bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олександра Назарова: «Жива бібліотека дозволяє запитати те, на що немає відповіді в кіно»
25.03.2015

У межах Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA четверте відбувається унікальний і незвичайний захід – жива бібліотека.

Зазвичай відвідувачі бібліотек обирають і читають книги на тему, яка їх цікавить, натомість, жива бібліотека – це бібліотека людей-книг, де «книгою» може стати будь-хто з цікавим життєвим досвідом.

Для того, щоб жива бібліотека виглядала різноманітною і несла користь суспільству, організатори заходу намагаються залучати такі «книги», до яких у суспільстві ставляться упереджено або сприймають за певними стереотипами. Тому серед презентованих «книг» є представники етнічних, релігійних меншин, ЛГБТ-спільноти, а також ті, хто живе закритими групами (наприклад, тимчасово переміщені особи) чи є прихильниками непопулярних ідей (вагани, анархісти).

Нам вдалося поспілкуватися з організатором живої бібліотеки Олександрою Назаровою і детальніше дізнатися про живу бібліотеку.

- Пані Олександро, розкажіть, як започатковувалася ідея живої бібліотеки?

- Якось моїй знайомій, яка на той час вже працювала на фестивалі у різних напрямках його діяльності, спало на думку надати можливість відвідувачам фестивалю не лише подивитися кіно, в якому йдеться про те, як людина веде боротьбу за свої права, чи кіно, де людина порушує свої права чи права довколишніх, а й наживо поспілкуватися з реальною людиною, котра є представником певної меншини. Це дає можливість безпосередньо поставити запитання представнику тієї чи іншої групи, які у фільмі не обговорювалися.

Наприклад, глядачі після перегляду фільму про біженців у Швейцарії, ставлять собі запитанням, а як триває життя людини, яка має досвід біженця у нашій країні і яка зараз мешкає на її теренах, з якими труднощами доводиться зіштовхуватися і як людина-біженець їх долає. Власне, з цього і розпочалася наша жива бібліотека.

- Давайте на мить повернемося до початків живої бібліотеки. Якщо порівнювати перший рік проведення заходу і теперішній, що змінилося?

- По-перше, з кожним роком розширюється список «книг», на сьогодні їх більше тридцяти. По-друге, цього року нам нарешті вдалося запросити тих, із ким не могли домовитися попередні роки – це, наприклад, учасник замісної терапії; колишній споживач наркотиків; людина, що пережила домашнє насильство; монітор зони АТО; волонтерка, що працює з вимушеними переселенцями та інші.

Також ми намагаємося працювати більше. Раніше захід тривав чотири дні, а цього року – шість. Я разом зі своєю колегою-організатором намагаюся створювати різноманітні списки «книг», також відвідувачам надаємо можливість спілкуватися з «книгами» в хронологічному порядку.

Відзначу цікавий випадок, який трапився цього року: до нас завітала «жива книга», яка минулого року приходила до нас як читач. Ця людина зауважила, що минулорічне спілкування допомогло їй усвідомити і прийняти свою ідентичність. Сьогодні ця людина в живій бібліотеці розказує і ділиться своїм досвідом вже в ролі «живої книги».

- Яку мету передбачає жива бібліотека?

- Ми прагнемо діалогу між читачем та «книгою», з метою викорінення тих стереотипів і забобонів, які склалися в суспільстві щодо тієї чи іншої групи або меншини. Наш захід безкоштовний, тому всі бажаючі можуть відвідати живу бібліотеку з 12:00 до 17:00 в Будинку кіно (Київ, вул. Саксаганського, 6, 3й поверх).

Поспішайте, адже фестиваль документального кіно про права людини Docudays Ua має межі, останній день 26 березня.

Спілкувалася Леоніда Пономарьова

Контакти

Коментарі

Анна Анісімова   3402 дні тому   #  

Чудова ідея для бібліотеки) Побільше б таких і в інших містах України, нові знання можна отримувати по-новому.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.