bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Одесі таки буде Положення про громадські слухання!
03.09.2010

Наприкінці серпня 2010 року Розпорядженням Одеського міського голови № 1706-01р затверджений календарний план публічного обговорення і попереднього розгляду Положення про громадські слухання в місті Одесі.

Цим Розпорядженням передбачено проведення у вересні поточного року додаткового публічного обговорення Положення про громадські слухання в місті Одесі, розгляд його в постійних депутатських комісіях і фракціях міської ради, та винесення вже в жовтні на розгляд виконавчого комітету Одеської міської ради. 

Процес розробки і впровадження Положення про громадські слухання в місті Одесі стартував ще рік тому, в рамках однойменного проекту, за який за підтримки Pact Inc., Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду Східна Європа взялися Одеська обласна організація «Комітету виборців України», Одеський суспільний інститут соціальних технологій та Одеська міська організація “Лицем до лиця», до яких у подальшому активно приєдналися спілка громадських організацій «Злагода» в особі Кобринського Ф. І. та видання Odessa Daily в особі Штекеля Л. І. Експертами проекту - канд. політ. наук Крупником А. С., доктором юрид. наук Баймуратова М. О., канд. юрид. наук Орловським О. С. і канд. юрид. наук Езеровим А. А. був розроблений проект Положення про громадські слухання в м. Одесі.

Потім в грудні 2009 - березні 2010 року проект Положення за сприяння Одеської міської ради пройшов комплексне громадське обговорення у всіх районах Одеси і на загальноміському громадському обговоренні за участю секретаря Одеської міської ради Прокопенка О. А., депутатів Одеської міської ради, провідних експертів, представників політичних партій, блоків, громадських організацій, ЗМІ, одеситів.

Проект Положення був також розміщений на сайті КВУ (www.cvu.od.ua), сайті Одеської міської ради (http://www.odessa.ua), і сайті видання Odessa Daily (http://odessa-daily.com . ua). В офісі Одеської обласної організації КВУ весь цей час працювала спеціальна «гаряча лінія», зателефонувавши на яку будь-який одесит міг поставити, що його цікавлять з приводу Положення або залишити свої зауваження та пропозиції.

Крім цього, в кінці квітня активісти Одеської обласної організації «Комітету виборців України» провели у всіх районах Одеси вуличну інформаційну акцію на підтримку прийняття Одеською міською радою проекту Положення про проведення громадських слухань у місті Одесі. Протягом чотирьох днів активісти організації роз’яснювали жителям міста, що таке громадські слухання, чому вони важливі і актуальні для громади, розповідати про розроблений проект Положення, роздавали спецвипуск газети «ІзбірКом» (видання Одеського КВУ), в якому детально роз’яснені всі ці питання. Всього в акції взяло участь більше 3 тис. людей, а свої підписи на підтримку громадських слухань поставили майже 1 000 одеситів.

Після доопрацювання з урахуванням пропозицій, що надійшли, проект Положення було передано на правову експертизу в провідне профільне установа країни - Інститут держави і права ім. В. Корецького НАН України, де отримав схвальний відгук і був рекомендований до винесення на сесію Одеської міської ради для остаточного прийняття.

Таким чином, згадане Розпорядження Одеського міського голови дає старт наступному, вже офіційному етапу обговорення та впровадження Положення про громадські слухання в м. Одесі, завершенням, якого, як сподіваються ініціатори цього процесу, стане прийняття Положення сесією Одеської міської ради.

У результаті Одеса отримає таки довгоочікуваний механізм проведення громадських слухань, а українське громадянське суспільство - відмінний прецедент, коли такий серйозний нормативно-правовий акт, як Положення про громадські слухання, в одному з найбільш значущих міст України був розроблений і впроваджений спільними зусиллями громадянського суспільства та органів влади.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.