bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як уникнути корупційних схем у школі: рецепт успіху
08.05.2014

Останні декілька місяців в Україні спостерігається небувалий сплеск громадської активності. Під приціл контролю потрапляє все більше і більше державних інституцій. Цього разу ГУРТ розповідає про організацію «Відкриті серця», яка, окрім благодійності, займається проблемами шкільної освіти. До уваги читачів порталу - інтерв`ю з активісткою організації Вікторією Лінцовою.
 
 
ГУРТ. Відомо, що організація «Відкриті серця» розпочала ініціативу з мобілізації та навчання батьків, вчителів, учнів шкіл щодо їхніх прав. У  рамках цієї програми організація допомагає складати листи та скарги до державних установ з приводу шкільних «поборів». Розкажіть про це, будь ласка, більш детально.
 
Це цілком волонтерська ініціатива. З певними проблемами, які існують у закладах освіти, мені довелось особисто стикнутись. Грантової підтримки наша діяльність поки що не має, але у нас є багато цікавих ідей, які ми прагнемо втілити в життя. Можливо, спробуємо розробити проекти, спрямовані на вирішення проблем у системі освіти. Зараз ми допомагаємо батькам школярів, які звертаються до нас в організацію.
 
Нещодавно була спроба розпочати діалог з місцевою владою: 28 квітня я брала участь у програмі на обласному телебаченні, яка стосувалась “поборів” з батьків у закладах освіти,  а також про деякі незрозумілі батькам нововведення у школах. У студії цієї програми були присутні очільник міського відділу освіти та експерти з теми від громадськості.
 
На нашу думку, проблему збору коштів з батьків можна було б успішно вирішувати через співпрацю закладів освіти з неурядовими організаціями, наприклад, через створення благодійного фонду при школі за ініціативою батьків. Але тут є певні перешкоди: і адміністрації шкіл не завжди готові до такої форми роботи, і серед самих батьків школярів ще треба знайти однодумців, що теж непросто, адже корупція в закладах освіти сприймається батьками як щось нездоланне.
 
Наша основна мета – це показати приклад успішної благодійності в системі освіти, яка буде нормативно врегульована та достатньо ефективна. Особисто я вважаю, що це зробити цілком можливо. Бо, з одного боку, школи не “виживуть” без підтримки батьківськими грошима, а з іншого боку, те, що я бачу у сучасних школах нашого міста, не відповідає нормам закону, не є достатньо прозорою та ефективною діяльністю.
 
ГУРТ. Скільки батьків вже звернулось до вашої організації з проханням про допомогу з питань «шкільних поборів»?
 
- З середини березня, коли вийшло оголошення в місцевих ЗМІ, було два звернення з конкретними серйозними проблемами. Окрім цього, постійно звертаються батьки за телефоном або в соцмережах.
 
Автор карикатури Віктор Голуб

ГУРТ. Якщо хтось із батьків звертається до вас з проблемою чергових шкільних поборів, як ви організовуєте процес? Які кроки мають зробити батьки задля забезпечення безкоштовної освіти своїм дітям?
 
- У першу чергу, ми надаємо інформаційну підтримку, повідомляємо про норми закону, за якими має проводитись збір благодійних внесків –  це закони «Про освіту» та «Про благодійність», паралельно консультуючись у фахівців з питань освіти нашої місцевої влади за потреби. Нещодавно, 9 квітня, було видано розпорядження очільника нашої обласної ОДА, яким забороняється збір коштів з батьків у закладах освіти на будь-які потреби працівниками навчальних закладів, – воно теж стало корисним інструментом у роботі.
 
Особисто я, наприклад, отримала від адміністрації школи, де навчається моя донька, реквізити спеціального рахунку для благодійних внесків, і перераховую гроші тільки на цей рахунок, намагаюсь на власному прикладі показувати батькам, як має проводитись благодійність у цивілізованому вигляді.
 
Для того, щоб здолати проблему шкільних поборів, необхідно також переформатувати роботу батьківських комітетів, які поки що агресивно захищають право збирати з батьків необліковану готівку, звісно, з порушенням принципу добровільності.
 
Освіта у нас офіційно є безкоштовною, але за нинішньої ситуації в країні вирішення проблем технічного забезпечення шкіл та обладнання класів значною мірою покладено на плечі саме батьків учнів. Завдання громадськості у такому разі – відстежувати дотримання законності й прозорості збору та використання коштів, наданих батьками. Ця справа складна і довгострокова, але дуже велику роль у ії вирішенні відіграють саме батьки, з якими і треба проводити освітню, інформаційну та мобілізаційну роботу.
 
ГУРТ. Чи не страждають діти батьків, які так “борються” зі школою, від самих же вчителів? Як, на Вашу думку, можна уникнути цих проблем?
 
- У мене також навчається першокласник, і як мати я мала особисті побоювання з цього приводу. Щодо ставлення вчителів та адміністрації школи – жодних негативних змін я не помітила, але не впевнена, що так відбувається завжди. Від батьків я знаю вже чимало прикладів, коли сміливці відстояли своє право на добровільність благодійних внесків, використовуючи різні інструменти впливу, і, щоб гарантовано уникнути негативних наслідків, треба мати підтримку або з боку органів влади, звертаючись до них з листами та скаргами, або з боку громадськості та ЗМІ. Тому я ніколи і нікому не даю порад, мовляв, готівку у школу здавати не треба, а лише ретельно пояснюю батькам їхні права та нормативну базу.
 
Для того, щоб зменшити негативні наслідки відстоювання своїх прав, батькам треба обов`язково об`єднуватись, – тільки таким чином можна змінювати систему безпечно.
 
ГУРТ. Як змінилась ситуація з поборами в школах у світлі останніх подій в країні? 
 
- Я вважаю, що зміни є, і вони переважно позитивні. При деяких школах нашого міста вже існують благодійні фонди, створені за ініціативою батьків, які активно залучені до процесу проведення благодійності, планування спільної роботи. У таких випадках батьки отримують і “голос”, і право вирішувати, і інструменти контролю за діяльністю. Також місцева влада вже досить готова до конструктивного діалогу з громадськістю – можна відкрито обговорювати проблеми та спільно шукати шляхи їх вирішення. Інтерес до теми освіти і шкільного життя спостерігається і зі сторони ЗМІ та громадянського суспільства, – тобто перспектива позитивного руху, безумовно, є.
 

Таке доручення було видане головою Кіровоградської ОДА Олександром Петіком після неодноразових зверень громадян. Фото: Інформаційний портал Кіровоградщини

 
Спілкувалась Аліна Кобенко
Редагування Анжеліка Клайзнер

 

Контакти

  • Open Heart/Відкрите серце”
  •  https://www.facebook.com/pages/Open-HeartВідкрите-серце/241320652578661

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.