bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Директор місії USAID в Україні: про допомогу Україні, фінансову грамотність та жіноче підприємництво
04.07.2014

У День незалежності США ГУРТ пропонує своїм читачам ексклюзивне інтерв'ю з директором місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні - Джедом Бартоном. Про діяльність USAID в рамках Програми FINREP II; про ставлення американців до допомоги, яку США надає іншим країнам; про те, чому надважлива є фінансова грамотність, яка, до речі, і в США, і в Україні, на думку експерта, на низькому рівні, а також чому необхідно інвестувати у розвиток жіночого підприємництва:  тільки на порталі ГУРТ!

ГУРТ: На логотипі Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) написано: «Від американського народу». Чи багатьом американцям відомо про міжнародну допомогу, яку надають США, і чи підтримують вони її? 

- Можливість бачити, як наші проекти допомагають будувати зв’язки між американцями та людьми тих країн, де ми працюємо, - це один із аспектів роботи в USAID, який приносить справжнє задоволення. Наприклад, в рамках деяких наших програм ми відправляли українців до Сполучених Штатів у навчальні поїздки або з метою участі у тренінгах. Після таких поїздок ми часто отримуємо листи електронною поштою як від українців, які їздили до США, так і від американців, які їх приймали, в яких йдеться про дружні стосунки, що між ними встановились, та про те, як багато вони навчились один у одного. Американці також пишаються деякими з найбільших досягнень USAID. Коріння USAID фактично починається з плану Маршалла, завдяки якому було надано допомогу у відбудові Західної Європи після Другої світової війни. З того часу USAID задіяне у розробці важливих сільськогосподарських інновацій, у наданні допомоги у разі стихійного лиха, у боротьбі з поліомієлітом та іншими хворобами, а також у посиленні захисту прав людини. Звичайно, існують можливості щодо покращення нашої міжнародної допомоги, але загалом американці цінують партнерські стосунки та користь, яку може принести міжнародна допомога.

ГУРТ: Розкажіть нашим читачам про Програму розвитку фінансового сектору. Чому USAID вирішило продовжити цю Програму і чим FINREP-II відрізняється від першого етапу цієї Програми?
 
- Міцна та прозора фінансова система є важливою складовою для розкриття Україною свого повного економічного потенціалу. Це довгостроковий напрям діяльності, у якому USAID працює з початку 1990-х років. Як Програма FINREP, так і FINREP-II є частиною довгострокової політики USAID щодо зміцнення фінансового сектору та ринків капіталу України. 
 
FINREP почав працювати з українським урядом у 2009 році. Тоді його метою було допомогти Україні відновитися після фінансової кризи, яка виникла внаслідок світової економічної рецесії. Нашим безпосереднім пріоритетом було надання допомоги Україні у підвищені стабільності та гнучкості фінансової системи шляхом зміцнення спроможності фінансових установ, вдосконалення нормативно-правової бази та диверсифікації ринків капіталу з метою створення альтернативи банківському фінансуванню.
 
FINREP вдосконалив систему гарантування вкладів фізичних осіб України, підтримавши впровадження закону, який надав Фонду гарантування вкладів фізичних осіб розширені повноваження та більше інструментів задля гарантування надійності депозитних вкладів населення, яких на той час налічувалось близько 35 мільйонів рахунків.
 
Я дуже пишаюсь тією роллю, яку відіграло USAID та його партнери, Національний банк України та Міністерство освіти, у запровадженні курсу фінансової грамотності в українських школах з метою створення можливості для вчителів навчати учнів прийняттю раціональних фінансових рішень. Те, що починалось у 2011 році як пілотний проект за участі 13 українських шкіл, перевершило усі наші найсміливіші очікування, збільшившись у цьому році до понад 500 шкіл та 14000 учнів, а попит і надалі продовжує зростати.  
 
Ці досягнення були б неможливими без співпраці з Міжнародним валютним фондом та Світовим банком. Для того, щоб їх підтримати, ми вирішили розпочати Програму FINREP-II, яка базуватиметься на досягненнях Проекту FINREP щодо розширення, посилення та демократизації фінансових ринків, а також інтеграції реформи фінансового сектору з громадянським суспільством.
 
 
ГУРТ: Чому фінансова грамотність має важливе значення для суспільного розвитку? В чому полягають основні відмінності у сфері фінансової грамотності населення у США та Україні? 
 
- Фінансова криза 2008 року висвітлила крихкість світових фінансових систем. Одним з чинників, які сприяли виникненню цієї кризи, були складнощі з розумінням багатьма споживачами фінансових ринків і продуктів. Вочевидь, існує прямий зв’язок між фінансовою грамотністю у країні та її економічним розвитком. У сучасному складному житті фінансова грамотність стає головною життєвою навичкою, яку мають набути люди, щоб мати можливість отримати доступ до фінансових ринків, захистити себе від фінансових ризиків і забезпечити свій добробут, - як у США, так і в Україні.  І якщо кожна людина має рівень знань, достатній для того, щоб захистити власні інтереси й інтереси своєї сім’ї, цим вона здійснює внесок у посилення національної фінансової системи. Без таких знань споживачі не можуть ухвалити фінансові рішення, які є найкращими для них, їхньої власної сім’ї та їхнього бізнесу. Виходячи саме з цих причин, USAID здійснює роботу з підвищення фінансової грамотності в Україні.  
 
Сьогодні помітно зросла складність фінансових ринків. Внаслідок диверсифікації фінансові інструменти вийшли далеко поза кордони початкових основ кредитування фізичних осіб та споживчих кредитів. Тепер споживачі мають доступ до широкого асортименту фінансових продуктів, які є надзвичайно різними за рівнем ризику та потенційної прибутковості. На жаль, ідеально розрахувати ризики неможливо, тому споживачі нерідко роблять непоінформовані рішення, коли беруть кредит, що може мати катастрофічні наслідки для особистого фінансового стану та стану всієї економіки країни.
 
У США і в Україні існує потреба допомогти споживачам зрозуміти наявні альтернативні рішення у фінансових питаннях.  Навіть у країнах, де давно функціонують фінансові ринки, як от у моїй власній країні, США, соціологічні дослідження свідчать про низький рівень фінансової грамотності переважної частини населення. Тобто, основні виклики там є такими ж, що й в Україні, тому ми можемо багато чому навчитися один в одного, якщо спільно працюватимемо у цій сфері. Єдина відмінність полягає в тому, що в США ми маємо довшу історію навчання населення у школах і місцевих громадах фінансовій грамотності та відповідальності.  
 
Крім покращення фінансової грамотності також важливо впровадити важливі принципи фінансового захисту громадян.
 
Починаючи з 2007 року, Сполучені Штати мали справу з гострою фінансовою кризою. Мільйони американців стали свідками падіння вартості їхнього житла, знецінення заощаджень та неможливості отримання кредиту для свого бізнесу. 
У червні 2009 р. Президент США Барак Обама запропонував створити нову фінансову агенцію, яка б опікувалася безпосередньо захистом прав споживачів. У країні було створено Бюро з фінансового захисту споживачів з метою сприяти «справедливості й прозорості іпотечних закладних, кредитних карт та інших фінансових продуктів і послуг для споживачів», а також створенню однакових прав гри для кредиторів і споживачів.
 
ГУРТ: Нещодавно Ви оголосили про початок реалізації програми «Розвиток підприємницьких та лідерських можливостей для жінок». Чому Ви приділяєте особливу увагу розширенню спроможностей жінок у цей історичний період?
 
- У багатьох країнах, від Азії і Африки до України, я був свідком суттєвого впливу, який можуть дати наші інвестиції у жінок і дівчат, - від можливості почути голос мільйонів громадян у період політичних реформ до прискорення підвищення рівня забезпеченості населення у посткризовий період. Якщо ми хочемо допомогти Україні стати на шлях тривалого зростання, не можна залишати поза увагою половину населення країни. Нам слід інвестувати кошти у жінок і дівчат як каталізаторів розвитку, які здатні змінити Україну на краще.
 
Тут, в Україні, жінки складають неймовірно високий підприємницький потенціал. Однак часто жінки стикаються з інституційними і соціальними перешкодами щодо доступу до кредитування і, внаслідок цього, їм доводиться сплачувати вищі відсотки за кредит, ніж чоловікам. Якщо жінки не можуть повністю реалізувати свій потенціал через такі перешкоди, це означає, що й Україна не має можливості розкрити свій потенціал. Кожного разу, коли мрія жінки почати власну справу залишається нереалізованою, це потенційно означає зменшення нових робочих місць і зниження конкурентоздатності України. 
 
Саме тому нам надзвичайно приємно оголосити про початок реалізації програми «Розвиток підприємницьких та лідерських можливостей для жінок», яка має на меті розширити спроможності жінок щодо розвитку їх власних громад, і на яку Фондом сприяння розвиткові лідерських якостей жінок (США) виділено 1 млн. 200 тис. доларів США. Програма сприятиме реалізації мрій принаймні 5 тисяч українок, а саме, прискоренню процесу широкого економічного зростання та створенню підвалин для виникнення більш активної участі жінок у демократичному процесі. 
 
Ця ініціатива виходить сьогодні на передній план в рамках послідовної допомоги Україні з боку Сполучених Штатів. Пояснюється ця ініціатива тим, що ми знаємо, що довгостроковий, тривалий розвиток країни можливий лише за умови, що жінки матимуть рівні можливості з чоловіками для реалізації на практиці свого потенціалу.  Як зазначив Президент США Обама: «коли успіху досягають жінки, зростає безпека, соціальний захист і добробут націй».
 
Англійську версію матеріалу можна почитати на сайті USAID/Finrep.

Контакти

  • USAID/FINREP-II
  •  http://www.finrep.kiev.ua

Коментарі

Сумщенко Ірина   3507 днів тому   #  

Програма «Розвиток підприємницьких та лідерських можливостей для жінок», яка має на меті розширити спроможності жінок щодо розвитку їх власних громад надзвичайно важлива сьогодні для України.В складний для суспільства час українське жіноцтво може і має проявити свої кращі підприємницькі здібності.А досягти успіху якнайшвидше, на мою думку, допоможе саме ця програма.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.