bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Навчальний семінар на тему застосування судових механізмів у протидії дискримінації
02.08.2012

Харківська обласна фундація «Громадська Альтернатива» разом із Коаліцією з протидії дискримінації за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” в рамках проекту «Протидія дискримінації через стратегічні судові справи» оголошує конкурсний відбір учасників для навчальної програми з підготовки фахівців, які зможуть у подальшому ефективно впроваджувати антидискримінаційні ініціативи із застосуванням судових механізмів захисту прав людини.

До участі у програмі запрошуються юристи профільних громадських організацій, практикуючі адвокати, зацікавлені та вмотивовані громадські активісти.

В рамках програми під стратегічною судовою справою розуміється особливий тип правових дій, спрямованих на зміну законодавства або практики його застосування через ініціювання судових позовів та отримання прецедентних судових рішень.

В рамках навчання буде розглядатися дискримінація за ознаками інвалідності, раси, гендеру та сексуальної орієнтації.

Програма передбачає дистанційну сесію з серпня по вересень 2012 року, 5-тиденний навчальний семінар на початку жовтня 2012 року, підсумкову дистанційну сесію, а також фінансову та експертну підтримку найкращих ініціатив учасників із впровадження власної стратегічної судової справи проти дискримінації за однією з перелічених ознак.

Протягом реалізації програми учасники зможуть отримати знання та навички з таких тем:

  • загальні підходи до філософії прав людини;
  • міжнародні механізми захисту прав людини;
  • особливості прав людини для представників груп, які вразливі до дискримінації за ознаками інвалідності, раси, гендеру та сексуальної орієнтації;
  • концепція свободи від дискримінації у міжнародному праві;
  • національна система протидії дискримінації за ознаками інвалідності, раси, гендеру та сексуальної орієнтації;
  • побудова стратегії судових справ з протидії дискримінації за ознаками інвалідності, раси, гендеру та сексуальної орієнтації.  

Під час навчання планується розробити стратегії судових справ за обраними типовими проявами дискримінації за названими ознаками. Очікується, що учасники програми після її закінчення розпочнуть самостійне впровадження розроблених стратегій та будуть мати відповідну мотивацію для ініціювання та ведення стратегічної судової справи.

У роботі програми візьмуть участь міжнародні та національні експерти з питань ведення стратегічних судових процесів, питань дискримінації та прав представників уразливих груп: Дойна Іоана Стрейстяну (адвокат, Кишинеу, Молдова), Сергій Дроздовський (координатор Просвітницького правозахисного закладу “Офіс по правам людей з інвалідністю” Мінськ, Білорусь), Ірина Федорович (координатор проекту “Без кордонів” громадської організації Центр “Соціальна дія”, Київ, Україна), Сергій Пономарьов (начальник відділу з протидії дискримінації офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Київ, Україна), Олександра Матвійчук (голова громадської організації “Центр Громадянських Свобод”, Київ, Україна).

Вимоги до потенційних учасників:

  • юридична освіта та/або знайомство із практикою ведення судових справ, зокрема, в контексті захисту прав людини;
  • наявність практичного досвіду захисту прав представників хоча б однієї з груп, вразливих до дискримінації за ознакою інвалідності, раси, гендеру або сексуальної орієнтації;
  • базові знання у сфері прав людини та функціонування Європейського суду з прав людини;
  • співпраця із громадськими організаціями України;
  • здатність запропонувати типову проблемну ситуацію або реальну справу;
  • висока мотивація реалізовувати стратегії судових справ, розроблених під час навчання;
  • висока зацікавленість у зменшенні проявів дискримінації в Україні, зокрема за вказаними ознаками;
  • готовність співпрацювати з іншими учасниками, у тому числі у рамках регіональної команди, організаторами та іншими організаціями Коаліції з протидії дискримінації;
  • вільне володіння російською мовою.  

Під час відбору, окрім зазначених вище вимог, буде враховуватися регіональне представництво кандидатів для формування регіональних команд, рекомендації від організацій — учасників Коаліції з протидії дискримінації.

Для участі у конкурсному відборі потрібно:

  1. Написати мотиваційний лист, який би обґрунтовував відповідність зазначеним вище вимогам та пояснював індивідуальну мету участі у проекті (обсяг листа до 1 сторінки). У листі необхідно вказати персональні дані (ПІП, рік народження), контактну інформацію (актуальний номер телефону, e-mail), регіон проживання, організацію, яку представляє учасник, попередню підготовку (освіта, актуальна на даний час професія або сфера зайнятості, участь в освітніх заходах з прав людини). За необхідністю — надати додаткову інформацію про себе та власні особливі потреби щодо участі в навчальній програмі.  
  2. Підготувати есе - опис 3-х реальних ситуацій, в яких мала місце дискримінація за однією із ознак — інвалідність, раса, гендер або сексуальна орієнтація для розробки стратегії судового позову.  
  3. Надіслати мотиваційний лист та есе до організаторів семінару не пізніше 17.00 години 15 серпня 2012 року на адресу [email protected] Заявки, надіслані пізніше зазначеного терміну, розглянуті не будуть. Учасники конкурсу будуть повідомлені про його результати до 20 серпня 2012 року.    

Детальніше про роботу Коаліції з протидії дискримінації можна дізнатися на сайті http://www.antidi.org.ua/

Контакти

  • Марія Ясеновська
  • Харківська обласна фундація “Громадська Альтернатива”
  • [email protected]
  • +380504023456

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.