bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Що ми залишимо для наших дітей? Або 3 000 мільйонів року «в пусту»
28.04.2010

На ХХХVI сесії Миколаївської обласної ради було вирішено направити звернення до Президента України щодо фактичної ліквідації двох Національних парків «Білобережжя Святослава» і «Бузький град».

Частину задуманої площі займає територія регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя» або «Бузький гард», або ж просто «Мигія», площа якої складає 6267 га. земель.

Долини річок Південний Буг, Мертвовод та Арбузинка, необхідно розглядати як один суцільний, комплексний об’єкт .

Для створення унікального ландшафту у долинам цих річок природа працювала понад 3000 мільйонів років. На цій території на денну поверхню виходять одні з найстаріших порід Українського Кристалічного Щита – супракрустальні товщі, серії і ультраметаморфічні, інтрузивно-магматичні комплекси.

На цій ділянці знаходиться велика кількість унікальних об’єктів живої природи та прибузьких і причорноморських ендеміків:

  • 900 видів судинних рослин, 26 з яких занесено до Червоної книги України;
  • не менше 9000 видів комах, 56 з яких занесено до Червоної книги України;
  • 300 видів хребетних тварин, 46 з яких перебувають під охороною держави.

В долині річки Південний Буг, між селами Мигія та Олександрівка знайдено 98 археологічних пам’яток. Вони мають велику наукову цінність і представляють неперервний хронологічний ряд від палеоліту (які датуються 30 тисяч років до н.е.), та часів формування слов’янського етносу. Особливо цікавими є залишки поховань – кіммерійців, скіфів, трипільців, сарматів, древніх слов’ян, римлян та інші.

Середня течія Південного Бугу була останнім притулком запорізьких козаків після ліквідації козацтва на дніпровських порогах. Тут була створена одна з найпотужніших територіальних одиниць Запорозької Січі – Буго-Гардська паланка з адміністративним центром біля злиття балки Ташлик та Південний Буг (знаменитий острів Гард).

У кінці ХVІІІ століття бузький острів Мигія був центром Гайдамацького руху. На острові був розташований табір – Гайдамацька Січ, що надавав притулок та захист гайдамакам.

В місті злиття р.П.Буг та р.Синюхи, сьогодні розташоване м.Первомайськ на Бузі, у минулому на цій території були збудовані запорозька фортеця Орлик, турецька — Голта та польська — Богополь.

Про величне козацьке минуле свідчать назви місцевості по долині р.Південний Буг – острів козака Мамая, острів Гард, урочище Протіч з Протічанською скелею, скеля Турецький стіл, Брама, Сова, Пугач, Гайдамацька балка та інші.

Від с.Кінецьпіль до м. Южноукраїнська проходить чергування ділянок порогів та спокійної течії. Найкращі пороги, які є Меккою водного туризму і місцем паломництва тисяч спортсменів та туристів, розташовані біля с.Мигія , с.Куріпчино, с.Семенівка, с.Львове, с.Іванівка, с.Констянтинівка і останні біля м.Южноукраїнська.

Стрімкі скелі, які утворюють каньйони по берегам річок сягають висоти до 50 метрів і є чудовим місцем для тренувань альпіністів. Каньйони знаходяться біля с.Куріпчино, м.Южноукраїнська, гирла річки Велика Корабельна (Іванівський міст) по руслу Південного Бугу та с.Актово і с.Петропавлівка по руслу Мертвовода.

Територія має надзвичайно високий рекреаційний потенціал – дивовижні краєвиди, історико-культурну цінність, велику кількість радонових джерел, хорошу автотранспортну розв’язку і є однією з найкращих в Європі природних трас для водного слалому.

Сучасна площа регіонального ландшафтного парку становить 7394,3 га. У 2008 році було оформлення переходу Регіонального ландшафтного парку у Національний природний парк, який був першим національним парком на Миколаївщині.

Саме відмінивши статус Національного парку є вірогідність, що наші діти зможуть це все побачити лише через високі паркани чиїхось домівок.

Але все залежить від нас! І тому Миколаївський осередок молодіжної організації «Демократичний Альянс», Миколаївський обласний фонд «Індіго» та екологічні організації міста 20 квітня розпочали громадянську кампанію «НАЦІОНАЛЬНИМ ПАРКАМ БУТИ!», яку підтримали близько 36 громадських об’єднань Миколаївщини та України.

Україна для людей! А людям потрібні національні парки!

Юлія Дрозд

Коментарі

Юрій Новіков   5194 дні тому   #  

Давайте спочатку спробуємо написати гнівні листи до Миколаївської обласної ради від ГО з різних областей.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5194 дні тому   #  

пишите заявление о сложении полномочий депутатов в связи окончанием полномочий и опротестовывайте ихнее НЕЗАКОННОЕ решение.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.