bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відверта розмова – найшвидший шлях до порозуміння
13.04.2010

8 квітня 2010 року в рамках семінару Міністерства юстиції України з підвищення кваліфікації своїх працівників відбулась відверта дискусія між громадськістю і обласними управліннями юстиції щодо проблем в сфері реєстрації громадських організацій. Одним із головних ініціаторів заходу стала директор Департаменту легалізації об’єднань громадян, державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформагентств Семьоркіна Олена Миколаївна.

Громадські експерти Максим Лациба (УНЦПД), Олександр Вінніков (Мережа розвитку європейського права) та Микола Слюсаревський презентували представникам обласним управлінь юстиції головні проблеми, які виникають у громадян під час реєстрації ГО:

-затягування строків реєстрації;

-невмотивовані відмови в реєстрації ГО;

-вимоги відмовитися від тих чи інших видів діяльності, які, начебто, не відповідають нормам законодавства та інші.

Необхідно зауважити, що значна кількість цих проблем не залежить від реєстраторів, вони зумовлені самим законом “Про об’єднання громадян” або іншими підзаконними актами.  

Самі представники юстиції озвучили ще більшу кількість проблем, пов’язаних із реєстрацією громадських організацій: про невизнання за реєстраторами Мін’юсту офіційного статусу державних реєстраторів з правом працювати в Єдиному державному реєстрі юридичних і фізичних осіб; про те, що СБУ та інші правоохоронні органи влади намагаються перекласти свою правоохоронну роботу на Міністерство юстиції, щодо відстеження правомірності діяльності ГО; некоректні рішення судів щодо ліквідації ГО, тощо.
 

Присутні на семінарі погодились про необхідність модернізації чинного закону “Про об’єднання громадян”. Але також визначили, що частину проблем можна вирішити на рівні адміністративної практики, тобто діями самих реєстраторів.

Були висловлені пропозиції щодо внесення зміни до постанови КМУ №140”Про затвердження положення про порядок легалізації об’єднань громадян” від 26.02.1993 р.. та наказу Мін’юсту “Про затвердження Порядку підготовки та оформлення рішень щодо легалізації об’єднань громадян та інших громадських формувань” від 07.12.2006 N 92/5.

На завершення заходу Максим Лациба заявив: “Ми сподіваємося, що цей семінар - це початок діалогу з управліннями юстиції щодо покращення практики реєстрації громадських організацій та модернізації законодавства. Наразі маємо домовленість, що УНЦПД та коаліція громадських організацій будуть проводити консультації з управліннями юстиції щодо нового проекту закону про громадські організації: як саме його оптимально виписати, щоби чиновникам було легко, так саме, як і громадським організаціям, застосовувати реєстраційні процедури. Ми одразу отримали 2 друковані пропозиції зі змінами до закону та, як мінімум, 6 обласних управлянь виявило зацікавленість у тісній співпраці”.

УНЦПД планує підготувати рекомендації для громадських активістів та громадян, які хочуть зареєструвати ГО або внести зміни до статуту:

-як краще підготувати статутні документи;

-які є вимоги законодавства;

-які є стандартні помилки і як їх оминути;

-як максимально швидко здійснити реєстрацію.  

Для того, щоб ці рекомендації були дійсно актуальними та корисними, нам необхідно більше знати про те, з якими труднощами стикаються громадські організації під час реєстрації. Якщо ви знаєте про таки випадки, надсилайте інформацію на email - [email protected] або телефонуйте: 044 279 24 35.

Контакти

  • Ірина Кавецька
  • УНЦПД

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.