bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Томаш Шопа: «ЄВС – це навчання через допомогу, де головний акцент – освітня підтримка волонтера»
24.11.2015

Волонтерський досвід за кордоном може стати школою життя як нещодавніх випускників шкіл, так і для тих, хто має вищу освіту. Навчальній підтримці молоді, яка залучена до соціальних проектів, сприяє громадський сектор. Про те, як громадські організації можуть долучитися до підготовки ЄВС-волонтерів, та яким є значення Європейської волонтерської служби розповів Томаш Шопа, координатор Ресурсного центру SALTO для країн Східної Європи та Кавказу (Польща).

- Томаше, розкажіть, будь ласка, про головну мету ЄВС? Чому вона відрізняється від звичайних програм обміну?

- Європейська Волонтерська Служба (ЄВС) є частиною програми Європейського Союзу Еразмус+ у галузі освіти. ЄВС дозволяє молодим людям віком від 17 до 30 років висловити свою громадянську позицію за допомогою добровільної праці на безкоштовній основі. Волонтери мають можливість зробити свій внесок у щоденну роботу організацій, діяльність яких пов'язана з молодіжною інформацією та політикою, особистим й соціально-освітнім розвитком молоді, громадянською активністю. Молодь також може долучитись до участі у проектах, спрямованих на вирішення проблем інклюзії людей із інвалідністю, охорону навколишнього середовища, до програм неформальної освіти, підвищення медіаграмотності, розвитку культури і творчості, розбудови співробітництва тощо.

ЄВС – це унікальна організація, оскільки дозволяє тисячам молодих людей із усієї Європи та поза її межами отримати досвід міжнародної мобільності. У кожному проекті бере участь три партнери: волонтер, організація-відправник та приймаюча організація. Завдяки тому, що Європейський Союз фінансує проектну діяльність, волонтери можуть взяти участь у ЄВС майже безкоштовно. Європейська волонтерська служба – це освітня програма, у межах якої волонтери працюють під наглядом досвідчених менторів. Більше того, молодь із меншими можливостями може отримати додаткову підтримку задля сприяння їхній участі, тому ЄВС – це справді для кожного.

- Які  основні вимоги до волонтерів ЄВС-проектів? Чи є обмеження стосовно організацій, охочих приєднатися до програми?

- ЄВС відкрита для всіх, хто хоче приєднатися, працювати і навчатися. Немає конкретних вимог, визначених у програмі, тож приймаючі організації не повинні очікувати високоосвічених молодих фахівців із чудовим знанням мов.

Кожна організація, яка прагне взяти участь у ЄВС, мусить отримати акредитацію. Під час відбору ми перевіряємо, чи не поставлять перед учасниками специфічних вимог, які можуть дискримінувати певні цільові групи осіб. Ми переконуємося, що організації усвідомлюють: мета ЄВС-програми – це навчання через допомогу, а отже, головний акцент має бути на освітній підтримці волонтерів. Акредитація ЄВС відбувається разом із групою досвідчених акредиторів із різних країн. Інструкцію щодо акредитації та заявки можна знайти на нашому сайті.

- Яку роль, на Вашу думку, відіграє тренінгове навчання у межах волонтерського проекту?

- Тренінги для волонтерів є одним із основних напрямів ЄВС. Навчальні заходи здійснюються не лише після прибуття до приймаючої країни, але і до цього – на базі організацій, що відправляють волонтерів. Наприклад, у межах проекту в Україні ми можемо організувати ознайомчі зустрічі всіх іноземних волонтерів ЄВС двічі: або у містечку Славське у Карпатах, або у передмісті Києва. Такі заходи влаштовуються, щоб волонтери дізналися більше один про одного у безпечному середовищі за допомогою фасилітації професійних тренерів. Завдяки цьому волонтери розвивають власні соціальні зв’язки, отримують цінні контакти на майбутнє.

Крім того, Еразмус+ пропонує багато навчальних заходів для зацікавлених організацій. У країнах Східного Партнерства, де ми несемо відповідальність за координаторів від ЄВС та акредитовані організації, усі охочі можуть приєднатися до річних і національних нарад, взяти участь у міжнародних тренінгах SOHO (тренінги для поліпшення якості проектів ЄВС через  підвищення компетентності людей, котрі займаються підтримкою програми ЄВС), курсах і багатьох інших освітніх заходах. Така ґрунтовна підтримка дозволить навіть недосвідченим організаціям дізнатися корисну інформацію, яка може знадобитися для подальшої співпраці.

- Які організації можуть подаватися на ЄВС-програму, а також на що їм необхідно звертати особливу увагу до подання? Можливо, є найпоширеніші помилки?

- Долучатися можуть будь-які організації, які здійснюють громадську діяльність на місцевому рівні і є відкритими до освітньої підготовки волонтерів. Організація повинна мати достатньо можливостей задля розміщення волонтерів. Найпоширенішою помилкою є саме цей аспект. Щодо вимог, то по-перше, організація  повинна запропонувати волонтеру роботу у межах саме своєї проектної діяльності. Крім того, волонтер має бути зайнятим щонайменше 30 годин на тиждень. Якщо організації не відповідають таким вимогам, ми пропонуємо їм стати організацією, яка відправлятиме волонтерів закордон, тим часом розвиваючи свою місцеву громаду. По-друге, організація повинна надавати навчальну підтримку волонтерам. Вони не мають виконувати завдання самостійно – лише під наставництвом менторів. Деякі організації забувають про це. Вони чекають, що волонтери виконуватимуть роботу на громадських засадах, а не як вільні працівники та учні, які прибули до іншої країни задля допомоги організації та набуття професійного досвіду. Крім того, організації повинні пам'ятати про належні умови для волонтера (проживання, харчування, зв'язок тощо). Як згадувалося, Еразмус+ покриває витрати в однаковому розмірі незалежно від країни. Все це важливо для ЄВС, тому ретельно перевіряється спеціальною комісією. Тож організаціям пропонується добре підготуватися, перш ніж долучатися до наступних заходів.

- Назвіть, будь ласка, риси, які об'єднують усіх волонтерів, котрі працюють у межах ЄВС?

- Волонтери ЄВС дуже різні. Це можуть бути молоді фахівці близько 30 років з дипломом магістра чи кандидата наук. Серед наших волонтерів можуть бути також 18-річні недосвідчені молоді люди. У будь-якому випадку організації не мають думати, що досвідчені волонтери працюватимуть краще за інших. Сильно вмотивований волонтер набагато цінніший, ніж просто досвідчений.

- Чи спостерігаються зміни у відношенні молоді до волонтерської програми останніми роками?

- Звісно, у зв’язку з економічною кризою і високим рівнем безробіття серед молоді в Європі ми спостерігаємо, що ЄВС використовується як золота жила для тих, хто не має ні роботи, ні місця навчання. Якщо вони сприймають ЄВС серйозно і не планують лишати проект у будь-який момент, коли знаходять постійну роботу, це також плюс для них. До того ж відбувається дигіталізація життя молодих людей. Це говорить не лише про якість міжособистісного спілкування у групах, де кожен має щонайменше смартфон або планшет, підключений до Фейсбуку, але і про такий спосіб мислення, коли молодь очікує, що всі відповіді можна знайти в Інтернеті. Участь у ЄВС-програмі – це розширення вибору, можливість участі у прийнятті рішень, набуття нових практичних знань тощо. На щастя, саме у цьому полягає неформальна освіта.

У прикріпленому файлі дивіться контакти усіх акредитованих ЄВС організацій в Україні.

Спілкувалася Анна Макаренко

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.