bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Чи можливий соціальний діалог серед української громадськості?    

Тиждень, проведений у Великобританії, залишив багато позитивних вражень. Після обміну досвідом в сфері наукової та громадської діяльності, мені захотілося втілювати в життя всі знання, що я отримала від своїх колег. Проте я трохи засмутилася, коли замислилася над таким питанням: Чому в Англії люди можуть об'єднуватися заради добробуту своєї території, району, в якому вони мешкають, громади, в якій проживають люди із різними віросповіданнями, різних рас та національностей, які різняться між собою за освітнім рівнем та політичними поглядами? Чому це не відбувається в українському суспільстві? Чому наша громадськість так завзято не бажає співробітничати між собою.

В рамках проекту «Активні громадяни» Британської Ради в Україні мені пощастило відвідати Північний Тайнсайд (міста Ньюкасл, Гейтсхейд, Джарроу, Тайнмаус).

Учасники програми ознайомилися із роботою центрів соціальної допомоги вразливим верствам населення. Ми бачили роботу небайдужих людей – волонтерів, діяльність яких багатоманітна – від проведення гімнастики із пенсіонерами (які в Англії дуже активні та соціалізовані, інтегровані у суспільство) до роботи в дитячих центрах.

Мене дуже вразила історія району Уоркер міста Ньюкасла, який вважався депресивним та бідним. Завдяки спільним зусиллям органів місцевого самоврядування, громадських організацій, релігійних установ в районі працюють три соціальних центри, в яких працюють не тільки із дітьми, але і з їх батьками. В маленькому районі Уоркер таких центрів аж три. А скільки їх в вашій громаді, в вашому районі? Діти займаються театральною діяльністю, малюванням, гончарною справою, роблять дивовижні скульптури та витвори своїми руками, ремонтують велосипеди.

Мною були відвідані місцеві органи влади. Мерія в Англії дуже прозора, в ліфтах та в коридорах є дошки написані різними мовами – мовами етнічних меншин, англійською та мовою Брайля.

До речі, для людей із обмеженими можливостями в Англії створені всі умови – дороги, переїзди, в'їзди до помешкань.

Після участі в тренінгу по розвитку соціального капіталу, учасники отримали багато знань із розвитку активності мешканців громади, залучення громадян до участі у діяльності власного міста, налагодження партнерства та соціального діалогу.

Англія – це мультикультурна країна, вона змогла подолати інтолерантне ставлення до представників інших рас та релігій, а що заважає в українському суспільстві прийти до порозуміння?

Які шляхи встановлення соціального діалогу та розвитку між секторального партнерства ви бачите?

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.