bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Органи самоорганізації населення–шанс для вирішення місцевих проблем
11.05.2010

Зробити життя кіровоградців якісно кращим допоможуть органи самоорганізації населення (ОСН) – переконані учасники прес-конференції, що відбулася 11 травня 2010 року  у прес-клубі реформ.

А для того, щоб ОСН могли повністю реалізувати свій потенціал, необхідно на рівні міста Кіровограда створити можливості для їх розвитку. Депутати міської ради мають прийняти необхідні регуляторні акти. Саме вони дозволять мешканцям міста позбутися хронічної залежності від забаганок чиновників і самим вирішувати проблеми багатоквартирного будинку, вулиці, кварталу, мікрорайону.  

Демократія у м. Кіровограді для пересічних мешканців починається і закінчується у день голосування (або народного волевиявлення) за ту чи іншу політичну силу, яка має бажання увійти до складу місцевих рад.

Дана знаменна подія буває лише раз на п’ять років. Весь інший час кіровоградці почувають себе прохачами у власному домі. Ми постійно чогось просимо у влади, чиновників, місцевих депутатів. А вони, відповідно, як примхлива дівчина, дуже люблять відмовляти, посилаючись на невідому нам статтю в місцевому бюджеті. Однією з причин такого становища є те, що депутати міської та районних у місті рад, які згідно законодавства мають бути представниками інтересів територіальної громади, обираються за пропорційною системою, тобто за виборчими списками. Це означає, що депутати не прив’язані до конкретної території, а городяни не завжди знають своїх обранців в обличчя.

«Якщо розглядати цю проблему в межах нашого міста, стає очевидним, що представляти інтереси громади і сприяти вирішенню проблем місцевого значення у ряді випадків просто нікому», - стверджує Марат Цумарєв, юрист Творчого об’єднання «ТОРО».

За таких умов місту необхідні органи самоорганізації населення (ОСН) - представницькі органи, що створюються жителями, які проживають на території міста або його частин, для вирішення питань місцевого значення. Разом з тим на шляху самоорганізації у нашому місті поки що є багато перепон. Одна із них - відсутність чітких «правил гри» щодо створення та діяльності ОСН. Недосконалість окремих положень чинного Закону України «Про органи самоорганізації населення» дає можливість недобросовісним чиновникам на свій розсуд трактувати певні норми Закону. І як наслідок цього – маємо єдиний офіційно зареєстрований ОСН у місті Кіровограді.

Вихід із цієї ситуації учасники заходу бачать у прийнятті місцевою радою відповідних нормативно-правових документів, які б сприяли розвитку руху ОСН у нашому місті.
 

Творче об’єднання «ТОРО» є Контактною групою в Україні Transparency International – глобальної антикорупційної неурядової організації, що має понад 90 національних представництв та працює більше як у 100 країнах світу.

Місія Творчого об’єднання «ТОРО» полягає у впровадженні в Україні демократичних процедур участі громадян у формуванні та реалізації державної політики. Дізнатися більше про діяльність організації можна на сайті www.toro.org.ua.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.