bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Формула успіху громадянського суспільства: ОГС + Профспілки + Роботодавці = сила потрійної дії
30.03.2010

25-26 березня 2010 року в приміщенні готелю “Radisson” відбувся семінар “Відносини України – ЄС: роль громадянського суспільства. Зміни в промисловості та економічна криза в Україні”, організаторами якого виступили Європейський економічний і соціальний комітет та Національна тристороння соціально-економічна рада при Президентові України.

Одним з головних питань заходу була виробка концепції роботи громадянської платформи, яка буде представляти громадянське суспільство України в майбутній угоді про асоціацію “Україна – ЄС”. За допомогою платформи планується залучити представників ОГС до моніторингу виконання угоди, контролю та консультацій з урядом України та Європейською комісією щодо реалізації позицій цієї угоди.

На даний момент з українського боку не вироблено чіткого бачення того, в який спосіб буде формуватися дана громадська платформа. Європейські громадські організації будуть представлені Європейським економічним соціальним комітетом, до складу якого входять роботодавці, профспілки та ОГС. Українська сторона представлена Національною тристоронньою соціально-економічною радою при Президентові України, яка складається з профспілок, роботодавців та представників уряду. Наразі недержавні громадські організації не залучені до її роботи.

Керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба, учасник заходу, повідомив: “З коментарів членів Національної тристоронньої ради можна зробити висновок, що вони не бачать перспективи залучення громадських організацій до складу тристоронньої ради. Отже існує нагальна потреба знайти механізм включення громадських, правозахисних, екологічних і інших організацій до представництва в Громадянській платформі”.

Громадська експертна рада при українській частині Комітету Україна-ЄС (голова Олег Рибачук) пропонує наступну модель роботи такої платформи: Тристороння рада забезпечить представництво профспілок та роботодавців, а представники ГС будуть обиратися на форумі громадських організацій відкритим, рейтинговим голосуванням.

Варто зазначити, що на семінарі можна було почути багато голосних заяв представників української влади про важливість громадянського суспільства. Зокрема, було озвучено привітання учасникам форуму від Президента В.Януковича, який закликав всіх до діалогу. Ірина Акімова, перший заступник глави Адміністрації Президента України, наголосила на готовності до співпраці із громадянським суспільством, зокрема через публічні консультації. Із цим також погодилися народний депутат Василь Хара (Співголова Національної ради від всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців), Міністр праці та соціальної політики України Василь Надрага та народний депутат Микола Янковський (Співголова Національної ради від всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців).

У своєму виступі Максим Лациба, в свою чергу зазначив: “Незважаючи на гучні заяви щодо важливості громадянського суспільства, українська влада вже 2 роки не виконує рішення Європейського суду з прав людини у справі “Корецький проти України”, яким закон “Про об’єднання громадян” визнаний недемократичним і таким, що порушує Європейську конвенцію з прав людини. Відповідно до чинного законодавства громадські організації фактично позбавлені права здійснювати правозахисну діяльність, захист прав на безпечне довкілля, здійснювати діяльність по всій країні незалежно від територіальних статусів. З 2007 року народні депутати відмовляються розглядати законопроект “Про громадські організації”.

Саме ухвалення нового європейського закону “Про громадські організації” доведе реальне бажання влади сприяти розвитку громадянського суспільства в Україні. Новий закон повинен дати можливість громадським організаціям захищати інтереси не тільки своїх членів, скоротити і спростити реєстраційні процедури, але й надати можливість здійснювати діяльність по всій країні та безпосередньо здійснювати господарську діяльність для досягнення статутних завдань”.

Контакти

Коментарі

Тимчук Тарас    5226 днів тому   #  

Олег Рибачук: "Громадська експертна рада при українській частині Комітету Україна-ЄС (голова Олег Рибачук) пропонує наступну модель роботи такої платформи: Тристороння рада забезпечить представництво профспілок та роботодавців, а представники ГС будуть обиратися на форумі громадських організацій відкритим, рейтинговим голосуванням". - а звітси поподробнєй...

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Кавецька   5223 дні тому   #  

Коментар надав Максим Лациба:
"На даний момент відбувається процес створення спільної робочої групи громадсько-експертної ради та ради двостороннього партнерства в складі 12-ти осіб (члени громадських організацій та Тристоронньої ради), яка має виробити спільні пропозиції щодо порядку формування роботи громадської платформи.

З боку громадських організацій до робочої групи увійшли Ірина Солоненко (МФ "Відродження"), Максим Лациба (УНЦПД), Галина Усатенко (Фонд "Європа ХХІ"), Дмитро Ляпін (Інститут Власності і Свободи), Інна Підлуська (Ялтинська європейська стратегія), Святослав Павлюк (Київський офіс Польсько-Української Фундації Співпраці).

Протягом місяця планується виробка спільних пропозицій, проект яких Громадсько-експертна рада надішле всім зацікавленим сторонам для консультацій та погодження.

Фіналізовані пропозиції будуть передані Соціально-економічному комітету, Європейській комісії та Міністерству закордонних справ. які є головними учасниками процесу створення тексту.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   5223 дні тому   #  

я так сподіваюсь, що названа шановна робоча група не забуде подбати про "мільйон для громадянського суспільства України", який обговорювався на порталі ГУРТ 4 місяці тому :)

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5223 дні тому   #  

я надеюсь проекты на Гурте тоже выложат для обсуждения?

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Волох   5221 день тому   #  

Идея очень хорошая , но заметьте у работадателей и профсоюзов очень развита организационная инфраструктура , начиная от столицы страны до областных и районных центров . Для того , чтобы представители гражданского общества стали полноценными партнерами на равне с работадателями и профсоюзами , им необходимо создать аналогичную инфраструктуру по всей Украине . К примеру в каждом областном и районном центре страны должен быть боевой и мобильный информационно - мобилизационный общественный центр реформ . Цель которого - это проведения массовых просветительских , информационных и мобилизационных акций в поддержку европейских реформ на местном уровне . Если эти центры создадут на местах общественный резонанс в реализации своих программных целей , их будут уважать партнеры по трехстороннему соглашению , если реальной работы в регионах не будет , то получится очередной мыльный пузырь , который в столице и умрет .

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.