bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як відкриті дані допомагають у повсякденному житті: добірка кейсів
15.05.2020

Ми вже розповідали про економічний ефект відкритих даних, однак вони можуть приносити користь і на індивідуальному рівні. Пропонуємо ознайомитися із добіркою кейсів успішного застосування відкритих даних в Україні.

Сервіси та додатки на основі відкрити даних вже впливають на повсякденне життя громадян на всіх рівнях. Наприклад, сіті-бот «Назар» надає канал для отримання своєчасної інформації стосовно поточних ремонтів комунальної інфраструктури і строків усунення аварій. Бот уже працює в Маріуполі, Тернополі, Луцьку та Дрогобичі.

Сервіси на основі відкритих даних допомагають містянам записатися до лікаря чи здійснювати моніторинг вільної черги. Хочете зробити добру справу та стати донором? Команда проекту ДонорUA створила автоматизовану система рекрутингу та управління донорами крові. На сайті доступна інфографіка, яка показує кількість зареєстрованих донорів по місяцях, а також за групою крові. Також тут можна знайти перелік медичних закладів для здачі крові й перевірити, чи потрібні їм донори з вашою групою крові.

Шукаєте інформацію про компанію? У 2016 році виник OpenDataBot – сервіс моніторінгу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів. Сервіс збирає інформацію з відкритих державних реєстрів та інших джерел і миттєво висилає повідомлення в месенджери Telegram, Facebook Messenger, Skype або Viber. OpenDataBot зайняв перше місце в конкурсі EGAP Challenge та отримав 250 тисяч гривень.

Відкриті дані спрощують життя в місті та сприяють покращенню послуг. Житомир став одним із перших міст, яке впровадило е-квиток та оприлюднило візуалізацію роботи громадського транспорту. Інформація допомагає містянам контролювати виконання графіків руху, обсяг виручки, отриманої перевізником, а управлінцям – знаходити рішення для покращення роботи транспорту.

Також сервіси на основі відкритих даних розробляються в межах ініціативи «Дані міст». Саме зараз переможці відкритого виклику активно працюють над реалізацією проектів. Обидві ідеї після реалізації запропонованого онлайн-сервісу передбачають можливість розгортання в інших громадах.

Матеріал опублікований в рамках Ініціативи «Дані міст», що реалізовується фондом TechSoup та Ресурсним центром ГУРТ за підтримки NED.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.