bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Наталя Шилова: «До початку АТО я уявляла слабо, що таке громадська діяльність»
02.03.2017

Унікальний випадок, коли громадська організація бере собі ім'я собаки, яка, в свою чергу, була названа на честь людини. Людини легендарної – норвезького дослідника Семюеля Балто. Коротка історія: 1925 рік, Аляска, епідемія дифтерії, лікарням життєво необхідна сироватка, але вона за тисячу миль. Літаки не літають – буран. І частину шляху треба подолати на собачих упряжках. Сироватка доставлена. Дифтерія зупинена. Одна з тих, хто була в упряжці, – та сама Балто. І ось через майже дев'яносто років у Бердянську заснували ГО «БАЛТО», що теж покликана рятувати. Тільки замість епідемії дифтерії, тут епідемія злиднів і невлаштованості, яким ця громадська організація і намагається протистояти. Наш співрозмовник – засновниця ГО «БАЛТО» Наталя Шилова.

- З чого почалася ваша благодійна діяльність?

- З реєстрації в листопаді 2015 року. І, якщо у витоків нашої організації знаходилося всього чотири людини, то зараз в її штаті 12 членів і близько 20 активних волонтерів. Для чого? Врятувати себе та інших внутрішньо переміщених осіб. Інтуїтивно розуміючи, що допомоги потребують не тільки вони, ми також почали орієнтуватися на соціально незахищених громадян, корінних жителів Бердянська.

- А особисто Ви як до цього прийшли?

- За першою освітою інженер-будівельник, публічною людиною я не була ніколи і громадською діяльністю не займалася. Проживаючи в Донецьку, мала бізнес. І що таке громадська діяльність, тренінги, проекти, гранти, уявляла слабо. Але життя змусило, адже з початком воєнних дій я втратила все. Та ж робота, яка мене б тут влаштувала, на жаль, так і не знайшлася. І ось, як застосування моїх здібностей, як віддушина і як гостре бажання бути корисною людям, виникла ГО «БАЛТО».

- На яку категорію громадян, в першу чергу, розрахована ваша допомога?

- «БАЛТО» надає різнобічну допомогу: юридичну, психологічну, гуманітарну, – тісно співпрацює з благодійними фондами та організаціями. Про тих, хто потребує допомоги в першу чергу, – це переважно люди старшого віку, багатодітні сім'ї, діти без опіки та піклування, неповні сім'ї, важко хворі та люди з інвалідністю.

- З якими проблемами ви зіштовхуєтеся?

- Головна проблема – у нас немає постійного приміщення. Крім того, серед наших клієнтів є ті, які на своєму статусі внутрішньо переміщеної особи паразитують і часом вводять нас в оману. Наприклад, проживають в Маріуполі, а значаться переселенцями в Бердянську. І ледь з'являється інформація про видачу у нас гуманітарної допомоги, вони – в перших рядах. Якщо в паспорті клієнта я бачу реєстрацію в Маріуполі, до цих людей під час видачі допомоги ми ставимося особливо пильно. Тепер про місцевих. Допомога з боку донорів для них не передбачена, але якщо є хоч найменша можливість її здійснити, то, в першу чергу, її отримують сім'ї з дітьми із інвалідністю. Також нашими підопічними є вихованці Центру соціальної реабілітації.

- Як ви повідомляєте клієнтам про надання гуманітарної допомоги?

- Дату видачі гуманітарної допомоги ми викладаємо на facebook-сторінці організації завчасно. Також із нами можна зв'язатися за телефоном (066) 662-36-43 чи за електронною скринькою [email protected]. А знаходимося ми за адресою вул. Гайдара, будинок 12.

- Як відбувається видача гуманітарної допомоги та як вам вдається уникати черг?

- Зрозуміла річ, допомога приходить в обмеженій кількості. І, щоб уникнути черг, які, як ми знаємо, зазвичай без тисняви і образ не бувають, ми видаємо допомогу адресно. Для цього ми використовуємо реєстр переселенців. На вересень 2016-го року в ньому було зафіксовано 3579 осіб. У цьому реєстрі враховується градація за категоріями, їх близько двадцяти. Допомога видається тільки тим, хто зареєстрований у нашій базі. Ми робимо все можливе, щоб цією допомогою охопити якомога більше людей, іншими словами – одна допомога в одні руки.

- Надавати допомогу – справа благородна. І, тим не менш, між спонсорами й тими, хто потребує цієї допомоги, ви є посередником. Як ви знаходите донорів?

- Знаходимо в гострій конкурентній боротьбі, беручи участь в конкурсах. Наприклад, в одному з них, дуже важливому і престижному, в рамках акції Ватикану «Папа для України», де було представлено безліч організацій, які бажають отримати грант, серед дуже небагатьох – наша «БАЛТО». Головне завдання акції – підтримка Папою Римським Франциском тих громадян України, які постраждали внаслідок військового конфлікту на сході країни.

Здобувши перемогу, ми отримали гуманітарну допомогу у вигляді грошових сертифікатів на придбання в мережі гіпермаркетів продуктів харчування та засобів гігієни. Сертифікати нашим бенефіціарам ми видаємо номіналом у 500 гривень, які можна отоварити до березня поточного року включно. Серед тих, хто сертифікат отримав або отримає, такі категорії громадян, як пенсіонери старше сімдесяти років, а також самотні пенсіонери з маленькою пенсією, матері-одиначки, багатодітні сім'ї та люди з інвалідністю.

Хочу зазначити, що виграш в конкурсі – це показник довіри до нашої організації; це почесно і з моральної точки зору безцінно. При подачі заявки на участь нас підтримала українська греко-католицька церква, і за це ми їй вдячні; рекомендаційні листи надали й інші партнери. Підкреслю ще раз – допомога вже видається. Однак тих, хто, на жаль, її отримати не зможе (оскільки наші можливості все ж таки обмежені), хочу підбадьорити: ми ще не раз будемо брати участь в конкурсах і, сподіваюся, здобувати нові перемоги.

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.