bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ярослав Макаренко: «Запорука нашої ефективної діяльності – це насамперед чесність у роботі»
01.06.2016

Із початком конфлікту на сході України громадянське суспільство активно долучилося до допомоги українській армії, яка потребувала підтримки в складний період і відчувала труднощі з матеріальним забезпеченням. Під час Місяця підтримки української армії ГУРТ у рамках рубрики PRoГОн завітав до Благодійного фонду «Благодійна організація «Крила Фенікса», де поспілкувався з його директором Ярославом Макаренком, який розповів про роль волонтерів у підтримці армії.

ПРО НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ

Благодійний фонд «Крила Феніксу» офіційно запрацював із березня 2014 року. Однак основний кістяк організації склався ще під час Революції Гідності. Ідея створення фонду виникла в результаті усвідомлення потреби в допомозі українській армії.

«Все розпочалося з набору добровольців, яких держава на той момент не була спроможна забезпечити. Ми почали організовувати транспорт із Києва, який допомагав добровольцям дістатися до 79-ї бригади в Миколаєві», – розповів Ярослав Макаренко.

«Крила Фенікса» – це волонтерська організація, яка надає допомогу в оснащенні української армії амуніцією, лікуванні поранених бійців, ремонті будівель військових частин, придбанні індивідуальних аптечок. Сьогодні з БФ «Крила Фенікса» співпрацює  близько 100 волонтерів у різних містах України, а в Києві у фонду є чотири офіси.

«Крила Фенікса» – одна з найперших організацій, яка почала допомагати українській армії, й одна з небагатьох, які продовжують це робити і не думають закриватися, оскільки ми потрібні»,  – поділився Ярослав Макаренко.

До БФ «Крила Фенікса» постійно звертаються військові частини за допомогою та регіональні громадські організації з усієї України. Адже, незважаючи на покращення ситуації, українська армія ще не повністю забезпечена військовою технікою, транспортом та амуніцією.

«Якщо в солдат виникає потреба в чомусь, ми намагаємося їм допомогти. До нас звертаються військові частини, пишуть листи-прохання із конкретними потребами. Часто в українській армії не вистачає ліків, при чому навіть не аптечок, а звичайних медикаментів повсякденного користування: від простуди, вітамінів. У деяких частинах є проблеми з харчування. Адже постачання в армії частково незбалансоване», – зазначив Ярослав Макаренко.

ПРОЕКТИ БЛАГОДІЙНОГО ФОНДУ

Для кожного проекту БФ «Крила Фенікса» створюється окремий розрахунковий рахунок. На сайті відповідно розміщується інформація стосовно надходжень по кожному проекту, причому це здійснюється автоматично без участі працівників фонду. Тож вся інформація про розміри надходжень, їх походження та витрати на підтримку української армії міститься у вільному доступі. А розміри внесків коливаються від 1 до 20 тисяч гривень.

«Ми підраховуємо, скільки коштів потрібно для реалізації проекту, й тільки тоді розпочинаємо збір. Якщо проект закривається, закривається і розрахунковий рахунок, надходження коштів на нього припиняється», – зазначив Ярослав Макаренко.

Тривалість проектів також може бути різною. Наприклад, окремий проект «Обладнання мобільних кунгів пралень» триває вже близько двох років, і зараз заплановано підготувати 50 таких мобільних пралень, які зможуть працювати як від мережі, так і від розетки та обслуговувати українських військових на передовій. У БФ «Крила Фенікса» є й відносно невеликі проекти, але від того не менш важливі. Зокрема, на Новий рік фонд зібрав 11 тис. грн. на солодощі для українських вояків – всього було передано близько 4 тонн цукерок.

ВСНЕСОК У ПІДВИЩЕННЯ БОЄЗДАТНОСТІ ЗСУ

«Крила Феніксу» долучилися не лише до покращення матеріально-технічного забезпечення української армії, але й брали безпосередню участь в організації добровольчого батальйону «Фенікс», створеного при 79-й аеромобільній бригаді, яка базується в Миколаєві.

«Цей процес розпочався з ідеї утворення повністю добровольчого батальйону. В 2014 році добровольців було дуже багато, а воєнкомати на той час були повністю атрофовані. Вони не знали, як приймати добровольців, що з ними робити. Воєнкомати існували, але вони не виконували своїх функцій. Під впливом цього у нас виникла ідея організувати добровольчий батальйон, який повністю складався би з добровольців, а Міністерство оборони підтримало нашу ініціативу», – відзначив Ярослав Макаренко.

У той період до БФ «Крила Фенікса» надійшло близько 300 дзвінків із запитаннями щодо запису в батальйон. У Миколаїв люди їхали зі всієї України. Перші два батальйони складалися з контрактників, а третій на той момент був зібраний винятково із добровольців.

Тож зусиллями фонду «Крила Фенікса» утворився ефективний бойовий підрозділ. Варто відзначити, що батальйон існує вже третій рік, і в його складі багато контрактників – колишніх добровольців, які вирішили продовжити службу за контрактом. Впродовж 2014–2016 років батальйон брав активну участь у бойових діях на сході країни.

«Ми намагалися зробити все, щоб цей батальйон став зразковим для української армії. БФ «Крила Фенікса» брав безпосередню участь у підготовці та забезпеченні 3-го окремого батальйону української армії від ідеї його створення і до сьогодні. Саме батальйон «Фенікс» розпочав носити форму «Варан» та взуття «Талан», які зараз впроваджують в інших частинах Збройний Сил України. Саме на 3-му окремому батальйоні часто проводять експериментальні випробування нових моделей військової амуніції», – зазначив Ярослав Макаренко.

«Крила Фенікса» також беруть участь у відновленні військово-транспортних літаків, які належать ЗСУ. Два літаки, відновлені зусиллями «Крил Фенікса», отримали позивні «Рятунчик» та «Везунчик». Всього на цей напрям діяльності вдалося зібрати близько 3 млн. грн.

ПРИНЦИПИ ДІЯЛЬНОСТІ БФ «КРИЛА ФЕНІКСА»

«Запорука нашої ефективної діяльності – це насамперед чесність у роботі.  Люди перевіряють організацію, як вона витрачає зібрані кошти перед тим, як їх надати. Кожен на сайті може переглянути нашу звітність, зрозуміти, на що були витрачені гроші. В нас відкрита бухгалтерія, яка публікується без нашої участі. Як тільки надходять кошти або відбувається платіж, ця інформація з’являється у відкритому доступі на сайті», – поділився Ярослав Макаренко.

БФ «Крила Фенікса» продовжує свою діяльність, незважаючи на зменшення кількості бажаючих допомогти українській армії. Фонд співпрацює з багатьма військовими частинами, практично за кожною бригадою закріплені волонтери, які опікуються конкретним військовим підрозділом. Наприклад, допомогою 26-й артилерійській бригаді, що базується в Бердичеві, займається близько 20 чоловік. 10 представників фонду опікуються 72-ю бригадою, яка розміщується в Білій Церкві.

«В десятки разів зменшилася допомога українській армії з боку громадян. У кожного є своя думка, чому це відбулося. Держава вже краще виконує функції із забезпечення армії, все більше й більше Міністерство оборони робить те, що має робити. Цього не було на момент початку бойових дій. Солдати не мали одягу й харчування. Зараз вже краща ситуація із забезпеченням форми та одягу, якщо порівнювати із 2014 роком. Суспільство бачить, що в армії краща ситуація. Зросло фінансове забезпечення військових, і солдати частково можуть купити військову амуніцію самостійно», – зазначив Ярослав Макаренко.

Якщо порівнювати з 2014 роком, то частково змінилися й потреби бійців АТО. На сьогодні ветерани АТО потребують допомоги не лише на передовій, але й після того, як вони її покинули. У БФ «Крила Фенікса» є проект із психологічної допомоги та адаптації бійців АТО. Також організація надає юридичну допомогу в отримані компенсацій та пільг від держави, адже солдати не завжди знають свої права і потребують фахової консультації юриста.

«Наша організація – це звичайні люди, які займаються цим за покликом серця. З перших днів біди, з якою зіштовхнулася наша держава, БФ «Крила Фенікса» намагається допомагати українській армії. Ми там, де повинні бути, ми займаємося тим, що потрібно, та продовжуємо це робити», – підсумував Ярослав Макаренко

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.