bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Альтер-Спорт»: найбільша нестача відчувається завжди у справжніх лідерах та коштах
13.03.2013

Заняття екстремальним видом спорту – це та справа, навколо якої об’єднується молодь Миколаєва, адже це не просто можливість провести весело час, а й – реалізувати себе та втілити цікаві ідеї в життя.

Миколаївська молодіжна громадська організація «Альтер-Спорт» вже вісім років займається розвитком екстремальних видів спорту міста й області. Саме її активістів можна побачити щодня влітку на роликах на головній вулиці міста, на загальноміських концертах – з трюками на велосипедах, а скейтерів із недавнього часу – у першому та єдиному в Миколаєві скейт-парку. Роланд Байрозян, голова «Альтер-Спорт», розповів ГУРТу в форматі PRоГОну більше про діяльність організації.

ГУРТ: Роланде, чому створили саме «екстремальну» громадську організацію?

У 2001 році я захопився катанням на бі-ем-ексі (BMX – це трюковий велосипед). У 2002-2003 роках у Миколаєві помітно збільшилася кількість людей, які мали подібні захоплення – катання на велосипеді, роликових ковзанах тощо. Зріло питання, що потрібна організація, яка б у Миколаєві опікувалася створенням скейт-парку та співпрацювала з владою міста й області для лобіювання інтересів екстремалів. Ідея створення організації виявилася життєздатною, активісти Спілки Миколаївського Студентства допомогли нам сформувати пакет документів для реєстрації громадської організації «Альтер-спорт» і вже з травня 2004 року ми розпочали офіційну діяльність. Я став головою, було ще кілька осіб-засновників – Володимир Лівінський та Євген Заінчковський. Перші члени «Альтер-Спорту» – 12 молодих людей. Ми працюємо задля популяризації спорту та здорового способу життя, залучення до занять спортом молоді міста та самореалізації максимальної кількості вільних екстремалів.

Організація має кілька напрямів – скейтбординг, велотріал, воркаут, BMX Флетленд, хокей на роликах тощо. Всього охоплюємо близько 17-18 видів спорту.

ГУРТ: Хто є членами організації?

Членів організації умовно можна поділити на дві групи. Перші – вільні екстремали – ті, хто займається екстремальними видами спорту для власного задоволення. В них, зазвичай, не має амбіцій створювати/організовувати щось цікаве. Вони беруть участь у заходах організації, але не проявляють активність у житті організації. Інші члени «Альтер-Спорту» – це активісти, які долучились до нашої діяльності. Вони організовують заходи самі та допомагають організовувати їх іншим.

Сьогодні організація нараховує 120 членів. Проте актив «Альтер-Спорту» - близько 20 осіб. Більшість організації складає молодь, однак наймолодшому активісту організації 14 років, найстаршому – 36. Серед членів організації більшість – хлопці: все ж екстремальні види спорту популярніші серед чоловіків. Однак є види спорту, в яких  більше дівчат. Для прикладу, катання на роликах.

ГУРТ: Як можна долучитися до вашої команди?

Двері організації відчинені завжди. Якщо потрібна підтримка для розвитку нового цікавого виду спорту – ми її надаємо. Членом організації можна стати досить просто: повідомити про своє бажання і заповнити анкету. Члени організації допомагають в організації та проведенні заходів. «Альтер-Спорт» – некомерційна організація. Відносини між членами організації – дружні. Ми часто проводимо разом час.

ГУРТ: Проводите навчання на базі організації для тих, хто прагне опанувати певний вид спорту? Чи залучаєте лише тих, хто вже має певні навички?

Зважаючи на те, що екстремальний спорт сам по собі дуже небезпечний, то активних закликів долучатися ми не робимо, крім тих напрямків, які не дуже небезпечні і зрозумілі простим городянам (баскетбол, ролер-спорт, катання на велосипеді). З весни 2013 року почнеться тренувальний процес на базі скейтпарку.

ГУРТ: Як фінансуються проекти організації?  З якими організаціями співпрацюєте?

Найбільше коштів (80-90%) на наші заходи надають органи влади – Управління сім’ї та молоді Миколаївської ОДА та Миколаївського міськвиконкому. Головне в такій співпраці те, що ми відчуваємо зацікавленість працівників адміністрації в нашій діяльності. Організація проявила себе з кращого боку, тому має ефективне партнерство. Наприклад, якщо бажаємо організувати велопробіг, то адміністрація перекриває рух транспорту, якщо проводимо показові виступи в якомусь з населених пунктів області – органи влади допомагають проінформувати населення, запросити на захід школярів.

Спонсорів серед представників бізнесу знайти важче, адже в них надвеликі очікуванні від нашої віддачі. Серед них є ті, хто вважає, що наступного дня після оголошення їхніх компаній як спонсорів заходу «Альтер-Спорту», вони матимуть купу нових клієнтів. Проте серед наших спонсорів є деякі магазини, фірми, що допомагають нам з призами, сертифікатами, перевезенням обладнання.

Протягом року в організації працювала система збору членських внесків. Вони використовувалися винятково для потреб внутрішніх зборів (чай, цукор, печиво).

Серед громадських організацій співпрацюємо з «Арт-оптимістами», ГО «Актив», Молодіжною колегією при Миколаївській ОДА. Останнім часом тісно співпрацюємо з кіноклубом «RealityShiftCinema». Організовуємо спільні проекти, кінопокази, кінофестивалі та створили спільну команду «Святий Себастьян», для участі у відео-конкурсах та «Шведінгах».

ГУРТ: Які труднощі виникають у діяльності організації?

До недавнього часу – це були перешкоди, пов’язані зі створенням у місті скейт-парку. А загалом найбільша нестача відчувається завжди у справжніх лідерах та коштах.

ГУРТ: Чим пишаєтеся найбільше?

Найвизначнішим досягненням вважаю те, що у 2012 році в нашому місті з’явився скейт-парк. Він був створений у рамках двох конкурсів – «Серце міста», в якому ми отримали територію, та «Територія РУСАЛу», завдяки якому придбали обладнання. Також значним досягненням є те, що наші спортсмени з флетленду посіли перше місце на чемпіонаті України. У 2013 році вони планують поїхати на чемпіонат світу.

ГУРТ: Розкажи про найближчі плани «Альтер-спорту»?

30 березня 2013 року пройде велогонка Крос-кантрі в парку Перемоги. З початком теплої весни проведемо відкриття сезонів з усіх видів спорту та відкриття сезону в скейт-парку. Серед планів на рік – поїздки по Миколаївській області, чемпіонат України з флетленду, турнір з вуличного баскетболу, кілька заходів для ролерів, воркауту. Будемо брати участь також у проектах партнерських організацій.

Читати також:

Олег Левченко: Багато організацій є організаціями для організацій, а не організаціями для людей

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.