bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Кияни за чистий Київ!
17.05.2010

У вівторок 18 травня в 10:30 коло входу в “Український дім” небайдужі кияни збираються на прибирання парку Хрещатий.

Європейський стандарт – 25 кв. метрів зелених насаджень на особу, згідно наших норм має припадати 20 кв.метрів. На сучасного киянина нещодавно припадало 16,5 кв. метрів.

За останній рік з київського зеленого фонду з грубими порушеннями продано і передано понад 1 тис 500 гектарів насаджень. У киян відібрано в Голосіївському районі – 1 тис. 287 гектарів, в Дарницьому – 4 га, Деснянському – 82,6 га, Дніпровському – 38,3 га, Оболонському – 39,2 га, Печерському – 13,1 га, Подольському – 13,2 га, Солом’янському – 0,2 га, Святошинському – 11,6 га та в Шевченківському – 7,6 га.

Проте це лише початок.


Лиса гора, парк Хрещатий, ботсад Фоміна, урочище Покал, сквер Стуса, сквер коло Тихвінського провулку, парк Либідський, сквер Ревуцького, Солом’янський парк, лісові зони Труханового острову, парк на м.Дарниця – навскидку, лише короткий перелік далеко не всіх зелених зон, що постраждали чи повністю знищені за останні місяці, або плануються до скорочення.

Хто хоче перетворити Київ на запилені бетонні катакомби?


Серед недалекоглядних рушуїв нищення зелені столиці кого тільки не зустріти – і пережирілі корумповані чиновники, і мультимільйонні будівельні компанії, і іноземні корпорації, і “богослуживі” патріархати, і навіть “сучасні митці й меценати”. Всім байдуже майбутнє Києва.

Вирубка і знищення дерев вже скоро відіб’ється стрибком хронічних распіраторних захворювань серед киян, суттєвим чином збільшиться забрудненість повітря аміаком, метаном, сірководнем, важкими металами, котрих вдосталь продукують столичні підприємства.

Раніше парки слугували природним ефективним бар’єром супроти шуму та пилу. Тепер зелень галопуючими темпами нищиться. Очевидно, що вже за декілька років показники якості життя в місті серйозно впадуть.

Боротися за своє право жити в нормальному місті можливо. В першу чергу необхідно привертати увагу до протизаконних знищень природи і покращувати громадянську солідарність захисту природи.

Так, нещодавно за класичною схемою КМДА було проведено ліквідацію частини парку Хрещатий:

“За результатами проведеного екологічного аудиту встановлено, що на … території переважають дерева середнього віку (40-60 років), що знижує історичну цінність … В межах парку “Хрещатий” відсутні дерева, які включені до переліку об’єктів природно-заповідного фонду, пам’ятників природи місцевого значення, що мають особливу природоохоронну цінність … Екологічний стан ділянки також не можна вважати задовільним.” http://kiev.pravda.com.ua/news/4b8b9711a0a85/

Cпочатку парк припинили прибирати комунальні служби, потім інспекція встановила факт його забрудненості і ось вже тепер “нікчемний та непотрібний” парк перетворюється на 2 гектари під забудову арт-центру Віктора Пінчука.

Наприклад, з останніх випадків за такою самою схемою ліквідували велетенський єдиний в своєму окрузі парк Либідський, а озеро між метро Позняки і Харківська намагались(і місяць тому почали знову) ліквідувати під забудову ціле озеро.

Киянам час рятувати свої парки.

У вівторок 18 травня в 10:30 коло входу в “Український дім” небайдужі кияни за підтримки “Збережи старий Київ” збираються на прибирання парку Хрещатий.

Просимо з собою прихопити мішки для сміття, рукавиці, широкі лопати, та будь-який інший реманент, що може знадобитися для очищення території.

Це звернення стосується ТЕБЕ.


Забудь про “зелені партії”! Всплеск їх рекламно-агітаційної активності пов’язаний лише з проплаченістю пустого шуму. “Казенні екологи” в Україні нічого окрім спаму і роздачі пустих обіцянок не роблять.
 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.