bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Наталія Коваль: «Єдиний вихід щось змінити - це доносити правильні ідеї саме до дітей!»
01.06.2013

До Міжнародного дня захисту дітей ГУРТ пропонує інтерв'ю з Наталею Коваль – керівником громадської організації «Родинний простір». Своїми заходами вона постійно активізує до дій дітлахів та підлітків невеличкого атомного містечка Нетішин на Хмельниччині. Про діяльність організації Наталя Коваль розповіла нам у рамках PRоГОну.

Наталя Коваль

ГУРТ: «Родинний простір» відомий організацією флешмобів для підлітків у м. Нетішин та поширенням про це відеороликів в Інтернеті...


Організація створена нещодавно – у 2010 році, займається в основному популяризацією міцного  шлюбу, підтримкою традиційних сімейних цінностей та родинних зв`язків. Якщо в родині все добре, дитина і навчається гарно, і має різні хобі. У рамках своєї роботи ми в Нетішині проводимо флешмоби для підлітків, навіть організовували "Парад Наречених", в якому брали участь заміжні дівчата.

ГУРТ:  Парад наречених?
Це соціальна акція на підтримку інституту шлюбу та сімейних цінностей. Мета її – не продемонструвати дівчат на виданні, а показати щасливих і прекрасних дружин, які живуть у шлюбі, виховують діточок, оберігають сімейне вогнище. Це приклад для дівчаток, які мріють бути гарними дружинами та мати дітей, як це і повинно бути у родині. Коли ми проводили цей захід вперше, було важко знайти учасниць через те, що дівчатам не було зрозуміло, що саме вони мають робити. Потім виникла інша проблема – стало важко знайти візажистів, перукарів і фотографів, які погодились би працювати безкоштовно.

 

ГУРТ : Які благодійні акції ви проводите?

До Дня Святого Миколая збираємо речі, іграшки, книжки для дитячих будинків у Хмельницькій області та онкогемаологічного дитячого відділення у м. Рівне. Проводимо конкурси дитячого малюнку, присвячені родині, благодійні обіди, ярмарки, допомагаємо закладам позашкільної освіти та культури тощо. У нас великий спектр роботи.

флешмоб

ГУРТ: Чому Ви зосередились на роботі саме з підлітками?

У 2011 році ми вперше запропонували підліткам взяти участь у флешмобі до Дня Міста.  Треба було просто прийти і освідчитись своєму місту у любові. Оголошення ми робили у школах серед старшокласників, і в результаті у флешмобі "Моє місто – Нетішин" взяло участь понад 250 підлітків. Крім того, я проводжу для підлітків тренінги про здоровий спосіб життя. Допомагаю їм зрозуміти важливість самовизначеності, обрання шляху після школи. Це робота особисто моя – на громадських засадах, я з ними спілкуюсь у неформальному середовищі, по великому рахунку ми просто багато розмовляємо.

Як проходить спілкування?

Ми запрошуємо цікавих людей – мандрівників, спортсменів і просто тих, хто міг би стати для дітей гарним прикладом. Спілкуючись з підлітками я дійшла висновку, що єдиний вихід щось змінити в країні на краще – це доносити правильні ідеї саме до дітей. Банально говорити про віру у майбутнє покоління, покладати свої сподівання на молодь і при цьому нічого не робити. Маю надію, що кинуті мною зернини проростуть.

ГУРТ: Чи подобаються дітям флешмоби?

Перший флешмоб викликав море позитиву! Місто в нас невелике - 35 тисяч мешканців – фото з флешмобу неодноразово передруковували усі видання, навіть транслювався відео-репортаж, а діти наполягали на організації флешмобів у подальшому. На жаль, протягом року ми працювали над іншими проектами, та і я не мала змоги цілком присвятити себе громадській роботі, оскільки сама є мамою трьох синів. У 2012 році знов до Дня Міста ми вирішили зробити флешмоб, цього разу вже танцювальний. У флешмобі взяло участь близько 80 дітей, репетиції проводилися щодня протягом 2 тижнів, по 2-3 години кожна. Діти дуже хвилювались, та й ми теж, але виступ був вдалим.

ГУРТ: У ваших планах є нові флешмоби?

Зараз готуємо виступ на День захисту дітей. Протягом трьох тижнів ми проводимо по 2-3 години на репетиціях, наші учасники самовіддано працюють і знову дуже хвилюються. Чому ми говоримо про здоровий спосіб життя? Тому що протягом 2-3 тижнів ці діти кожного вечора займаються танцями, проходить в нас це весело і невимушено. Я знімаю відео репетицій, роблю дітям невеличкі кліпи, вони їх потім розповсюджують у соціальних мережах і дуже пишаються собою. Це є для них заохоченням. Діти пишаються своїми досягненнями. Ще одна мета – навчити дітей самоорганізовуватися. Можна багато говорити про розбудову громадського суспільства та розвиток територіальних громад. А ми вирішили на прикладі флешмобів показати дітям, як вони самі можуть зробити щось цікаве. В нас є група в соціальних мережах, діти самостійно обирають графік репетицій, музику, під яку бажають танцювати, закидують туди кліпи для натхнення тощо. Вони усвідомлюють, що ми забезпечуємо їх технічно, хореограф ставить їм послідовність і деталі рухів, усе решта залежить від них. Щиро сподіваюсь, що ми їх навчимо базовій самоорганізації, знаю також, що невеличкими групами вони роблять якісні акції у своїх школах. Діти всі дружні, позитивні, креативні. Працювати з ними – саме задоволення, тому плануємо і надалі реалізовувати багато дитячих проектів, можливо і у форматі флешмобів.

флешмоб

ГУРТ: Чи кожна дитина може брати участь у таких заходах чи для цього потрібні спеціальні навички?

Участь можуть брати усі діти без винятку. Було у нас декілька дітей, які прийшли дуже сором’язливими і невпевненими у собі, а потім, у процесі, виявилось, що вони дуже талановиті, класно рухаються, швидко засвоюють інформацію, і тому хореограф їх виділив, дав їм змогу виконувати окремі партії та вивів у перші лінії танцювального малюнку. Під час підготовки та проведення другого флешмобу їх авторитет зріс, інші діти їх ставлять один одному у приклад, і наші сором’язливі хлопці та дівчата стали набагато впевненішими у собі. Є в нас  діти, які ходять на репетиції щовечора, але сидять і спостерігають за репетиціями, самі не танцюють - соромляться. Але я бачу, щоб їм дуже хочеться, сподіваюсь, вони переможуть себе і приєднаються до нас. Ми заохочуємо усіх дітей, аплодуємо їм, дякуємо за участь і всіляко підтримуємо, тому, як правило, атмосфера у нас дружня і комфортна, і сторонні люди це теж помічають.

ГУРТ: Що порадите іншим організації, які забажають проводити флешмоби у себе?

Якщо ідея флешмобу проста, наприклад, зробити живий ланцюг, то і реалізація не буде складною. Для танцювального заходу потрібен досвідчений хореограф, у міру вимогливий, який погодиться допомогти. У цьому плані нам пощастило, адже наш хореограф – Олена Астапенкова  – найкраще відповідає усім вимогам, діти її обожнюють. Що ж до технічної бази, то ми використовуємо акустичну колонку, її потужність вистачає для репетицій. А на сам захід позичаємо у друзів більш потужні колонки та встановлюємо їх на автомобілі – це дуже зручно. Далі, залежно від головної ідеї, розробляємо деталі: кульки, гофрований папір, тканину - усе залежить від фінансових можливостей і фантазії. Ну і головне – мати бажання це робити та отримувати задоволення.

ГУРТ: Які у Вас плани на майбутнє?

Планів та ідей щодо проектів з підлітками багато. Але чи буде нагода втілити їх всі у життя – покаже час. Працюємо ми самі, без допомоги владних органів, фінансування шукаємо у спонсорів – представників дрібного та середнього бізнесу - або забезпечуємо власним коштом. Тож і залежимо виключно від себе. Щодо наступного флешмобу, то плануємо його на вересень.

 

Автор: Оксана Зайцева
Редагування: Анжеліка Клайзнер

Контакти

  • Наталія Коваль
  • ГО «Родинний простір»
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.