bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Оцінка ситуації щодо забезпечення доступу осіб з інвалідністю до виборчих та політичних процесів
16.03.2015

Національна Асамблея інвалідів України розпочинає оцінювання ситуації щодо забезпечення доступу осіб з інвалідністю до виборчих та політичних процесів в Україні спільно з Міжнародним фондом виборчих систем  (IFES, International Foundation for Electoral Systems).

Громадяни з інвалідністю – особливо вразлива категорія населення.  Відповідно до Конституції України всі люди мають однакові права та обов’язки, в т.ч. щодо участі у виборчих та політичних процесах.  Стаття 29 «Участь у політичному та суспільному житті» Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, що ратифікувала Україна у 2009 році,  гарантує людям з інвалідністю політичні права і можливість користуватися ними на рівні з іншими. Однак, ті громадяни, що мають важкі форми інвалідності - обмежені у своїх можливостях повноцінно брати участь у житті суспільства.

Про те, як вирішити це питання та яким чином людина з інвалідністю зможе повноцінно брати участь у політичному житті суспільства, зокрема у виборчих процесах,  розповіла нашому кореспонденту виконуючий директор Національної Асамблеї інвалідів України пані (НАІУ) Наталія Скрипка. 

-  Пані Наталя, розкажіть які причини, на вашу думку, дискримінації щодо забезпечення виборчих прав людей з інвалідністю в Україні?

- Причин цьому є багато, це і недосконалість українського законодавства, архітектурна недоступність об’єктів виборчого процесу,  проблема доступу до інформації. В Україні до сих пір є проблеми з обліком людей з інвалідністю та маломобільних громадян, що потребують створення особливих умов або ж додаткової підтримки задля забезпечення повної реалізації ними їхніх прав.  Проблема необізнаності учасників виборчого процесу, зокрема персоналу виборчих дільниць в питаннях неповносправності тощо.  Через  всі ці проблеми, люди з інвалідністю, як правило, фактично позбавлені активної і повноцінної участі у політичному житті суспільства на рівні з іншими громадянами.

-  Які головні завдання ставите перед собою?

- Перед нами стоять непрості завдання, зокрема:  визначити та оцінити бар’єри, з якими стикаються люди з інвалідністю, а також їх вплив на рівень участі у політичному житті суспільства. Виявити прогалини та невідповідності законодавства України міжнародним правовими документами відповідно до взятих зобов’язань щодо реалізації особами з інвалідністю права на участь у політичному та суспільному житті, та відповідно підготувати рекомендації щодо покращення ситуації. А також підвищити соціальну та політичну активність безпосередньо людей з інвалідністю та сприяти забезпеченню для осіб з інвалідністю можливостей на рівні із здоровими людьми брати участь у суспільному житті та бути повноправними громадянами своєї країни.

 Пані Наталю, розкажіть про  Асамблею: скільки років вона працює та які цінності її об’єднують?  

- Ми працюємо з 2001 року і об’єднує у своєму складі 117 громадських організацій людей з різними видами інвалідності зі всіх регіонів України. В основі створення Асамблеї  було об’єднання організацій різних напрямків. Це широкий спектр організацій, які представляють інтереси людей з порушеннями зору, слуху, опорно-рухового апарату, онкоінвалідів, а також жінок з інвалідністю, інвалідів війни, батьків, що виховують дітей з інвалідністю тощо. Метою діяльності нашого об’єднання є узгодження дій та консолідація громадських організацій, членами яких є люди з інвалідністю, поліпшення становища в Україні, сприяння захисту конституційних прав, підвищенню їх ролі і соціального статусу в суспільстві, захист спільних інтересів своїх членів.

 - Чи має НАІУ досвід виконання проектів щодо забезпечення виборчих прав людей з інвалідністю? Та чи приймаєте участь в розробці законодавчих актів щодо соціального захисту людей з інвалідністю?

 - НАІУ має багаторічний досвід у здійсненні соціальних досліджень, проведенні моніторингів дотримання прав осіб з інвалідністю. А також по напрацюванні рекомендацій для представників всіх рівнів влади, напрацюванні та лобіюванні законодавчих ініціатив. Лише протягом 2014 року було підготовлено та внесено пропозиції і доповнення до 28 законопроектів та чисельних нормативних актів щодо соціального захисту та забезпечення прав осіб з інвалідністю у всіх сферах життєдіяльності. Більшість із напрацьованих пропозицій були прийняті.

НАІУ  та організації-члени вже мали успішний досвід виконання пілотних проектів  щодо забезпечення права громадян з інвалідністю на участь у політичному та суспільному житті. Зокрема:

  •  «Виборчий центр правової обізнаності неповносправних» (проект реалізовано ЛОВ УФ «Реабілітація інвалідів» під час парламентських виборів 2002 року за підтримки Каунтерпарт Альянс, (CAP-USAID);
  •  «Моніторинг доступності виборчих дільниць для людей з особливими потребами у м. Львові під час виборів Президента України» (проект реалізовано під час виборів Президента України 2004-2005 роки за підтримки Міжнародного Фонду Відродження);
  •  «Зрячий вибір» (2014 рік, проект реалізовано ВГОІ «Генерація успішної дії» за підтримки Фонду сприяння Демократії Посольства США в Україні);
  • «Сприяння та участь у формуванні державної політики у сфері соціального захисту та забезпечення прав людей з інвалідністю».

Протягом 2002-2005 рр. було напрацьовано конкретні пропозиції, які було подано на розгляд до ЦВК та Верховної Ради України. Основні положення та ідеї законопроекту увійшли до тексту Рішення від 24.12.2004 №22-рп Конституційного суду України, що сприяло реалізації виборчого права громадянами з інвалідністю під час виборів Президента України 2004-2005 р.  Більшість пропозицій поданих НАІУ стали основою для розробки діючого Закону України «Про вибори Президента»); підготовлено зміни до Постанови Центральної виборчої комісії від 19 січня 2012 року № 5, щодо проведення голосування в спеціально відведених та обладнаних приміщеннях; та ін.).

- Як нам відомо, НАІУ реалізує ряд цікавих міжнародних проектів. Що це за проекти?

- В 2012 році НАІУ розпочала реалізацію 3-річнного проекту в рамках ООН партнерства «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні» зі сприяння правам людей з інвалідністю. Партнерами в цьому проекті виступають  Програма розвитку Організації Об`єднаних Націй (ПРООН), Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ), Міжнародна Організація Праці (МОП) та Міністерство соціальної політики України. Метою цього проекту є сприяти застосуванню стандартів доступності та універсального дизайну як таких, що забезпечать залучення і участь людей з інвалідністю, а саме сприяти подоланню існуючих бар’єрів, які заважають або обмежують рівний доступ до послуг і об’єктів, призначених для широкої громадськості.

А другий наш міжнародний проект «Громадянське суспільство як захисник прав людей з  інвалідністю в процесі прийняття рішень органами влади». Проект фінансується Європейським Союзом та виконується Британською Радою у співпраці з місцевими партнерами у шести країнах світу: Азербайджані, Вірменії, Грузії, Йорданії, Лівані та Україні.  Виконавець проекту в Україні – саме Національна Асамблея інвалідів України. Метою даного проекту є посилення ролі недержавних організацій, що працюють у сфері інвалідності, в процесах прийняття рішень органами влади задля забезпечення кращого представництва інтересів людей з обмеженими можливостями та захисту їх прав. 

- Що плануєте зробити найближчим часом?

- Здійснити аналіз законодавчо-нормативних документів, регламентів та процедур на відповідність вимогам та стандартам міжнародних правових документів відповідно до взятих Україною зобов’язань щодо реалізації особами з інвалідністю права на участь у політичному та суспільному житті.  Заплановано проведення 3-х фокус-груп (м. Київ, Вінниця, Дніпропетровськ). Паралельно в 10 регіонах України буде проведено анкетування осіб з інвалідністю та посадових осіб на центральному та місцевих рівнях. Орієнтовно плануємо опитати по 50 осіб різного віку, статі, з різними формами інвалідності у кожній області. Також плануємо підготувати та  розробити рекомендації за підсумками проведеного аналізу щодо змін політики та процедур у забезпеченні виборчих прав громадян з інвалідністю.

Реалізація стала можливою завдяки щедрій підтримці уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Довідка.

Міжнародний фонд виборчих систем (IFES) - організація, що займає провідне місце у світі в справі сприяння процесу виборів. З 1987 року працює з 135 країнами. Фонд постачає країнам технічні поради та інструментарій для проведення демократичних виборів. IFES - міжнародна позапартійна організація розвитку демократії, і мета діяльності - дати людям право голосу у визначенні того, як ними управляти. Кожен проект IFES здійснюється місцевим персоналом і у співпраці з місцевими організаціями. Керуючись таким “доморощеним” підходом, IFES забезпечує відповідність пропонованого фондом аналізу потреб даної країни або даного клієнта, а також те, що користь від наданої допомоги переживе термін проекту.

Контакти

  • Інформаційний відділ Національної Асамблеї інвалідів України
  • Ольга Журбенко
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.