bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Ініціативну громаду — у громадську раду #15 «МІУ. Знову клоунада»   

Ініціативну громаду — у громадську раду #15 «МІУ. Знову клоунада»

Київ, 23.06.2011

22 червня відбулося перше засідання Громадської ради при Міністерстві інфраструктури України, про циркоподібні установчі збори якої я писав раніше. Не обійшлося без клоунади і цього разу…

Першим пунктом порядку денного було схвалення Положення про Громадську раду. У членів Ради були певні зауваження до проекту Положення, підготовленого робочою групою (до якої, до речі, входив і я, але нажаль через свої суди, не був на жодному її засіданні, хоча й подавав пропозиції електронною поштою).

Зокрема, з чим особисто я не погоджувався, було те, що Положення передбачало можливіть члена Ради, у разі відсутності на засіданні, передати своє право голосу іншому члену. По-перше, відповідно до Постанови КМУ № 996, членство в Громадській раді є індивідуальним. По-друге, всі ми критикуємо Верховну раду, де депутати голосують за інших народних обранців, а тут самі прямо передбачаємо подібний механізм. Щодо цього, розвинулась дискусія, і Голова ради Костюченко Леонід Михайлович запропонував проголосувати за даний пункт. Саме голосування спочатку мало ту ж тенденцію, що і на установчих зборах. Голоси ніхто не рахував, і Голова оголосив, що приймаєтсья в запропонованій редакції. Коли я запитав, яким чином ми прийняли це рішення, скільки голосів було «за», а скільки «проти», і яким чином Секретар буде складати протокол, Костюченко знов виніс питання на голосувння і попросив Секретаря Вікторію Бурдейну рахувти голоси.

От мені цікаво, якби я не звернув на це увагу, всі б рішення приймались без підрахунку? І що було б записано у протоколі?

Далі обговорювались й інші пункти Положення, але на голосування Леонід Михайлович їх так і не виніс. Як альтернативу, запропонував прийняти все за основу, а по спірним питанням створити порівняльну таблицю, доручивши робочій групі доопрацювати. Після того, як всі погодились, хтось запропонував прийняти вцілому. Це паном Костенком і було винесено на голосування. І на голосуванні прийнято.

Не знаю, це була така маніпуляція, чи просто неуважність і некомпетентність Голови, але факт залишається фактом — Положення було прийнято вцілому, з усіма недоліками, на які звертала увагу Громадська рада. При цьому, в повідомленні на сайті Мінінфраструктури, інформація зазначається двояко. В заголовку йдетсья про те, що «схвалено за основу», а в тілі повідомлення «схвалено простою більшістю». При тому, що «схвалено», відовідно до Постанови КМУ № 996, означає остаточне прийняття. Тож подивимось, що буде написано в протоколі зборів.

Наступним пунктом порядку денного приймався Регламент. При чому він містив норми несумісні з Положенням. Наприклад, останнім не передбачалась наявність в Громадській раді Правління, а в Регламенті воно було. Коли я звернув на даний нонсенс увагу, здивувань це не викликало і Регламент було проголосовано більшістю голосів.

Далі створювались комітети. Окрім запропонованих робочих органів, що повністю співпадали з напрямками діяльності Міністерства, я вніс пропозицію створити Комітет з питань запобігання і протидії корупії, що мав би займатись громадською антикорупційною експертизою нормативно-правових актів. Тут моя пропозиція була «запльована», хоча Голова і пообіцяв поставити це питання на голосування. Правда цього він не зробив. Як не виставив пропозиції і інших членів Ради. Мабуть корупції в Міністерстві інфраструктури України немає… :)

Ну, а наприкінці було обрано двох заступників Голови — Олену Медвєдєву та Ореста Климпуша.

Ось так, з порушення законодавства почала діяти Громадська рада… Що ж буде далі? :)

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.