bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Про що сигналізує Україні Барометр Світової Корупції
09.12.2010

Згідно з результатами Барометру Світової Корупції, що вже всьоме розповсюджується Transparency International, лише 16% українців визнали роботу української влади щодо подолання корупції ефективною. Водночас 59% українських громадян мають протилежну думку з цього питання. На загал, українці переконані, що мешкають в країні із сильно корумпованими владними та суспільними інститутами.

Всесвітньо відоме дослідження Transparency International «Барометр Світової Корупції» (Global Corruption Barometer) традиційно присвячується вимірюванню впливу корупції на життя громадян по всьому світу, включаючи й Україну. Під час цьогорічного опитування було виявлено, що кількість українців, які мали особистий досвід участі в корупції, становить 33% опитаних. У 2006 році кількість українців, які визнали, що давали хабара в медичних чи освітніх установах, міліції, податкових чи інших органах, становила 29%. Це говорить про збільшення загальних обсягів корупції в державі. Саме цим можна пояснити й оцінку громадянами України ефективності діяльності органів влади в боротьбі з корупцією. Так, 59% опитаних вважають дії влади не ефективними, тоді як 16% опитаних мають протилежну точку зору.Загалом, 30% українців переконані, що рівень корупції у державі за останні три роки зріс.

Українці, за шкалою від 1 (вільні від корупції) до 5 (найбільш корумповані) оцінювали масштаби корупції в різних інституціях та органах влади. На думку опитаних, найбільш корумпованими сьогодні є міліція, суди та Верховна Рада. Кожна із цих інституцій отримала оцінку вищу за 4,1 бали. Менш корумпованими українці вважають політичні партії, освітні заклади, армію та бізнес-сектор (3,5-4,0 бали).

Медіа, громадські організації та релігійні об’єднання виявилися кращими серед гірших та отримали оцінку в 2,5-3,0 бали. Менше двох балів жодна з інституцій не отримала. Коментуючи результати дослідження, Олексій Хмара, президент Творчого об’єднання «ТОРО», Контактної групи в Україні Transparency International зазначив: «Українці своїм ставленням до корупції фактично показують владі жовту картку. Громадяни практично не довіряють організаціям, що прямо покликані протидіяти корупції. Сьогодні довіра українців до церков у двічі вища за довіру до судів. Кожен третій українець давав хабара. Кожен другий не бачить якогось прогресу в діях чиновників по зменшенню корупції. Якщо влада не почне реальних дій в напряму антикорупції, вона остаточно втратить будь-яку довіру населення. Від втрати довіри до втрати влади завжди лише один крок.»

Довідково

Барометр Світової Корупції (Global Corruption Barometer) є єдиним всесвітнім опитуванням суспільної думки щодо сприйняття та досвіду громадян участі в корупції. Окрім того, Барометр дозволяє визначати як корупція впливає на звичайних громадян та як вони оцінюють дії органів влади в подоланні корупційних зловживань. Дослідження здійснюється з 2003 року за принципом індивідуальних інтерв’ю.

В 2010 році Transparency International опитало більш ніж 91500 людей в 86 країнах. В Україні опитування тривало з 10 по 22 червня, під час якого було опитано 1000 осіб.

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.