bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Самогубства, дитячі бунти та масові порушення прав   

Минулого тижня, наче лавиною, нас накрили жахливі повідомлення з російських та українських інтернатів. Не завжди скромній темі прав дітей приділяється така увага.

Чи потрібно власноруч побачити жахливі сцени, оприлюднені минулого тижня в ЗМІ, для того, щоб суспільство відмовилося від ідеї підтримки інтернатів і прийшло до підтримки сім’ї?

- самогубство 13-річного хлопчика з Івано-Франківщини, який боявся переведення в спецзаклад після крадіжки?
http://tsn.ua/bin/video.php?media_id=206594&section_id=310&video_page=1&subtype=tsnnews&article_id=&subtype_id=4

- порізані вени підлітків з Іжевської школи-інтернату, останньою надією яких був бунт проти директора-садиста? Нагадаю, що інцидент у школі-інтернаті номер 2 в Іжевську відбувся увечері 31 січня. За даними МВС з Удмуртії, 17-річний підліток, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, спровокував молодших вихованців на бунт з метою звільнення директора інтернату. Вихованці влаштували погром у спальному приміщенні, попередньо відключивши камери відеоспостереження. Після цього 17-річний підліток поранив бритвою трьох хлопців, а решту змусив завдати собі травми. У результаті в лікарні з різаними ранами передпліччя опинилися 11 дітей у віці від десяти до 14 років.

- суд на педагогами Урульгінской школи-інтернату, яких звинуватили в жорстокому поводженні з дітьми. Прокуратура встановила, що, в порушення вимог законодавства, в даній установі не створено належні умови для виховання і навчання. Відсутній належний контроль за поведінкою підлітків, внаслідок чого вони самовільно йдуть зі школи-інтернату, старші діти нерідко підробляють у місцевих жителів, купують на отримані гроші спиртні напої. Крім того, встановлені факти жорстокого поводження з дітьми.

- Сюжет про вихованців Синявського спецінтернату, які животіють на 57 копійок http://podrobnosti.ua/podrobnosti/2010/02/27/668896.htm

Ці сюжети – не витяги з кримінальної хронічки, навмисно висмикані журналістами, так сталося, що ці події сталися за цей короткий проміжок часу і мали такі руйнівні наслідки. До того ж в ході перевірок у оприлюднених в ЗМІ фактах порушення прав дітей було виявлено, що дітям наносилися побої, відбувалося розкрадання грошових коштів, продуктів харчування, порушувалися санітарні норми, використовувалися прострочені продукти.
Чи стануть ці випадки для нас уроком покаже час.

5 канал, наприклад, так пройнявся долею закриття інтернату в Київській області – що замість того, щоб показати приклад комплексного підходу влади до закриття і переорієнтації цього закладу, попитав вихователів і адміністрацію, що як видно з сюжету, тримаються за свої місця і зробив невтішний висновок – дітям краще в закладі – бо там є комп’ютери і місце, годують і т.п.

А те, що потім діти звідти після опіки виходять «соціальними інвалідами», які ані приготувати їжу, ані прибрати не можуть і плодять собі подібних сиріт – це, видно, всіх мало хвилює.
Порушення прав дітей в таких установах, як у нас, так і в Російській Федерації носять системний характер, про що свідчить Альтернативний звіт (2002-2008) про дотримання Україною Конвенції ООН про права дитини, підготовлений громадськими організаціями України. В принципі будь-які дитячі заклади – не є ідеальними, адже дотриматися прав дітей в них – задача майже не підйомна.

Система вимагає реорганізації, але більше того – вона вимагає рішучості суспільства здійснити цю реорганізацію. Поки кошти спонсорів і держави направляються на інтернати, на покращення їх матеріально-технічної бази, база покращується; діти – ні. Так само минулого тижня відбулася гучна презентація нового проекту про доступність спорту для вихованців інтернатів – знову «вбухаються» гроші в покращення спортзалів інтернатів, замість того, щоб побудувати на них простий спортзал для всіх дітей – з інтернату і не з нього, щоб до спорту мали доступ діти з малозабезпечених сімей, а не мусили для цього дитину здавати в інтернат.

Від нашої послідовності в початій справі залежить життя конкретних дітей.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.