bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Горан Аспгрен: «Насамперед українцям треба зменшити свою залежність від політиків»
28.07.2014

Горан Аспгрен, шведський громадський діяч, керівник об'єднання "Coord", розповідає про те, як за 10 років організація, яку він очолює, пройшла шлях від маленької спортивної спілки до донорської організації, яка надає венчурні капітали та має вагомий вплив у Швеції у сфері спортивної індустрії та будівництва спортивних об'єктів. Як спорт пов'язаний із демократичними та політичними питаннями, яку роль у цьому має громадська безпека, а також про планування майбутньої діяльності в Україні, Горан Аспгрен розповідає читачам порталу ГУРТ.
 
 
ГУРТ: Розкажіть про організацію, яку Ви представляєте: яка її основна діяльність?
 
- Я представляю шведську організацію. Її назва - Шведська спортивна шкільна організація "Coord". Ми вважаємо себе прогресивною корпорацією,  яка бере участь у розбудові сфери спорту шляхом фінансування і вирішення важливих питань у рамках спортивної індустрії.
 
"Coord" була створена у 2000-х роках у місті Стокгольм. Ми намагаємось доносити думку, що спорт в Стокгольмі може поліпшити і збільшити економічну динаміку, створити робочі місця і піднести авторитет Швеції серед країн світу. І це, звісно, не називаючи ще загальноприйняті "наслідки" розвитку спорту.
 
"Coord" працює також у сфері будівництва різних спортивних комплексів. Ми вже маємо досвід розбудови багатьох спортивних об'єктів.
 
Якщо узагальнити, то можна чітко виділити те, що ми пропонуємо:
  • творчі стратегії фінансування у проектах в спортивній сфері та  житлового будівництва;
  • сучасні стратегії з розвитку державно-приватного партнерства;
  • розробка рішень для спільної роботи в школі у спортивній сфері;
  • цілеспрямовані дослідження в спортивній індустрії;
  • ефективні зв'язки з громадськістю в суспільстві і спорті.
Крім того, наша організація надає венчурні капітали, і ми частково виступаємо як донорська організація.
 
Хочу також зазначити, що ми вільна і незалежна від держави організація. Хоча при цьому частково отримуємо фінансування від держави. Також з назви звучить, що ми працюємо у школі, але активності проходять як під час занять, так і у вільний від навчання час. Багато нашої діяльності відбувається за межами школи і не стосується шкільних питань.
 
Насправді, як би це парадоксально не звучало, але спорт - це не лише фізичні вправи. Спорт - це здоров'я. В тому числі психологічне та моральне. Це те, що робить нас активними та свідомими. Тому крім діяльності виключно у сфері спорту, ми займаємось питаннями здоров’я і пропагуванням демократичних цінностей. Тобто частково  у нашій компетенції і політичні питання. Однозначно, це все взаємопов'язано.
 
З часу свого заснування ми пройшли шлях від фірми в якості стратегічного партнера в невеликих проектах, а зараз "Coord" вже працює як потужний аналітичний центр та каталізатор в спортивній індустрії.
 
 
ГУРТ: Розкажіть нашим читачам про Вашу діяльність в Україні
 
- Ми працюємо 4 роки з проектами в Україні, в ході яких намагаємось показати як діє і розвивається шведська самоорганізація. Ми хочемо передати цей досвід і показати всі принципи роботи наших організацій. Перш за все вони мають бути засновані на демократичних виборах всередині організації членів правління, її підзвітності, прозорості діяльності. Наприклад, одне із основних правил наших шведських організацій  – кожного року переобирати правління, шляхом голосування усіх членів організації.
 
Ціль нашої роботи в Україні – навчити конкретних людей, які можуть потім передати знання і надалі працювати вже без нас чи будь-якої іншої шведської організації чи допомоги. Ми хочемо, щоб українські організації - наші партнери - могли ці знання поширювати і  застосувати. Таке навчання вже відбувалось у Києві, Харкові, Львові.
 
В Україні частково ми отримуємо гроші від шведської влади і хочемо розширювати нашу співпрацю з українськими організаціями.
 
Також "Сoord" ініціювала міжнародний проект обміну між українськими та шведськими школярами. Проект спрямований на розвиток культури і спорту між школами Швеції та України. Я думаю, що він пройшов дуже успішно. 
 
ГУРТ: У партнерстві з ГУРТом Ви плануєте підтримати розвиток громадської безпеки в Україні. Чим зумовлене таке рішення?
 
- Як я уже казав, ми активно працюємо, щоб дати кожній людині знання, необхідні для неї і її життя. Ми допомагаємо знайти свій власний шлях, щоб навчатися і адаптувати наші інструкції відповідно до нього. Такий підхід робить процес навчання більш захоплюючим і більш ефективним, кожен з наших "учнів" може засвоїти знання найкращим чином і розвиватися для того, щоб повністю розкрити свій потенціал.
 
Ми завжди робили акцент на тому, щоб діти відчували себе в безпеці у школі. Кожна людина має це право, незалежно від  походження та особистості. Та потім ми зрозуміли - "це ж важливо не лише для дітей".
 
Повертаюсь до того, чому ми хочемо підтримати розвиток громадської безпеки в Україні. Головна причина – це поширення демократичних принципів. Ми ще не маємо конкретних планів і незнаємо як це буде реалізовано, але дуже надіємось на наших українських партнерів, особливо на ГУРТ, який допоможе нам втілити наші ідеї заради корисної справи  в Україні.
 
Тим паче, громадська оборона актуальна не тільки у випадку сьогоднішньої ситуації в Україні, не тільки у випадку військового втручання, а завжди. Ми надаватимемо цю мінімальну, але надважливу інформацію, яку повинен знати кожний - від дитини і до літньої людини.
 
До речі, як планується, і цей проект, і майбутні будуть фінансуватись Швецією і Європейською комісією.
 
 
ГУРТ: Як гадаєте, які першочергові кроки у сфері громадської безпеки в Україні необхідно зробити?
 
- Перш за все, шляхом навчання, необхідно зробити так, щоб люди і окремі сім’ї були більш незалежними від влади і володіли максимальними знаннями, щоб захистити себе. Бо зараз мені здається, що українці дуже залежні від політиків. І психологічно, і фізично, і матеріально...
 
Насправді політична ситуація змінюється, але незалежно від виборів, які проходять кожні 4 чи 5 років, незалежно від того хто перемагає – праві чи ліві, необхідно, щоб люди знали як жити і в крайньому випадку - як виживати в будь-якій ситуації. Необхідно, щоб вони не чекали допомоги від когось, а самі володіли знаннями як собі допомогти.

 

Контакти

  • http://coord.org.uk/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.