bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як владі - несила, знання - наша сила.
07.10.2010

У кождого в руках тяжкий залізний молот, І голос сильний нам згори, як грім, гримить: “Лупайте сю скалу! Нехай ні жар, ні холод Не спинить вас! Зносіть і труд, і спрагу, й голод, Бо вам призначено скалу сесю розбить.”

Іван Франко «Каменярі»

Якщо граніт науки, за відомим фразеологізмом, слід «гризти», то «гранітні скелі» - пережитки пострадянського бюрократичного суспільства, що стають на заваді демократичним процесам, - треба методично і цілеспрямовано розбивати з допомогою «інструмента». І насамперед, у сфері співпраці влади з громадою.

«Інструмент» - це, звісно, не зовсім той «тяжкий залізний молот», про який мовиться у вірші «Каменярі» Івана Франка, наповненого символічними образами, а дещо інший, сучасний, який, втім, у вмілих громадських руках ефективно сприяє впровадженню суспільно значущих змін. Мова йде, звісно, про проведення громадських експертиз, результативність яких значною мірою залежить від того, наскільки налагоджено взаєморозуміння між владою та громадою. Тож саме з метою підвищення професіоналізму та комунікативних навичок з органами влади і відбувся тренінг для громадських активістів Кіровоградщини «Методологія проведення громадської експертизи: практичне застосування», який організувало та провело в Кіровограді Творче об’єднання «ТОРО» - контактна група Transparency International в Україні.

Як виявилося під час навчання, досягти ефективного спілкування між владою та громадськістю можливо, якщо дотримуватися простих правил та чітко спланованих дій: завчасно інформувати владу про свої дії, використовувати Закони України і НПА, боротися з правовим нігілізмом громадян за допомогою тренінгів, окрім окреслення проблем, пропонувати варіанти позитивного їх вирішення. Уникнути ж конфронтації між владою та громадою допоможе просте розуміння, хто насправді є «слуга народу». І це розуміння громаді слід систематично і в доступній формі доносити посадовцям, адже поняття «лікнепу» для чиновників поки не впроваджено. Відомо чимало випадків, коли влада чинить перешкоди громадським організаціям, при цьому формально ставиться до виконання своїх обов’язків. Проте «хто більше знає - на тому більше відповідальності». І «озброєні» знаннями громадські діячі віднині ще активніше шукатимуть спільної мови з органами влади, не втрачаючи надію, що та, зрештою, вийде з-за «залізної завіси» та стане ближчою до громади, з якої вона ж і вийшла. Завдання непросте, але цього слід було чекати. Тож - до справи, «каменярі».

Довідково

Тренінг відбувся в межах проекту «Створення умов для належної участі громадськості Кіровоградщини у державному врядуванні через використання можливостей громадської експертизи» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження», програма «Посилення впливу громадянського суспільства». Участь у тренінгу взяли представники Мережі інститутів громадянського суспільства Кіровоградщини на підтримку державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства.

Наталя Андрусенко, піар-менеджер Творчого об’єднання «ТОРО»

Контакти

  • Наталя Андрусенко
  • Творче об’єднання “ТОРО” - контактна група в Україні Transparency International
  • [email protected]
  • +38(0522)27-27-54
  • http://www.toro.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.