bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи є молодь у Верховній Раді?
30.06.2010

З самого початку незалежного українського парламентаризму образ середньостатистичного молодого депутата був строкатий: в 1990 році багато хто з них був молодим вченим чи викладачем одного із Західноукраїнських університетів, молодим комсомольським лідером з Дніпропетровщини, головою профспілки з Миколаєва! Першому скликанні Верховної Ради України молодих депутатів було 7%, в наступну каденцію багато хто з цієї молоді перекочував, але при цьому втративши свою «молодість» (стали старше ніж 35 років), в наступному парламенті таких депутатів залишилось тільки 5% або 26 депутатів, від числа обраних. .А от вибори 1998 року показали нам що почалась зміна поколінь.

Але вони тільки почалась і загрози «червоним детекторам», поки, ніякої не несла. До парламенту пробились комсомольські лідери, молоді бізнесмени та нова хвиля молодих патріотів. Загалом відсоток справді молодих депутатів сягнув не більше ніж 6 %, або 28 депутатів, від числа обраних. Серйозні зміни розпочались з виборами 2002 року, і як бачите основну масу «молоді» в депутатському корпусі склали досвідчені, але ще молоді люди віком до 40-ка років. Частка справді молодих віком до 35 років склала 7% або 32 депутатів, від числа обраних

Вiк (станом на дату виборів)

Вік
Кількість
Депутати вiд 21 до 30 - 13
Депутати вiд 31 до 40 - 82

Кількість діючих депутатів: 450

Як відомо вже з сучасної історії незалежної України період з 2006 по 2007 рік став дуже динамічним. Саме в цей період молоді політики в повний голос заявили про себе. Це одразу відобразилось на складі Верховної Ради.

Кількість молодих депутатів по фракціям у Верховній Раді 6 скликання

Політична сила

Кількість мандатів
Молодь у Верховній раді України 5 скликання
Кількість % від обраних

Партія Регіонів 186 - (молодь: 25) - 13%
Блок Юлії Тимошенко 129 (молодь: 14) - 11%
Блок «Наша Україна» 81 (молодь: 4) - 5%
Соціалістична партія України 33 (молодь: 2) - 6%
Комуністична партія України 21 - (молодь: 0)

Разом 450 (молодь: 45) 10%

Як бачимо в новому парламенті молодих законотврців стало набагато більше ніж в попередніх скликаннях, але їх «плідна» робота завершилась загостренням політичної криз в Україні, політичним демаршем Блоку Юлії Тимошенко і оголошення дострокових виборів Верховної ради. Але за цей короткий проміжок молодь змогла протягнути в парламент на розгляд декілька важливих законопроектів, зокрема запропонувати зміни до Закону України «Про освіту» в частині студентське самоврядування (до речі, проект цього закону змогли прийняти депутати наступного скликання і це можна назвати однією з перемого молодих депутатів), проект закону про перше робоче місце та забезпечення молоді житлом, але найбільшої тоді популярності набула підтримка проділь за першу дитину і наступних. Парламент 6 –того скликання став менш молодим на половину, якщо в попередньому скликанні ми побачили 45 депутатів яким не виповнилось 35 то в цьому парламенті їх стало 24. В першу чергу це викликано такими чинниками як те що кожного року людина стає старшою, також в раду не пройшла жодна нова політична сила яка мала б оновити склад, ще й не змогли пройти соціалісти в складі яких було аж два молодих депутати в попередньому скликанні.

Кількість молодих депутатів по фракціям у Верховній Раді 6 скликання

Кількість мандатів Молодь у Верховній раді України 6 скликання
Кількість % від обраних

Партія Регіонів 175 (молодь: 7) - 4%
Блок Юлії Тимошенко 156 (молодь: 10 ) - 6%
Блок «Наша Україна-Народна Самооборона» 72 (молодь: 4) - 5,5%
Комуністична партія України 27 (молодь: 3) - 11%
Блок Литвина 20 0 0

Разом 450 (молодь: 24) - 5%

Я ми можемо побачити зі статистики серйозно постарішали депутати Партії Регіонів та БЮТ, зовсім не змінилась ситуація у Нашій Україні. Вони зберегли свою молоду гвардію завдяки колегам з Самооборони, які значно омолодили вік фракції. Зробили висновки з минулих виборчих кампаній комуністи. КПУ зробила ставку на молодь, розуміючи, що якщо цього не зробити то їх електорат скоро просто вимре, як би це гірко не звучало. Вони серйозно оновили прохідну частину свого списку, включивши туди молодих комсомольців і навіть бізнесмена (хоч це і суперечить їхній ідеології) і тепер мають реальні шанси повторити входження в парламент на виборах 2012 року А от Блок Литвина вирішив проігнорувати бажання молоді бути присутніми при владі.

В їхньому списку зовсім немає народних обранців молодших 35 років. Але як що глянути на загальну картину, то ми можемо побачити ритмічність участі вливання молодих політиків у наш законодавчий орган. Хвили подібність цього графіка доводить нам те, що після низьких показників згодом йдуть високі. Отже нас чекає формування нового парламенту де молодих енергійних людей стане набагато більше, а для нас це буде означати динамічніший розвиток нашої держави.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.