bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Будівельники громадянського суспільства: Роланд Ковач (відео)
05.04.2013

"Брати участь у чомусь, бути волонтером, як показують дослідження, - все це робить нас щасливими. Я щиро вірю, що, коли робиш щось для громади, для держави, для свого регіону, то стаєш щасливим", - переконаний Роланд Ковач, директор проекту "Об'єднуємося заради реформ", офіційний представник Pact в Україні.

А Ви погоджуєтеся з Роландом?

Роланд Ковач - учасник цьогорічної Кримської весни розвитку – події, присвяченій пошуку відповіді на питання, як має розвиватись громадянське суспільство України у найближчій перспективі.

"Привіт, я Роланд Ковач! Я працюю на організацію, що називається «PACT».

Ви хочете знати, як я долучився до громадянського суспільства? Я, власне кажучи, у громадянському суспільстві з самого народження. Ми всі є частиною громадянського суспільства з того моменту як народжуємось. Ми є частиною шкільних груп, груп у дитячому садочку, університеті тощо. 

Але як я долучився до сфери міжнародного розвитку? Після закінчення мого першого університету, я долучився до демократичного розвитку моєї країни. Демократичний розвиток  передбачав саме зміцнення громадянського суспільства, що було особливо важливо для пост-комуністичних країн у середині 90-х. З 2009 року я приїхав до України і зараз працюю в «PACT» для підтримки організацій громадянського суспільства та ініціатив, що сприяють демократичному  розвитку в цій державі

Цінності громадянського суспільства в Україні та й в усьому світі... Я можу згадати три, які, на мою думку, є найбільш важливими.

По-перше, це участь. Як я вже казав, я долучився до громадянського суспільства з моменту народження. Кожен з нас бере участь у формуванні суспільства в той чи інший спосіб. Це те, що громадянське суспільство означає для мене та як, власне, воно діє. Отже, номер один – це участь.

По-друге, це щастя. Брати участь у чомусь, бути волонтером, як показують дослідження , - все це робить нас щасливими. Я щиро вірю, що, коли робиш щось для громади, для держави, для свого регіону, то стаєш щасливим.

І третє, але не останнє. Я також вірю, що громадянське суспільство спонукає до відповідальності. Ви можете вимагати відповідальності від представників влади в тому випадку, коли залишаєтеся відповідальним за те, що Ви думаєте, кажете, робите. Громадянське суспільство повинно представляти  інтереси індивіда в процесі вироблення політики для забезпечення найкращих політик.

Розвиток завжди важливий для майбутнього і час від часу нам слід зупинитися, щоб оцінити досягнення та спланувати майбутнє. Беручи участь у визначенні майбутнього в Криму, я  сподіваюся дізнатися більше про те, що представники громадянського суспільства України думають про майбутнє України.  У мене є власні думки, але для мене особисто, для моєї організації важливо знати, що коїться в головах та на душі у представників організацій громадянського суспільства.

2013 рік, на мою думку, в Україні є дуже сприятливим періодом для організацій громадянського суспільства. Тому що будуть ухвалені важливі рішення, які сформують траєкторію розвитку на 12-20 років. Хочу додати, що стратегія є важливою, але важливіше – робити справу. І як тільки ми сформуємо стратегію, необхідно відразу взятися за активні дії, щоб досягти мети".  

Стежте за підготовкою до Кримської весни розвитку на сторінці події: vesna.gurt.org.ua/2013/.

Дивіться також:

Будівельники громадянського суспільства: Марат Кюрчевський та Наталія Бєляєва (відео)

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.