bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

UkraineLab: Кожне місто чи село може бути центром світу
17.02.2016

Програма UkraineLab, що створює простори для спілкування представників різних секторів суспільства, розпочинає другий рік діяльності в Україні.

У 2015 році відбулося два форуми UkraineLab. Перший – навесні в Києві, присвячений найкращим практикам для культури й громадянського суспільства в часи після кризи. Другий – у вересні в Івано-Франківську, де говорили про будівництво миру.

На наступний форум UkraineLab, що відбудеться у квітні в Краматорську та Слов’янську, вже оголосили прийом заявок. Координаторки програми Альона Каравай та Ольга Дятел розповіли про особливості цьогорічного UkraineLab.

- Якщо коротко, то що таке UkraineLab?

Альона: UkraineLab – це майданчик, де можна зібрати всі практики локального розвитку і випробувати їх на місці, де вони, можливо, найбільше потрібні зараз.

Ольга: - UkraineLab – це простір для започаткування зв’язків, які в майбутньому зроблять твою діяльність ефективнішою.

- Які враження від двох перших форумів UkraineLab, які пройшли у 2015 році?

Ольга: - Я дещо скептично ставилася до великих форумів, де збирається багато людей. Адже в цій ситуації складно гарантувати результативність такого процесу. Та протягом першого форуму нам вдалося створити атмосферу відкритості, співпраці та особистої відповідальності. Ми маємо мету побудувати мережу людей, і як на мене, крок за кроком ця мережа будується.

Альона: - Під час другого форму ми мали новий формат – ярмарок партнерств. Він показав, яку велику потребу будувати і шукати усвідомлені партнерства мають люди. Адже часто партнерів шукають безпосередньо перед якимось проектом, і люди не проговорюють, що вони роблять, з якими цінностями працюють. В Краматорську і Слов’янську ми розвиватимемо цей формат, даватимемо більше можливостей учасникам презентувати себе.

- Чому обрали саме таку тему третього форуму – розвиток локальних громад?

Альона: Протягом другого форуму в Івано-Франківську разом з учасниками мережі ми планували наступні кроки на 2016 рік.

Ольга: - І було багато відгуків, що учасники хотіли б більше працювати з місцем, де відбувається форум, бути більш залученими в його життя. Тому ми подумали: якщо є інтенція працювати з громадами, це й буде темою наступного заходу.

- На які суспільні виклики має відповідати така тематична спрямованість форуму UkraineLab?

Альона: Весь UkraineLab для меневідповідає на такий суспільний виклик як нестача просторів комунікації і неякісна комунікація навіть всередині однієї невеликої громади, коли різні сектори соціуму, різні прошарки населення не спілкуються між собою.

Ольга: Кожне місце має свій потенціал. Наскільки він реалізований, залежить від людей, які там мешкають. Хочеться працювати саме з інструментами й натхненням в напрямку локальних дій, з тим, як ці інструменти можуть підсилити потенціал міста чи села.

З досвіду знаю: незалежно від того, чи ти мешкаєш в місті, чи в селі, якщо маєш добру ідею, тебе приїздять люди з усього світу. Кожне місто чи село може бути центром світу, якщо ти там живеш і розвиваєш його.

- Чому обрали саме Краматорськ і Слов’янськ для третього форуму?

Ольга: - «Ні, щоб як нормальні люди: провести форум в Києві, завезти всіх в один готель», – так ми жартуємо про місця проведення наших заходів. Якщо серйозно, то в Краматорську, тобто в районі, ми маємо проекти «Майстерня сільських ініціатив» та «Культиватор», тому маємо контакти з людьми.

Краматорськ, Слов’янськ – це регіон, розташований на так званій периферії. З цим пов’язане багато викликів. З одного боку, люди звідти роз’їхалися. З іншого, відчуваєш, перебуваючи в Краматорську, що в місті розпочинається якась активність. Це проблемне місто, але водночас там зароджується зараз багато ідей. Можна стати частиною цього.

Захід буде розділений на два міста. Частина людей проживатимуть в Краматорську, частина – у Слов’янську, і так само робочі групи будуть розподілені по цих двох містах. Ми вирішили: якщо у нас не виходить розміститися в одному місті, то маємо використати потенціал і Краматорська, і Слов’янська. Це, звичайно, не найпростіше практичне рішення як для організації, так і для учасників. Але воно дає можливість ще більше дізнатись про регіон.

- Як саме учасники працюватимуть з локальним контекстом?

Ольга: - Матимемо час для роботи в тематичних групах і для майстер-класів, які ми називаємо локальними діями. Ці майстер-класи можуть бути як теоретичні, так і практичні. Ми очікуємо, що учасники працюватимуть спільно з місцевими організаціями, аби ці локальні дії були максимально корисні.

UkraineLab – програма, яку максимально створює мережа. Вже в заявці учасники описують свої ідеї цих майстер-класів. Саме на них можна залучити людей. Тому ми б хотіли, щоб подавали заявки люди, які це усвідомлюють і мають натхнення спільно творити.

І не варто лякатися їхати в Краматорськ.

- Четвертий форум UkraineLab відбудеться у вересні в Берліні. Розкажіть про нього.

Альона: - Форум має робочу назву «Україна – ЄС: (Не)засвоєні уроки». Ми хочемо подивитися на те, що змінилося в дискурсі Україна – європейська ідея – ЄС. Ми працюватимемо в різних тематичних групах, зокрема з темою суб’єктності України. Хоч і значно менше, але Україну в ЄС ще недостатньо сприймають як політичний суб’єкт. Це викликає багато проблем в наших відносинах. І такі заходи, де Україна може заявити про себе в європейському контексті, допомагають цю суб’єктність вибороти.

Ми хочемо максимально консолідувати всіх українських і навколоукраїнських акторів у Берліні, в Німеччині, аби разом створити помітну подію. Таких суто українських івентів у Берліні мало. І звісно, сподіваємося, що українським організаціям буде цікаво обмінятися досвідом, подивитися, що і як працює в Берліні, знайти партнерів. Але нашою першою метою є прозвучати і бути почутими в цьому місті.

Спілкувалася Світлана Ославська

Контакти

  • ГО Інша освіта
  • [email protected]
  •  http://insha-osvita.org/ua/
  •  http://www.dialogue-for-change.org/uk/nabir-na-ukrainelab-2016/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.