bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Уляна Фенин: «Американці стежать за розвитком подій в Україні і підтримують український народ»
27.10.2014

Наприкінці вересня в Чикаго (США) пройшов фінал конкурсу «Міс Українська Діаспора 2014», де перемогла Уляна Фенин. Дівчина вивчає соціологію та психологію в університеті DePaul. Найкрасивішу українку закордоном обирали 11 членів журі, серед них – сенатор США Марк Кірк, зіркова телеведуча каналу NBC Chicago Наталі Мартінез, «Міс Іллінойс-2015» Рені Вронецкі, дизайнерка Оксана Караванська та представники діаспори. Ми поспілкувалися з Уляною про її любов до Батьківщини й життя українців у США.

- Уляно, як давно ви в Чикаго та за яких обставин переїхали?

- Я народилася в мальовничому місті Коломия, що на Івано-Франківщині. Вже сім років живу в Чикаго. Моя родина виграла «зелену карту», і, не маючи фінансової стабільності в Україні та мріючи про нові можливості, ми вирішили використати цей шанс.

- В чому складнощі адаптації до життя в іншій країні?

- Я вважаю, що кожному важко по-своєму, в кожного своя історія і ситуація. Особисто для мене складнощами адаптації були мова i зовсім інший та незнайомий мені стиль життя.

- Що говорять пересічні американці про Україну?

- Дуже багато американців стежать за розвитком подій в Україні і підтримують український народ. Багато з них нічого не знали про нашу країну, але тепер, в цей важкий час для України, вони переживають разом із нами.

- Коли в останнє були на Батьківщині і якою вона вам запам’яталася?

- Я була в Україні влітку 2013 року. Вулиці рідного міста надихали на хороші спогади. Було відчуття, ніби я ніколи не покидала його. То є моє рідне місто, моя Батьківщина (посміхається, – авт.).

- Що змінилося в вашому житті після перемоги в конкурсі «Міс Українська Діаспора 2014»?

- Я вважаю, що ще зашвидко відповідати на це запитання, але вільного часу стало менше. Я завжди прагнула допомагати людям і робила це усім своїм серцем, незважаючи на національність, колір шкіри та орієнтацію. Але перемога в цьому конкурсі збільшила мої можливості і надихнула на нові ідеї щодо заснування благодійних фондів та збирання коштів разом із українською діаспорою Америки, щоб допомагати людям, яким зараз нелегко в Україні. Багато проектів вже в процесі.

- На що передусім орієнтований конкурс? Яка його мета?

- Благодійна мета у 2014-2015 роках – соціальна та матеріальна допомога Україні, зокрема, гуманітарна місія для українських госпіталів. У подарунок я отримала сертифікат на купівлю бронежилета для української армії.

- Як ви зараз пов’язані з Україною? Й чи не хотіли би повернутися?

- У мене багато рідних та друзів  в Україні, там пройшло моє дитинство, залишилося багато хороших спогадів.  Хотілося би повернутися, але не знаю, як складеться моя доля. Ta де б я не була, в душі я завжди залишуся українкою.

- Які ще заходи, організовані українською діаспорою, окрім конкурсу, ви відвідували, брали участь або чули про них?

- Українська діаспора організовує надзвичайно багато різноманітних заходів в Америці, а особливо тут, в Чикаго. Українська громада Америки пишається своїм походженням і завжди підтримує наші традиції. Ми збираємося й святкуємо всі свята та річниці. Особливо «гучно» відзначаємо День Незалежності України. Сотні людей приходять на фестивалі.

- Чи є в Чикаго щось специфічно українське?

- Тут ціла купа всього! Зокрема, неподалік від центру Чикаго є околиця, яка називається «Українське Село» (Ukrainian Village).  Там майже все українське і мешкає багато українців. Там українські церкви, музеї, магазини з українськими продуктами, кафе з трaдиційними українськими стравами та багато іншого. В Чикаго також є українські суботні школи та ансамблі українського народного танцю.

- Побажайте, будь ласка, щось нашим читачам.

- Нехай вас ніколи не покидає віра в краще майбутнє. Слава Україні! Героям Слава!

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.