bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В’ячеслав Ліхачов про правоекстремістський рух в Україні(відео)
15.04.2010

14 квітня в арт-галереї «Худграф» у рамках Київського медіа-кіноклубу відбувся показ 3 стрічок: «Кавказьке поселення» Ульріха Ашенбреннера (Німеччина), «Кадри» Терези Рейхової» (Росія) і «Гордощі без упереджень» Ксенії Удодової (Росія).

Останній фільм, присвячений проблемі неонацизму в сучасній Росії, коментував В’ячеслав Ліхачов, дослідник правоекстремістської діяльності і експерт Конгресу національних громад України.

В"ячеслав Ліхачов

Пан Ліхачов у своєму виступі висвітлив ситуацію з праворадикальним рухом і проблеми, пов’язані з ним, характерні для нашої країни.

  • Динаміка злочинів на ґрунті расизму за останні роки  
  • Ситуація в Україні у порівнянні з сусідніми країнами  
  • Феномен партії «Свобода»
  • Оцінка українських законопроектів в сфері ксенофобії - Зв’язок правоекстремістських груп і політичних сил  
  • Прогноз щодо ставлення нової влади до праворадикального табору
     

Про це і не тільки є нагода дізнатися з виступу експерта В’ячеслава Ліхачова, що пропонується Вашій увазі.
 


Контакти

  • Андрій Печера
  • Репортер ГУРТа

Коментарі

Володимир Свєнтицький   5209 днів тому   #  

Свобода дійсно на теперішній час єдина проукраїнська партія в Україні, яка має досить широку громадянську підтримку. Через це комусь дуже хочеться її попаплюжити. Мабуть вона поперек горла стала українофобам, тому й нав*язують її як екстремізм.
Щодо заявленої праворадикальності - то це бажання виступаючого, а не дійсність. Проросійські кримські «патріоти» постійно чинять злочини проти свободівців, і це їм сходить з рук (міліція їх захищає). То яка ж вона радикальна?
Якби Свобода була такою (або інші були), то такі ліхачови й рота не відкрили б, бо їх би фізично нищили. А так їздять собі по Україні, розказують як у нас погано з ксенофобією, як страждають національні меншини. Хоча за 2009 рік в Україні не було жодного (!) підтвердженого злочину на національному грунті (в той же час в інших країнах українців вбивають, у т.ч. і в Європі). Українці не можуть вчитись у школах українською на території своєї країни - це не екстремізм і не ксенофобія по відношенню до корінної нації?

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5209 днів тому   #  

Проте за вуха притягують щось, аби затаврувати національний рух. Це подібно до того, як таврували РУХ на початку перебудови. А потім вбили Чорновола, Бойчишина, Гонгадзе та інших патріотів. Чекати наступних злочинів проти українців?
Чому не паплюжаться національні партії у Європі? Бо керівники цих країн борються (саме так!) за свої країни і національний бізнес. А наші відкрили все для всіх, тільки не своїх. Тим часом їх фірми (цих країн) заробляють і вивозять з України капітали. Де поділись мільярди за 2008-2009 роки, що половина українців перетворилась на жебраків? В кишенях яких країн вони осіли?
До речі, євреї дуже люблять поплакатись на те, що їх не люблять, а самі тим часом мають у своїх руках левову частку влади й бізнесу та відповідно привілеїв. А українці жебракують, в тому числі й по світу. Український бізнес на межі виживання, а країна на межі дефолту.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5209 днів тому   #  

Німці хочуть засудити українця, який ніби-то був охоронцем у концтаборі. А самі своїх нацистів (які винні у тисячах і мільйонах смертей !, які керували таборами смерті, фізично нищили невинних людей !) ще в 50-60-х роках повипускали з тюрем (а де-кого і не засуджували !) і ті спокійно доживали (і доживоють !) свого віку з генеральськими пенсіями й привілеями. Це скромно замовчується! А нам про це потрібно кричати, бо найбільше загинуло та було знищено під час ІІ Світової війни українців. Чому тих українців, які боролись за незалежність в УПА, досі намагаються таврувати, а катів з НКВД лікують у санаторіях та виплачують їм пенсії з наших податків? Чому портрети нациста Сталіна, ката і вбивцю мільйонів українців мають прикрасити Москву? Таких ліхачових багато є по Україні. Особливо в Криму, де КГБ-ФСБ підтримує плацдарм для поширення ворожої ідеології.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5209 днів тому   #  

До речі, й ця "зірка" російська, і розмова ведеться переважно російською. А в Росії з ксенофобією все в порядку: "мочать в сортірах" і далі (Ічкерія, Грузія, Москва... вся Росія в крові). Вони справжні екстремісти, причому світового рівня. Захотіли притиснути Україну і Європу – закрили всім газ у 30-градусні морози. І всі мовчать.
ГУРТ мав би більш професійно та зважено відноситись до висвітлення подібних заходів і виступів таких "спеціалістів", щоб не перетворитись із української організації громадянського суспільства на її руйнівника.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5209 днів тому   #  

Підтвердження сказаного вище.
http://www.ut.net.ua/art/166/0/3757/
http://www.ut.net.ua/art/168/0/3765/

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   5208 днів тому   #  

... погоджуюся з Володимиром, що це "цілеспрямована політика". Таких клоунів багато, яких відповідно "хтось" підтримує, покриває, фінансує.
Наприклад прочитати будь-яку російськомовну газету - практично УСІ!!! подають новини з заходу, у "чорному світлі"...?!? Подаючи виключно негативи! Або викривляючи події, добавляючи свої "нафантазовані коментарі" і т.д. - і це стало звичною роботою журналістів. Які у свою чергу отримують за це зарплатню. Для чого? Для пригнічення? Для формування ворожнечі? Несприйняття?

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5208 днів тому   #  

Сьогодні річниця вбивства українця росіянами: 17.04.2009р. студента журналістики Максима Чайку вбили представники російської "Антифа". Причому їх ніхто не шукає і не переслідує (ні правоохоронні органи, яким Президент тоді доручив розслідувати справу, ні "ксенофоби" - якби вони були, то злочинці були б покарані в якийсь спосіб.).
Українофобія - ось яка проблема дійсно важлива для України. Особливо різкою вона вже стає з приходом (поверненням) до влади в Україні проросійсько налаштованих східняків.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5208 днів тому   #  

А раньше кто у власти был? захидняки? или пчеловоды?

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5207 днів тому   #  

http://2000.net.ua/2000/svoboda-slova/realii/66043#kk

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Печера   5206 днів тому   #  

До Володимира Свєнтицького:
«Свобода дійсно на теперішній час єдина проукраїнська партія в Україні, яка має досить широку громадянську підтримку».
В І турі президентських виборів 2010 р. за Олега Тягнибока проголосувало 1,43 % від загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні; або 352 282 особи (http://www.cvk.gov.ua/news/protokol_cvk_17012010.pdf).

«Щодо заявленої праворадикальності - то це бажання виступаючого, а не дійсність».
Подивіться чинну програму ВО «Свобода», в якій IV розділ називається «Громадянство і міграція. Право на Батьківщину та захист життєвого простору» (http://www.svoboda.org.ua/pro_partiyu/prohrama/), і оцініть самі, дійсність це чи ні. І яке тоді місце, на Вашу думку, займає «Свобода» в українському політичному спектрі?

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Печера   5206 днів тому   #  

«Мабуть вона поперек горла стала українофобам, тому й нав * язують її як екстремізм»; «А так їздять собі по Україні, розказують як у нас погано з ксенофобією, як страждають національні меншини»; «… за вуха притягують щось, аби затаврувати національний рух».
По-перше, якби Ви уважно дивилися ролик, то побачили б, що ВО «Свобода» не подається як екстремістська організація. По-друге, до чого тут національні меншини? Про них взагалі не було нічого сказано. По-третє, до чого тут «паплюження» або «таврування національного руху»? Якщо Ви особисто симпатизуєте «Свободі», то це ще не привід накидатися на тих людей, які не розділяють Вашу думку; або на тих людей, аналіз ситуації яких не співпадає з тим, що Ви особисто хотіли б почути. Тому те, що Ви говорите про «паплюження», виглядає заангажованим.
Безумовно, в Україні достатньо проблем, але який зв'язок має РУХ, справа Івана Дем’янюка або радянські партизани на території України під час Другої світової до виступу Ліхачова? Що мають підтверджувати Ваші лінки стосовно даної статті?
Ви побачили й почули те, що хотіли побачити й почути. І змішали все, що Вам хотілося, в одному «казані».

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Печера   5206 днів тому   #  

«До речі, й ця “зірка” російська, і розмова ведеться переважно російською».
Вживання російської не означає, що людина є українофобом. Чи може Ви хочете сперечатися про те, хто є більшим патріотом на підставі того, хто голосніше крикне, що він є «патріотом»? Президентство Віктора Ющенка нічому не навчило?

«Особливо різкою вона вже стає з приходом (поверненням) до влади в Україні проросійсько налаштованих східняків».
Поділ громадян України на «східняків» і «західняків» є штучним продуктом, народженим політиками заради політичних цілей. Використовуючи такий поділ, Ви лише підігруєте їм.

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Печера   5206 днів тому   #  

Нормальна дискусія зводиться до наведення контр-аргументів, а не на дилетантські коментарі на кшталт «я з цим не погоджуюсь, тому це - неправильно, стаття – замовна, автор – поширює ворожу ідеологію і паплюжить національний рух». І тим більше не включає прямі образи і наклепи на адресу інших (до Тараса Кушніра: якою була б Ваша реакція, якби незнайома людина привселюдно назвала Вас «клоуном»?). Громадяни мали би більш професійно і зважено ставитись до того, що вони пишуть.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5206 днів тому   #  

как недавно сказала судья, вынося решения по иску журналиста к ГО: "ГО имеет право высказывать свое мнение и свою критику и никто не в праве запретить это". думаю тема бесконечная, лучше пусть политики ею играются, ГОшкам больше заняться что-ли нечем? История и исторические личности вопрос неоднозначный и в большинстве заполитизированый, да и Демьянюка жалко чисто по человечески, устраивать суд в таком возрасте - чистый фарс, с тем же успехом Можно вынуть Ленина с гроба и посадить на электрический стул с контекстом - "вот видите, мы его наказали".....

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5206 днів тому   #  

Дякую Єгору Кравчуку за коментарі.
Вони неначе й правильні до конкретного тексту. Проте суть не в словах, а змісті описаного.
Я дійсно дуже заангажований громадянин: у 1990-му був серед студентів - борців за Україну; з 1995-го по 2002-й був одним з активістів РУХУ на Луганщині (саме там я пішов у політику, бо відчув на собі що таке комуністична ідеологія, українофобія і т.д.); у 2003-му я з друзями організовував "ПОРУ", об*їхав усю Україну. Проте ніколи не був членом "Свободи". Як не дивно, але найбільші мої друзі, на яких завжди можна покластись - східняки.
Отже, мої політичні симпатії - Україна. І хто їх сповідує - з тим і я.
Хоча з прізвища видно, що у мене є і польське коріння. А тому трагедія Катині 1940 і 2010 мені близька. Тим більше таким російським "зіркам" - "клоунам" вкажу на їх місце.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5206 днів тому   #  

а не проще: "собаки лают - караван идёт" ;)) что изменится от того, что Вы им укажете их место? (даже сугубо теоретически?)

  •   Пiдписатися на новi
Іван Кононенко   5205 днів тому   #  

не з усім згоден. кожен з Вас має рацію. у душі я тоже націоналіст. але ті, хто зараз називають себе патріотами мене ще більше дратують, ніж ті, кого ми називаємо москалями етс...у 90-их я думав піти у політику. потім треба було годувати сімю. закинув ту справу. зараз дивлюсь - треба щось робити. В іншому випадку, або росіяни або культурні німці - обвоязково вилізуть на голову. країні потрібен здоровий націоналізм. Але який він має бути - це питання.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5205 днів тому   #  

Громадяни, які утворюють суспільство в Україні, яке в "ідеалі" називається громадянським, яке ми прагнемо побудувати, - не можуть споглядати за процесами. Якщо тільки спосткрігати, то може статись, що або собаки були не ті, або караван зайшов не туди. Ми повинні щось робити для впливу на процеси. "Вказати на місце" можна різними способами в різній формі. Я обрав публічне обговорення. Більшість громадських діячів взагалі за цю тему не беруться, а частина просто її боїться. Більшість діючих ГО отримують гранти, а це тонке питання багатьма донорами сприймається дуже болісно. Проте це не означає, що обговорювати питання націоналізму не потрібно. Важливо розумітись в цій темі. Але поскільки цьому майже ніхто не вчить, то й спеціалістів мало. І не тільки в громадському секторі а й серед політиків.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.