bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Молодь Дніпропетровщини вчиться головним принципам розбудови соціально відповідального міста   

Молодь Дніпропетровської області завжди була і залишається тією рушійною силою прогресу, яка визначала пріоритети розвитку свого регіону. Проте, останнім часом відчувається зневіра та зниження рівня довіри як до соціальних інститутів, так і до третього сектору, який покликаний допомагати будувати суспільство загального добробуту.
Чи може молодь побудувати соціально справедливе місто? Чи можуть представники молодіжних громадських організацій впливати на розбудову громадянського суспільства? Чи здатні молодіжні лідери консолідувати зусилля та ресурси для розвитку свого регіону?
Ці важливі питання обговорювали сьогодні молодіжні лідери Дніпропетровської області в рамках проекту «Участь молоді у розвитку громад: побудова соціально-справедливого міста», який проводиться Фундацією регіональних ініціатив при підтримці фонду імені Фрідріха Еберта.
В рамках мозкового штурму учасники проекту, серед яких багато представників як політичних партій, так і громадських організацій, виявили наступні найгостріші соціальні проблеми свого рідного міста. Саме ці проблеми заважають розбудові соціально справедливого міста:
1). Недостатній рівень розвитку дозвілля для молоді Дніпропетровського регіону.
2). Інформаційний вакуум, в якому перебувають молоді люди стосовно тих соціально значущих подій, що існують в нашому місті, необізнаність молоді із аспектами молодіжної політики, що проводиться діючою владою.
3). Низька активність громади Дніпропетровської області – як політична, так і соціальна. Населення пасивне та зневірене у власних силах вирішити соціальні проблеми, а індекс довіри до влади падає з кожним днем.
4). Відсутність ефективної стратегії розвитку міста, незважаючи на численні дискусії та громадські обговорення із залученням фахових експертів та науковців.
5). Відсутність консолідації серед лідерів молодіжного руху та громадських молодіжних об'єднань. Молодіжні об'єднання не мають ані сил ані бажання для того, щоб вести соціальний діалог для покращення соціального самопочуття своїх цільових груп.
6). Ціннісний вакуум, в якому мешкає сучасна молодь – вона не має пріоритетів розвитку, не має лідерів думок та авторитетів, до яких треба прислуховуватися. Молоді не вистачає навичок будувати цілі та досягати їх.
7). Відсутність відповідальності влади перед громадою, невиконання політиками своїх передвиборчих обіцянок.
8). Низький рівень правової культури населення.
9). Безвідповідальність людей та їх соціальний нігілізм.
10). Неефективна програма розвитку молодіжного житлового кредитування.
Звичайно, ми розуміємо, що такі проблеми, як: корупція, кризова екологічна ситуація, безробіття та незадовільний рівень медичного обслуговування не можуть залишатися поза увагою, проте я наводжу тільки ті проблеми, на які молодіжні лідери можуть вплинути!
Хотілося би почути вашу думку стосовно того, як підвищити соціальну активність молоді, які методи активізації роботи громади будуть найефективнішими? Рівень довіри до молодіжних громадських організацій сягає лише 0,3%. Яким чином можна подолати інформаційний вакуум стосовно необізнаності молоді про діяльність органів студентського самоврядування, програми молодіжного лідерського обміну та міжнародні стажування , а також участь молоді у розбудові громадянського суспільства в Україні.
По-перше, це цікаві конференції та круглі столи, тренінги для молоді, подібно тому, що проходить в Дніпропетровську сьогодні. По-друге, це робота із засобами масової інформації та популяризація діяльності молодіжних організацій в соціальних мережах. По-третє, тематичні лідерські табори та школи. Хотілося би почути ваш досвід роботи, як ви залучаєте молодь до соціально активної діяльності та вирішення соціальних проблем у громаді? З якими труднощами ви зіштовхуєтеся?
Із метою виявлення мотивації участі або відмови від участі молоді у життєдіяльності громади міста та активного членства в громадських організаціях або політичних партіях, активістами тренінгу були проведені вуличні опитування молоді Індустріального району. Шляхом експрес – опитувань були виявлені наступні особливості громадської активності молодих людей Дніпропетровська. Молодь мало обізнана із діяльністю громадських організацій, що працюють із дітьми та молоддю. Опитані респонденти не виявляють бажання долучитися до роботи молодіжних громадських організацій. Причинами цього є: недовіра, необізнаність та невистачання знань про їх діяльність.
Інші учасники проводили акції за здоровий спосіб життя, обмінюючи цигарки на льодяники. Проводили соціологічні опитування стосовно дозвілля молоді, давали юридичні консультації, займалися благоустроєм дитячих майданчиків та давали поради із працевлаштування.
Запрошую до дискусії та буду рада фаховим порадам для майбутніх розбудовників соціально активних та процвітаючих місць в Україні.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.