bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Страх бути господарем
24.06.2010

Нагадаємо, опитування проходить в рамках реалізації проекту «Стати справжнім господарем власного житла – реально!» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Як виявилося, досить багато сумчан (більш ніж третина опитаних) знають або хоча б чули про те, що існують об’єднання власників багатоквартирних будинків. Але стати ініціатором створення такого об’єднання у своєму будинку мало хто хоче. Поки що лише 5% опитаних відповіли, що допускають таку можливість чи вже думали про це. Найбільше лякає жителів багатоквартирних будинків міста Суми те, що доведеться брати відповідальність по обслуговуванню будинку на себе.

Так, наприклад, під час опитування наші волонтери чули наступні відповіді: «Я й не проти стати ініціатором об’єднання, але боюся того, що не впораюся із цією відповідальною справою», «Переконаний, що мої сусіди відмовляться», «Можливо, це було б краще, ніж платити ЖЕКу, але я навіть не уявляю як організувати ОСББ», «Боюся, що після створення ОСББ сусіди просто перестануть платити за обслуговування будинку».

Це найбільш поширені острахи опитаних сумчан. В той же час опитані в переважній більшості не задоволені рівнем якості послуг, котрі надає ЖЕК. Багато хто вважає, що тарифи на обслуговування будинку надто завищені, що послуги надаються неякісно або не надаються зовсім. Найбільше нарікання у сумчан на те, що у їх будинках протікають покрівлі, а ЖЕК їх не ремонтує вчасно, на те, що не прибираються при будинкові території, хоча це закладено у тарифі. Є нарікання у жителів й на те, що ЖЕКи ігнорують звернення жильців, що доводиться дуже довго чекати сантехніка чи електрика, й більше того, ці технічні працівники беруть додаткові гроші за усунення поломок.

Хоча здавалося б, якщо вони отримують заробітну плату, то мають обслуговувати будинки, котрі належать до відповідальності їх ЖЕКу, безкоштовно. Та на практиці це виглядає зовсім не так. Хоча, як свідчить досвід створених ОСББ в Сумах, Україні та інших країнах – таке об’єднання громадян дозволяє не просто виховати у людей відповідальність до свого майна, але й зекономити час, кошти, ефективно запроваджувати енергозберігаючі технології, покращити рівень якості життя. Але багато людей ще не готові взяти на себе відповідальність за створення об’єднання власників багатоквартирного будинку, побоюються, що відокремлення від поганого, але такого звичного ЖЕКу призведе до негативних наслідків.

Тому питання просвітництва серед власників житла щодо переваг ОСББ вкрай актуальне. Саме роз’яснити сумчанам їх права в сфера ЖКГ й покликаний проект «Стати справжнім господарем власного житла – реально!».

Адже очевидно, що потрібно підвищувати рівень усвідомлення і розуміння населенням прав та обов’язків, пов’язаних із власністю, а також можливих вигод від самостійного управління своїм майном. Необхідно роз’яснювати населенню переваги створення ОСББ, щоб змінити суспільну думку суспільства та переконати людей у тому, що лише взявши відповідальність за своє місце проживання у власні руки, можна змінити якість життя на краще.

Контакти

Коментарі

Анна Чайковська   5133 дні тому   #  

Ірина! Я "за колгосп у нашому селі"! Але виникає пару питаннь. Чи є у Сумах організації, по наданню послуг ЖКХ, алльтернативні ЖЕКу? Чи є вибір? І ще дуже важне, чи робить влада капітальний ремонт в будинку, який йде з балансу ЖЕКу?
Дякую.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5133 дні тому   #  

"колхоз" дело добровольное, но и в нашем ауле такое движение потихоньку набирает обороты. Есть ли в инете сайты по тематике "ОСББ" законодательная база, оформление, развитие и прочее... короче от А до Я желательно ;) Буду благодарен за ссылку.

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Стегній   5133 дні тому   #  

Шановна Анна! Дуже рада чути, що Ви за "колгосп" :)
Так, у Сумах є позитивний досвід створення ОСББ, котрі закуповують необхідні послуги в компаній, фірмочорк та приватних підприємців, котрі ці послуги надають. Також вони приймають на роботу необхідних працівників: консьєржів, прибиральників тощо. Не бачу проблеми в тому, щоб, наприклад, найняти спеціалістів для ремонту покрівлі чи заміни труб...
Так, проблема із капітальним ремонтом є. Й деяким (та їх на жаль одиниці) тоді ще майбутнім ОСББ вдалося "вибити" у влади гроші на капремонт будинку. Тому зараза найбільш активно ОСББ створюються в більш нових будинках.
АЛЕ, під лежачий камінь, як відомо, вода не тече. А тому боротися за покращення свого життя варто!

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Стегній   5129 днів тому   #  

Шановний Егор! Зараз я якраз працюю над тим, щоб зібрати усі потрібні матеріали в одному місці. Це буде надруковано на сайті нашої громадської організації. Я обов"язково напишу про це новину та повідомлю Вас.
Дякую за увагу до цієї проблеми. :)

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5129 днів тому   #  

2 липня ВРУ прийняла у першому читанні закон про ОСББ http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_2?id=&pf3516=4423&skl=7. Здається ОСББ тепер має бути в кожному багатоквартирному будинку :)). Ваш сайт може мати сотні тисяч відвідувачів :)

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Стегній   5129 днів тому   #  

О! Дякую пане Тарасе! :))) Ми не проти сотні тисяч відвідувачів ;)

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5128 днів тому   #  

киевский сайт ОСББ http://osbb.kiev.ua/ хотя по идее каждое отдельное ОСББ должно иметь свою страничку в интернете для оперативного общения с властями и жильцами

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Кравченко   5127 днів тому   #  

страх проявляти ініциативу взагалі...

  •   Пiдписатися на новi
Олег Кій   5081 день тому   #  

Да, сайт osbb.kiev.ua/ создан руководителем одного ОСББ города Киева, но планируется развивать, как всеукраинский сайт посвящённый ОСББ. Мы с удовольствием поделимся нашим не лёгким опытом и расскажем, как можно достичь хороших результатов не наступая на грабли нашего законодательства и собственных ошибок. И совет, для тех, кто собирается создать ОСББ (ОСМД) - пережде чем забрать дом у ЖЕКа на свой баланс, 100 раз подумайте.
Вот эта статья будет очень полезна для многих ОСББ:
http://osbb.kiev.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=202:coin-on-three-sides&catid=34:news-home&Itemid=244

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5079 днів тому   #  

возник вопрос: у нас в городе некоторые ОСББ собирают пакет документов и их легализируют на исполнительном комитете в мэрии... Вопрос вот в чём: они предоставляют Статуты и прочие стартовые документы без нотариального заверения и мэрия их принимает, насколько это законно?

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5078 днів тому   #  

я недавно спостерігав як сусіди-пенсіонери з підїзду лавку у дворі ремонтували. Відремонтували і пофарбували. Треба дати належне голові нашого ОСББ - регулярно проводить збори, організувала системне прибирання прибудинкової території. і підїзд, хоч без вахтера, завжди чистий :). Але сам будинок - вже старенький...

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5078 днів тому   #  

по примеру соседнего города - там давно ОСББ: где люди сами убирают - там не мусорят.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.