bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

КВУ про недемократичність виборів в Одеській області
09.11.2010

Вибори в Одеській області не відповідали демократичним стандартам. Про це в ході прес-конференції в прес-центрі ІА “МОСТ-Одеса” повідомив голова Одеської обласної організації КВУ Анатолій Бойко.

За словами Анатолія Бойка, прийнятий в липні поточного року Верховною Радою України Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» з самого початку не відповідав загальноприйнятим міжнародним стандартам, традиціям проведення виборчих процесів в Україні і був кроком назад у процесі демократизації виборів.

Крім того, А. Бойко зазначив, що передвиборчий етап також пройшов зі значними порушеннями, як самого закону “Про місцеві вибори” і його принципів, так і міжнародних стандартів проведення виборів, що зокрема, виразилося в некомпетентності і свавіллі багатьох виборчих комісій, застосування адміністративного ресурсу, порушенні політичними гравцями виборчого законодавства та застосування нечесних прийомів ведення передвиборної боротьби, підкупі виборців та багатьох інших негативних явищах, про які неодноразово заявляв Одеський КВУ.

А. Бойко відзначив і вкрай низький рівень організації виборчого процесу, наголосивши, що «подібного хаосу і плутанини в організації виборчого процесу не було навіть на останніх виборах Президента України, які багато критикували саме за слабку організацію».

За словами, А. Бойко, КВУ не має підтверджених масових фактів тиску на виборців в день виборів. Разом з тим спостерігачі повідомляли про грубі порушення в тому числі про факти підкупу в ході голосування, спроби проведення “каруселей”, факти незаконного голосування, підписання порожніх бланків протоколів про результати виборів, наявність «підроблених» списків виборців на дільницях, включення виборців до списків без рішення суду, а також факти незаконного видалення спостерігачів, представників ЗМІ та навіть кандидатів.

Чимала кількість порушень була пов’язана і з виборчими бюлетенями. На деякі дільниці їх доставляли більше або менше, ніж кількість виборців. Не всі ДВК встигли до початку голосування проставити штампи «вибув». Непоодинокими були випадки орфографічних і фактологічних помилок у бюлетенях, або помилкова доставка бюлетенів, віддрукованих для одного округу (дільниці) в інший.

Також під час проведення голосування спостерігачі КВУ фіксували значну кількість інших процедурних і технічних проблем, пов’язаних з недосконалістю виборчого законодавства, низьким професійним рівнем роботи членів виборчих комісій, низьким рівнем організаційної підготовки до голосування і гострим політичним протистоянням на виборчих дільницях. Серйозно ускладнили голосування і часто призводили до порушення таємниці волевиявлення і черги, які виникали на дільницях в першій половині дня.

Підрахунок голосів, за словами А. Бойко, став також великою проблемою цих виборів. Під час підрахунку голосів КВУ фіксував численні факти порушення процедури і послідовності підрахунку.

У більшості комісій з об’єктивних чи суб’єктивних причин затягувався початок підрахунку голосів, на деяких дільницях області підрахунок почався тільки біля полудня 1 листопада.

Знову ж таки були зафіксовані випадки видалення під надуманими приводами спостерігачів, представників ЗМІ та кандидатів з підрахунку голосів на частині виборчих дільниць.

Грубим порушенням була відмова багатьох ДВК (дільничних виборчих комісій) вивішувати протокол про результати підрахунку голосів у приміщеннях дільниць і надавати його копії офіційним спостерігачам і суб’єктам виборчого процесу.

Крім того, КВУ, переважно в районах Одеської області, були зафіксовані випадки порушення порядку уточнення протоколу про підрахунок голосів, коли представники ДВК замість того, щоб повернутися для уточнення протоколу на виборчу дільницю, уточнювали його на місці, тобто в територіальній комісії або поруч з нею.

Низка територіальних виборчих комісій, наприклад одеська міська, порушували процедуру встановлення результатів виборів і оголошували перерви у своїх засіданнях, що прямо заборонено законом.

Частина з перерахованих вище порушень призвела до перерахунку голосів на низці виборчих дільниць регіону, який у низці випадків скорегував результати голосування.

На деяких дільницях, переважно в м. Одеса результати голосування взагалі визнані недійсними.

Також в регіоні тривають судові процеси, пов’язані з порушеннями на виборах і можливим спотворенням волевиявлення на тих чи інших дільницях і округах.

Вже зараз у КВУ надходить інформація про призначені перевибори сільських голів в окремих населенних пунктах і перевибори по окремих мажоритарних округах.

Сукупність усіх цих та викладених у попередніх звітах фактів і факторів дає підстави Одеській обласній організації КВУ стверджувати, що кампанія по місцевих виборах 2010 року, як мінімум в одеському регіоні, стала кроком назад у дотриманні стандартів прозорих, чесних і демократичних виборів. Можна довго дискутувати, про те, що в тому чи іншому населеному пункті або окрузі вибори пройшли дещо краще або гірше, але загальний висновок все ж таки залишається невтішним.

Все це, на думку Анатолія Бойка, ще раз доводить, що назріла крайня необхідність прийняття і суворого дотримання Виборчого кодексу, який би відповідав усім міжнародним стандартам, стандартизував виборчі процедури і сприяв проведенню чесних і демократичних виборів.

Анатолій Бойко також повідомив, що на даний момент КВУ уважно спостерігає за завершенням всіх процедур, пов’язаних з виборчим процесом, у тому числі і за судовими процесами і по їх закінченню представить свій остаточний звіт за результатами спостереження за ходом виборчого процесу в регіоні.

Крім того, КВУ найближчим часом проведе в Одесі, Миколаєві і Херсоні круглі столи, присвячені фактами порушення прав журналістів на місцевих виборах, а також вже почав підготовку до моніторингу діяльності новообраних органів місцевого самоврядування.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.