bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вікторія Щур: «Спільними зусиллями ми зможемо досягти більше, ніж поодинці»
06.10.2015

У вирі сучасних подій проблема хворих дітей опиняється на периферії уваги. Але ж ці питання нікуди не зникають. Є люди, які не можуть залишатися осторонь і всіма силами прагнуть допомогти. З 2009 року в Україні діє громадська організація «Здорове людство», що опікується дітьми, яких торкнулася проблема онкологічних захворювань та ВІЛ/СНІДу.

Ці діти потребують підтримки, і організаторам ГО це добре відомо. «Здорове людство» забезпечує проведення різноманітних акцій та заходів для тих, на чию долю випали такі важкі випробування. Окрім цього, важливим аспектом їхньої діяльності є організація превентивних заходів, коли і дорослим, і дітям розповідають, як запобігати названим вие захворюванням. Адже, не зважаючи на велику кількість інформації, що надходить із різних джерел, часто відповіді на проблемні питання знайти нелегко. Ми поспілкувалися з віце-президентом ГО «Здорове людство» Вікторією Щур і дізналися детальніше про діяльність організації.

- Пані Вікторіє, розкажіть, будь ласка, хто і коли заснував громадську організацію «Здорове людство».

- Організація «Здорове людство» з’явилася в 2009 році. Її заснував Валерій Знак, щира, відкрита людина. Нині це президент організації. Разом зі своїми однодумцями на початку 2010 року він почав упроваджувати проекти. Наша організація займається допомогою людям, яких торкнулися важко виліковні захворювання – онкологія та ВІЛ-інфекція. Проблема онкологічних захворювань надто поширена в Україні, і майже кожна родина має до того відношення, тому ідея допомоги людям, створивши громадську організацію, виникла сама по собі.

- Розкажіть детальніше про Вашу команду та фахівців, які долучаються до проектів.

- У нашій команді президент, віце-президент і двоє координаторів соціальних програм. Але нас мало, а прагнень дуже багато. Тому ми окремо залучаємо фахівців та всіх охочих на проекти. Величезний внесок у діяльність організації роблять волонтери. Є волонтери, які читають лекції, є ті, хто допомагає як дизайнер, художник, юрист, проводить майстер-класи тощо. Саме завдяки цим людям ми можемо реалізувати наші програми. Дуже приємно, що вони приєднуються до гарних справ і розуміють, щоможуть чимось допомогти. Не фінансово, а просто ділячись своїми навичками та знаннями.

- «Здорове людство», зокрема, допомагає дітям, яких торкнулися важко виліковні захворювання – онкологія та СНІД. Як саме Ви допомагаєте?

- Ми надаємо психологічну, фінансову, емоційну допомогу, підтримуємо цих людей. Важливо й те, що ми працюємо над тим, аби попередити появу цих захворювань. Наприклад, якщо йдеться про ВІЛ-інфекцію, ми організовуємо різні соціальні ініціативи, мистецькі заходи, презентуємо дитячі картини чи інші твори дітлахів у відомих галереях, запрошуємо на захід громадськість, обговорюємо проблеми ВІЛ-інфікованих людей, збираємо кошти на соціальну реабілітацію дітей, наголошуємо, що до всіх слід ставитися лояльно. Розповідаємо про методи попередження цього захворювання. Так ми інформуємо людей, привертаємо увагу суспільства до проблематики та підтримуємо тих, кому необхідна допомога.

- «Здорове людство» має три основні напрями діяльності – культурно-мистецький, науково-дослідницький та освітній. Які проекти реалізуються за цими напрямками?

- Реалізується дуже багато проектів. Їх можна розділити на дві категорії. Одна частина – це постійні проекти, інша – проекти, що виникають за потребами. На постійній основі ми влаштовуємо художні студії та майстер-класи. Подібні заходи проводяться щотижня. Для дорослих влаштовуємо ознайомчі лекції в формі гри «Світлофор». Цей досвід запозичили в наших колег із Німеччини. Поки діти зайняті на майстер-класах, ведеться робота з батьками. На спеціальних картках зображені шляхи передачі ВІЛ-інфекції. Так ми інформуємо людей про небезпеки, що існують навколо, а вони перевіряють свої знання.

Під егідою організації «Здорове людство» проводилася кампанія «Рак виліковний. Не зволікай» щодо попередження онкологічних захворювань. Під час реалізації проектів ми співпрацюємо з місцевими організаціями в різних областях України, з поліклініками.

Також проводяться акції пам’яті тих, хто помер від ВІЛ-інфекції. З метою розповсюдження інформації проводимо флеш-моби, роздаємо листівки. До тематичних або загальнодержавних свят організовуємо різноманітні заходи.

- Розкажіть про найуспішніші Ваші проекти, реалізовані за цей час.

- Цього літа ми брали участь в Арт-пікніку Слави Фролової в напрямі «Добрі справи», проводили творчі майстер-класи. Виготовлені під час цих майстер-класів речі, а це були різні саморобки, закладки, ми передавали дітям в онкогематологічне відділення лікарні «Охматдит», в інтернати, а також в соціальні центри Києва.

В межах Арт-пікніка організували проведення лекцій від психологів на різні теми: про те, як сприймати інформацію про хворобу близької людини, яке відношення повинно бути до людини, в якої важко виліковна хвороба. Таким чином ми прищеплюємо культуру «правильного» сприйняття інформації про захворювання та лояльного ставлення до людей, які живуть з цими проблемами. Проблеми онкології та ВІЛ-інфекції обговорюються на таких заходах постійно.

Минулого року ми проводили спільний проект із Олімпійським комітетом України. Він тривав з травня по жовтень і був спрямований на підтримку дітей, яких торкнулась проблема  ВІЛ-інфекції. Проект охопив соціальні центри Києва, Дніпропетровська та Одеси. Суть полягала в тому, що відомі олімпійці розповідали про здоровий спосіб життя, адже для цих дітей підтримка здоров’я та дотримання режиму є дуже важливими. Олімпійські чемпіони показували відео зі змагань, проводили з дітьми зарядку, своїм прикладом доводячи, наскільки важливо бути наполегливим та постійно дотримуватися здорового способу життя. В межах проекту кожен соціальний центр презентував, як саме вони забезпечують реалізацію концепції здорового способу життя. Ті, хто представив себе найкраще, отримали приз – поїздку в Карпати на оздоровлення. Тож 40 дітей із Одеси та Києва поїхали на 10-денний відпочинок. Цього року ми плануємо продовжити цей проект.

Під керівництвом і за ініціативою художниці Анни Миронової та за підтримки «Я Галереї» на початку року реалізували проект «Розмальовка для дорослих». Малюнки, створені дітьми, переносилися на великі полотна, які потім брали участь в аукціоні. На кошти, зібрані під час цього проекту, ми мали змогу відправити діток на соціальну реабілітацію.

- Які проблеми найактуальніші для хворих дітей? На що організація звертає першочергову увагу?

- Якщо ми говоримо про онкологію, то однією з найбільших проблем є те, що лікування цього захворювання дуже дороге. Донорів для хворих часто шукають закордоном, а це коштує великих грошей. Тому внесок кожного важливий. Також одужання дитини залежить від емоційного стану батьків, тому ми всіляко підтримуємо їх. Для мам влаштовуються різні майстер-класи, макіяж, манікюр. Адже самопочуття дитини залежить і від мами. Якщо в мами гарний настрій, то і в дитини є сили для боротьби. Для дітей з ВІЛ-інфекцією важлива соціальна адаптація. Ці діти ходять в звичайні садочки, школи. Тут головне, якщо хтось дізнався про статус, адекватна поведінка, бо це дитина, і вона не винна. Важливе лояльне відношення і створення умов, щоб ця дитина могла нормально розвиватися. Часто це діти з проблемних сімей, тому ми намагаємося надати їм такі умови.

- Як Ви знаходите партнерів для проектів?

- В Україні зараз є багато громадських організацій, які допомагають дітям. Онкологічні захворювання та ВІЛ-інфекція – це реальна проблема сучасності. Статистика просто неймовірна. Україна посідає перші місця в Європі за рівнем захворюваності та смертності внаслідок онкологічних захворювань і ВІЛ-інфекції. Тож недивно, що виникають організації, які хочуть допомогти цим людям. У межах мистецького проекту «Дитячий майданчик» ми співпрацювали з організацією «Відкриті серця України». Співпрацюємо з фондом «Таблеточки», разом проводимо художні студії для дітей. Є в Одесі організації, до яких ми звертаємося, коли організовуємо там проекти. Також наша діяльність тісно пов’язана з НДСЛ «Охматдит», найбільшою дитячою лікарнею в Україні. Не співпрацювати неможливо. Спільними зусиллями ми зможемо досягти більше ніж поодинці.

Спілкувалася Юлія Панченко

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.