bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фестиваль думок у Сєвєродонецьку: як розвивати дискусію у громаді
14.04.2020

Налагодження комунікації всередині громади та розвиток аргументованих дискусій є складним і тривалим процесом. Цього року вже вчетверте лідери неурядових організацій, активісти, громадські діячі, представники влади та всі охочі зберуться на Фестивалі думок у Сєвєродонецьку, який став не лише платформою для обміну думками у громаді, а й мотивуватиме її до конкретних дій.

Опис проблеми

Відсутність безпечного простору для обговорення різних позицій є проблемою для багатьох українських громад. Але важливо, щоб у кожного члена була можливість послухати і висловитися на тему реформ, організації міського простору, екології та безпеки.

«Благодійний фонд «Восток СОС» працює на сході у Луганській та Донецькій областях. Ми бачимо, що відбувається з місцевими громадами, і вважаємо, що Сєвєродонецьку потрібен такий фестиваль. Про фестиваль думок ми дізналися від наших естонський партнерів з організації Mondo. Наш фестиваль є майданчиком для обговорення соціально важливих питань. Громади з Луганської області пропонують багато тем для обговорення, а освітня складова – важлива частина фестивалю. В іншому випадку Сєвєродонецьк не відвідає така кількість цікавих спікерів із Чехії, Естонії, Франції та Німеччини. Дуже круто, що у невелике місто на сході приїжджають багато професіоналів із різних сфер. Фестиваль руйнує стереотипи про схід України для представників інших країн», – прокоментувала координаторка освітніх програм Благодійного фонду «Восток СОС» та організаторка Фестивалю думок у Сєвєродонецьку Юлія Кішенко.

Громади відчувають потребу в заходах, де вони могли розвивати соціальну згуртованість та залучати до обговорення представників різних сфер.

Способи вирішення

Заходи такого типу вже не перший рік проводять у країнах Скандинавії та Балтії. А в епоху цифрових технологій потреба у «живих» дискусіях лише зросла.

Формат фестивалю сприяє тому, щоб дискусії, які тривають у суспільстві, були аргументованими й продуктивними, щоб активісти пропонували шляхи вирішення проблем, а люди навчилися слухати один одного.

«Найголовніше – це комунікація з місцевою громадою. Не потрібно робити фестиваль думок заради фестивалю думок. Слід виходити до громади і не замикатися на собі, запрошувати якомога більше партнерів. Забезпечувати свободу представникам громади у реалізації їхніх ініціатив»,  – додала Юлія Кішенко.

Програма фестивалю формується відкрито, а ідеї для дискусій можуть подавати як неурядові організації, так і фізичні особи. У 2019 році Ресурсний центр ГУРТ у рамках фестивалю презентував майданчик «Громада у смартфоні» для обговорення важливих питань діджиталізації та е-врядування, які визначитимуть спроможність громад у цифровому світі. Найгострішим виявилося обговорення захисту персональних даних.

«Найбільша перешкода – логістика, оскільки транспортне сполучення із Сєвєродонецьком не дуже зручне. Також у нас складна взаємодія з місцевою владою. Активісти громади активно долучаються, постійно вигадують важливі ініціативи. Звичайно фестиваль не настільки масштабний, як нам хотілося б. Особливо, якщо порівнювати з Естонією, де фестиваль думок відвідають тисячі учасників зі всієї країни, однак ми працюємо над цим, і популярність фестивалю поступово зростає», – зазначила Юлія Кішенко.

Теми дискусій на Фестиваль думок 2020 приймають до 31 липня. Для того, щоб запропонувати тему потрібно заповнити анкету.

Висновки

Формат фестивалю думок дозволяє створити майданчик, де представники різних сфер діяльності можуть поспілкуватися між собою, висловити власну думку та зробити перший крок до діалогу. Звісно, на фестивалі неможливо вирішити всі проблеми, але це змога розвинути дискусійну культуру. Формат фестивалю дозволяє звести на одній платформі представників різних секторів, а отже, розглянути проблему з різних ракурсів.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.