповнити аплікаційну форму учасника Програми та детальніше ознайомитися з умовами її проведення.

Конкурсний добір стипендіатів цього року складається з трьох етапів, після проходження яких у травні 2009 року буде визначено 10 учасників, особистий потенціал яких відповідає меті створення Всеукраїнської стипендійної програми ім. І.П. Пулюя. Розмір стипендії складає 20 тисяч гривень. Стипендія надається як одноразова благодійна допомога та витрачається отримувачем на власний розсуд.

Останній термін подачі заявок на здобуття стипендії – 20 березня 2009 року.

На створення Програми її організаторів надихнула постать Івана Пулюя (1845-1918) – ученого-фізика світового рівня, відомого ще й як українця, який в повній мірі пізнав гіркоту відірваності від свого коріння. Пулюй був завідувачем кафедри фізики, деканом першого електротехнічного факультету, ректором Німецької політехніки у Празі, ініціатором відкриття першої в Європі електростанції, що працювала від змінного току, а також винахідником електронно-променевої трубки, під дією якої вперше – набагато раніше за Рентгена, з яким учений працював на той час в одному кабінеті, - зробив знімок кісток руки своєї маленької доньки. Коли у 1901 році Вільгельм Рентген отримав Нобелевську премію за відкриття Х-променів, авторство якого належало Пулюю, Ейнштейн написав ученому: «Хай залишається при Вас сатисфакція, що й Ви вклали свою частку в епохальне відкриття. Хіба цього мало? А коли на тверезий розум, то все має логіку. Хто стоїть за Вами, русинами (так тоді називали українців), — яка культура, які акції? Прикро Вам це слухати, та куди дінешся від своєї долі? А за Рентгеном — уся Європа».

Життя людини, ім’я якої носить ця Програма, - символ одного з найбільш неоднозначних і складних періодів в історії України, коли для того, щоб реалізувати свій інтелектуальний потенціал українцям доводилося залишати свою батьківщину і жити на чужині. Вибір імені Івана Пулюя для назви освітнього проекту всеукраїнського масштабу, в свою чергу, – символ змін, які дозволять перспективній українській молоді відчути себе потрібними у своїй країні і отримати всі можливості для особистого розвитку, не полишаючи її у пошуках іншої долі.

Всеукраїнську стипендійну програму ім. І.П. Пулюя започатковано під егідою Кирило-Мефодієвської фундації, діяльність якої полягає у сприянні розвитку соціально-культурної сфери України і матеріальної підтримки соціально значимих громадських ініціатив.

Координація Програми здійснюється консалтинговою компанією «CareerGuide» - спеціалістами в сфері профорієнтації, працевлаштування та додаткової освіти студентів, випускників та молоді.
 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.