bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Адвокаційна кампанія під час війни. Чи на часі?
29.05.2024

Війна в країні – чи на часі соціальні зміни? Наскільки зацікавлене суспільство у стрімких та кардинальних перемінах і як на це реагує? Ми розкажемо про адвокаційну кампанію, проведену у прифронтовому селищі Донецької області. Реалізація кампанії відбувалася в декілька етапів, в ній були задіяні і громадськість, і представники влади різних щаблів. 

*** 

Адвокаційна кампанія – комплекс заходів для впровадження соціальних змін, які сприяють розвитку громади. Результатом адвокаційної кампанії є рішення, прийняте на будь-якому рівні влади: розпорядження, закон тощо. Адвокаційна кампанія зміцнює громадянське суспільство і сприяє відкриттю демократичних просторів.  

Та чи на часі проведення адвокаційних кампаній у країні, де точиться війна? На цю тему ми говорили з Тетяною Красько, головою громадської організації «Студія громадських жіночих ініціатив». Вона поділилася історією перейменування селища Нью-Йорк на Донеччині. Селище мало назву Новгородське, історичну назву Нью-Йорк йому було повернено у 2021 році.  

Вперше Тетяна зацікавилася питанням назви селища, коли працювала вчителькою історії. «Ми з моєю ученицею 9-го класу написали реферат про історію селища та виступали з доповіддю на кафедрі Донецького національного університету, чим здивували й зацікавили студентів 5-го курсу. І це був початок мого інтересу до питання найменування»

*** 

Історична довідка 

Достеменно невідомо, коли та за яких обставин Нью-Йорк отримав свою назву, однак зафіксовано, що містечко вже так називалося станом на 1860 рік, ще до прибуття німецьких поселенців. На мапах 1863 року воно позначене як Новий Юрк. 

19 жовтня 1951 року Указом Президії Верховної Ради УРСР селище Нью-Йорк було перейменоване на Новгородське. Таке рішення було прийнято з огляду на те, що з США були зіпсовані відносини.  

Біля пожежного депо в Нью-Йорку. Фото з архіву Тетяни Красько 

 

Історико-культурний центр «Український Нью-Йорк» 

 

*** 

У 2010 році Тетяна обіймає посаду секретаря селищної ради. Саме тоді до неї вперше звернулися громадяни та звернули увагу на важливість перейменування селища.  

«У нас була ідея створити музей, але тоді про процес перейменування ніхто не замислювався. Коли я працювала в селищній раді, до нас часто приходив місцевий дідусь, який досліджував історію селища і говорив про важливість повернення історичної назви».  

Ініціатива була підтримана: для активістів знайшлося приміщення, де вони могли збиратися. Однак на цьому етапі займалися переважно історією селища: збирали матеріали, карти, предмети побуту, документальні згадки про німців-менонітів, які проживали на цій території. За припущенням, саме вони і дали назву селищу Нью-Йорк. 

Історія перейменування отримала новий етап розвитку у 2016 році. На той час уже була створена кімната-музей, присвячена історії селища. Тетяна розповідає, що ідею перейменування ініціювали декілька депутатів після того, як відвідали цей міні-музей. На той час активно йшов процес зміни назв вулиць у зв’язку з декомунізацією.  

«Для нас було здивуванням реєстрація постанови про перейменування у такий неспокійний час: за 6 км від Горлівки тривали сильні обстріли. При цьому ініціатива мала йти від місцевих мешканців, а от остаточне рішення приймалося Верховною Радою»

Однак процес розпочався. 

Тетяна розповідає про тривалу кропітку роботу з місцевими мешканцями і депутатами. На той момент уже вдалося зібрати навколо цієї ідеї потужне коло активних громадян, які були патріотично налаштовані, допомагали армії та хотіли повернути історичну назву. Було прийняте рішення проводити процес перейменування за законом про декомунізацію, але його не підтримало ані місто Торецьк (на той час Дзержинськ), ані область. Український інститут національної пам’яті надав висновок, що селище не підлягає перейменуванню за законом про декомунізацію. Для активістів це було досить дивно, адже поруч знаходилося село Розівка, яке перейменували в Александропіль. А Нью-Йорк – ні.  

Поновився процес перейменування у 2019 році, коли змінилася ситуація на фронті і настало затишшя. Достатньо велика кількість людей з різних сфер активно брали участь у цьому процесі. Був зібраний актив, провелися громадські обговорення.  

«Після виборів прийшла нова команда депутатів, які підказали, що краще зробити перейменування не як декомунізацію, а як повернення історичної назви. Вони допомогли правильно оформити документи, відповідно до вимог процедур».  

1 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила постанову, яка повернула селищу історичну назву Нью-Йорк. Постанову № 5081 «Про перейменування селища міського типу Новгородське Бахмутського району Донецької області» підтримав 301 народний депутат. 

В адвокаційній кампанії про перейменування селища був задіяний громадський сектор, представники місцевого самоврядування та народні депутати. Наша героїня наголошує: «Зі сторони громадськості виник інтерес до нашого селища, і це, зокрема, через незвичну назву, до нас приїздили іноземці. Ми можемо говорити, що процес цього перейменування – це адвокаційна кампанія, на яку було витрачено більше п’яти років. Змінотворення відіграє значну роль у розвитку громадянського суспільства, а адвокаційна кампанія може бути довгим процесом, де задіяно досить багато людей. Наша історія може слугувати гарним прикладом для людей, які зараз ініціюють зміни. Не завжди відмова у рішенні того чи іншого питання – це остаточна крапка. Треба мати терпіння та пробувати усі можливі варіанти. Іноді ці варіанти з’являються не одразу, на них потрібен час»

 

Авторка: Олена Демиденко 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.