bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ірина Славінська: «Ваше здоров’я може врятувати життя інших»
10.08.2016

Розвитку безоплатного донорства в Україні не сприяє відсутність єдиної донорської бази, недоліки у законодавстві та бюрократичні процедури у медичних установах.  Щоб забезпечити потреби пацієнтів українських лікарень у переливанні крові, ВМГО «Асоціація молодих донорів України» займається інформаційним супроводом усіх сторін донорства. 

Ірина Славінська, Президент ВМГО «Асоціація молодих донорів України», пояснила ГУРТу особливості взаємодії донорів, реципієнтів, волонтерів та центрів крові. Зокрема, ми дізналися про те, які прості кроки пропонує заснований нею проект ДонорUA тим, хто веде здоровий спосіб життя та хоче допомогти іншим.

- Яким є сучасний стан культури донорства в Україні?

- Культура донорства в Україні майже відсутня. Весь цивілізований світ практикує безоплатне добровільне донорство. Більшість розвинених європейських країн -Сполучені Штати Америки, Ізраїль - мають розвинену культуру донорства на соціальному рівні, а також на системному та національному рівнях.

В Україні ми спостерігаємо лише теоретичні спроби донорського «окультурення». Та все ж за останні роки суспільство проявило свою громадянську позицію на хвилі патріотичного піднесення. Донорство напряму пов'язане з активною громадянською позицією.

Під час перших років моєї громадської діяльності в Асоціації молодих донорів України мені здавалося, що для вирішення питання браку крові у лікарнях достатньо просто залучити необхідну кількість донорів. Як виявилося, я не усвідомлювала того, що пошук донорів – це лише крапля в океані інших питань, з якими зіштовхується служба крові через недоліки нашого законодавства, бюрократичні процедури.

- Що заважає українцям допомагати реципієнтам крові більше? 

- Ми скрізь чуємо, читаємо, що потрібні донори крові. Отже, існує її дефіцит в центрах збору крові та на станціях переливання. Проте звітність служб крові за минулий рік свідчить про те, що майже половина заготовленої донорської крові була знищена. Така ситуація не викликає довіру у людей, які можуть стати потенційними донорами крові.

Щоб зробити процеси, пов’язані з донорством, більш відкритими, команда Асоціації молодих донорів України створила проект ДонорUA. Проект передбачає функціонування автоматизованої системи рекрутингу донорів крові та її компонентів. Існування відкритої онлайн платформи для пошуку допомоги привідкриває двері до сфери донорства.

Розглянемо ситуацію на прикладі Києва. Якщо ви як донор здасте кров в Охматдиті, вона залишатиметься в Охматдиті, і не буде направлена ні в Інститут раку, ні в жодну іншу лікарню міста Києва.

Щоб поглянути на це з іншого боку, уявімо, що на акцію зі збору крові у Міському центрі крові прийшло двісті людей. Донори здали багато літрів крові, проте вже завтра вони можуть почути по радіо про терміновий збір крові для реципієнта в Центрі серця. У людей складається враження, ніби за один день зникла вся кров, яку вони здавали. Звідси народжуються міфи про продаж крові за кордон, про виливання її тощо. Поява тієї чи іншої нісенітниці логічна і зрозуміла, оскільки викликана недоліками в законодавчих актах та самому законодавстві, бюрократичних процесах, пов’язаних з донорством.  

Проект ДонорUA є важливою цеглиною у побудові системності сфери донорства.

- Як вдається популяризувати безоплатне донорство у межах проекту ДонорUA?

- Ми заохочуємо людей постійно здавати кров за допомогою бонусної системи для донорів. За певні активності (підтверджена кроводача, запрошення друзів в проект, фінансова підтримка проекту тощо) донорам нараховуються бали, які вони можуть обміняти на подарунки від наших партнерів.

Система ДонорUA  дозволяє автоматизувати багато процесів, що полегшує донорський шлях крові.

У кожного донора є свій персональний кабінет, де він може зберігати всі свої «донорські документи»: це перший крок до створення єдиної картки донора. 

Система об’єднує всіх учасників донорського руху. На сайті є інформація про всі центри крові.

Запропоновані на сайті рішення є приваблими для людей. Наша відкрита статистика це підтверджує. На сайті зареєстровано більше 5 800 донорів, з них 625 є регулярними донорами, що означає більше 10% зареєстрованих на нашому ресурсі донорів регулярно, тобто мінімум двічі на рік, здають кров. Це важливі цифри, які варто показувати. 

- Хто ділиться кров’ю через Вашу організацію? Які вимоги до донорів крові?

- Починаючи із заснування ВМГО «Асоціація молодих донорів України» у 2007 році, ми реалізовуємо різні проекти, завдяки яким залучаємо до безоплатного донорства в Україні різні верстви населення. Так, проект «Корпоративний день донора» залучає корпорації до колективного донорства. До професійних свят ми також проводимо різноманітні акції. Наприклад, ми залучали поліцейських під час акції до Дня поліції. Цього дня у більшості областей України представники поліції здали кров.

Для аудиторії, яка ще не може здавати кров - старшокласники чи студенти перших курсів, ми проводимо екскурсії у центрах крові.

Стисло розповім про вимоги до донорів. Донором в Україні може бути громадянин України віком від 18 років, вагою від 50 кг, який не має протипоказань до донорства.

У розділі Варто знати чітко прописано, хто не може бути донором крові та її компонентів. У нас на сайті кожен може отримати консультацію з юридичних чи медичних питань донорства крові та її комопнентів. Однак, остаточне рішення щодо допуску Вас до донації приймає лікар.

- На сайті також можна детальніше дізнатися про те, де можна здати кров?

- Так, для тих, хто не знає, де здати кров, існує розділ Де здати кров? На сайті ви можете прокласти маршрут, дізнатися деталі та умови роботи центру.

У майбутньому сайт дозволить оцінювати роботу центрів крові, додавати фото донорів, які їх вже відвідували. Ще один важливий крок - реалізація функції «Календар» з усіма центрами крові. Завдяки такій функції ми спільно зможемо планувати заходи, щоб спрогнозувати потреби та уникнути надлишкової здачі крові та її компонентів. Трапляються випадки, коли донору, який приїжджає здати кров, відмовляють через надлишок крові його групи та резусу. Задля уникнення таких ситуацій, на нашій платформі кожен зможе дізнатися про актуальні потреби того чи іншого центру. Під інформацією про кожен центр крові буде відображатися рівень запасу крові у центрі за восьмома показниками - 4 групи крові з двома резус факторами кожна.

- Яку ще корисну інформацію можна знайти завдяки сайту ДонорUA?

- Крім зазначеної інформації, на сайті ДонорUA можна ознайомитися із правилами здачі крові, відкритою статистикою та бюджетом. У відкритому доступі знаходяться наші плани з розвитку.

Можна пройти тест та дізнатися, чи можете ви бути донором. Кожного місяця ми все більше залучаємо партнерів до нашої бонусної системи. Вони відвідують театри, кінотеатри, салони краси, зоопарки, спортивні клуби тощо. Важливим бонусом для донорів  є наше партнерство з медичними лабораторіями, які надають 50% знижку для наших донорів.

Сам сайт є лише верхівкою айсбергу. За ним - потужна система, що автоматизовує безліч важливих процесів.

Наша співпраця з YouScan дозволяє відслідковувати інформацію про запити на пошук донорів, а також повідомлення про бажання стати донором в соціальних мережах. Таким чином, ми швидко реагуємо на запити і вчасно можемо допомогти.

У разі виникнення додаткових питань, ми можемо проконсультувати завдяки гарячій лінії. До нас можна приєднатися у якості волонтера і спільно розвивати донорський рух України.

- Які поради ви могли б надати щодо того, як варто готуватися до здачі крові? Наскільки важливо вести здоровий спосіб життя, щоб допомогти здоров’ю інших?

- Перед здачею крові варто дотримуватися дієти - уникати смаженого, копченого, жирного, молочного, спиртного та бананів. Їсти можна овочі та фрукти (окрім бананів), пити багато води, їсти каші на рослинній олії, хліб, печиво. За 72 доби варто відмовитися від аналгетиків.

Здоровий спосіб життя може подарувати вам активний та цікавий, і абсолютно інший рівень життя. Життя, сповненого позитиву та радості, яке дарує вам маленький бонус: «Ваше здоров’я може врятувати життя інших». Порятунок однієї людини не змінить світ, але, без сумніву, світ зміниться для неї. 

Контакти

  • ВМГО “Асоціація молодих донорів України”
  • +38 (067) 208 03 03 Гаряча лінія
  • https://donor.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.