bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Волонтер має не тільки брати лопату й копати
14.03.2010

Волонтер насамперед бере на себе відповідальність, а згодом «копає» нові перспективи, ідеї, шлях до поступу в громаді. Для підвищення ефективності і дієвості державних та міжнародних програм, спрямованих на допомогу селу, в рамках проекту “Корпус волонтерів для сільських громад України” проводиться широка інформаційна кампанія з метою залучення волонтерів-добровольців та визначення громад, які готові з ними працювати.

Важливо розуміти, що негаразди село не подолає самостійно. Зміни не впадуть з неба. Це кропітка праця, насамперед жителів певної громади й потенційних помічників. Щоб вирішити проблеми в системі, потрібно вийти за межі цієї системи. У світі існує успішний досвід організації руху добровольців для допомоги депресивним і слабо розвинених територій.

Проблемно, що ми в Україні кожну хвилину беремо щось від села, у відповідь - не цікавимося, скільки коштів лишаємо для сільських бюджетів. Є першопричини на це. Зі села діваються кваліфіковані кадри. Чому державні програми не дають результатів? Зокрема через те, що ми, ті , хто складають програми, не спускалися до рівня села. Не вникаємо в те, чим обділена певна громада. Історично ми всі вихідці зі села, чим і маємо пишатися. Проте ситуація в селі в цілому характеризується системною, найглибшою кризою. Це наслідок непродуманих реформ, проведених владою. Особливе занепокоєння викликає стан земельних ресурсів. Сьогодні на кожну тисячу працездатних в селі припадає близько 760 пенсіонерів і непрацездатних.

Близько 18 тисяч сіл не можуть відродитися і приречені на вимирання. В більше половини за рік не народжуються діти. Рівень смертності в сільській місцевості перевищує народжуваність в 2,6 рази. У селах (а їх в Україні більше 28,5 тисяч) практично повністю занепали комунальне і побутове обслуговування. Лише п’ята частина сільських населених пунктів мають водопровід. Серйозні проблеми виникли з транспортним сполученням, діяльністю медичних установ, шкіл та дошкільних закладів. Майже 5 тисяч сіл не мають шкіл, причому в 90% з них проживають по 40-60 дітей шкільного віку. Відсутні заклади охорони здоров’я в 2400 селах з населенням понад 500 чоловік. Користуються привізною водою більше 2,3 тисячі сіл з населенням в кожному понад 800 чоловік. Фермерський рух фактично не відбувся і не вирішив жодної соціально-економічної проблеми.

Дослідження потреб села. За це насамперед потрібно взятися. Без достовірності нічого путнього не буде. Для цієї мети та підвищення ефективності і дієвості національних, міжнародних програм, спрямованих на допомогу селу, об’єднують зусилля зацікавлених установ та організацій і створений Корпус Волонтерів для роботи в сільських громадах України. Волонтерська безкорисна праця в наш час «безцінна»…

В значенні «не цінується». Після певних благочинних заходів люди стереотипно запитують: «А яка це партія»? Немає довіри людини людині, допомогти ж варто спершу громаді в якій ти живеш. Мотивуймо себе тим, що година праці волонтера оцінюється грошовим еквівалентом. Міркуйте: якщо на проект виділено 10 тис. грн., тоді своєю багатоденною роботою ви відробляєте ці кошти , працюючи на благочинність. Тобто грант, чи спонсорські гроші, типу вашої зарплати. Саме це може допомогти конкретно кожному реалізуватися: здійснити мету життя – стати корисним і зробити добро. Волонтер повинен бути каталізатором негативу в селі: вишукую ідеї, людей і підштовхує до дій .

Правильно навчити знаходити власні потреби та формувати проекти. Тоді на дієву, ініціативну громаду звернуть увагу всі. Програма Корпусу Волонтерів шукає та підтримує добровольців, які за два роки своєї діяльності в сільській громаді налагодять процеси отримання та ефективного використання інформації в громаді; започаткують процеси обговорення, розробки та впровадження стратегії сталого розвитку громади; допоможуть місцевим лідерам стати дієвою командою і реалізують, як приклад, один або кілька міні-проектів.

Триває процес формування ініціативних груп, які запрошують волонтера в громаду для подальшої співпраці. У село мають прийти люди, які допоможуть відродити і розвивати українське село, активізують діяльність сільської громади. Якщо проаналізувати якісний стан громадян, які вирішили стати волонтерами, то слід відмітити, що майже всі - люди з вищою та незакінченою вищою освітою, які хочуть відчути себе корисними для суспільства. Жінки більш активні у бажанні працювати волонтерами. Шановні лідери громад! Подумайте, чи ви готові до змін? Якщо ви впевнені у тому, що хочете щось змінити в громаді на краще, зробіть перший крок назустріч новому, запросіть до себе в громаду Волонтера який допоможе вам сформувати команду місцевих добровольців — ваших перших помічників, створити інформаційний центр та налагодити його роботу, прискорити процес стратегічного планування, надати практичну допомогу у підготовці, розробці і реалізації проектів та програм розвитку сільських територій.

Щоб взяти участь у проекті, заповніть анкету Громади та надішліть за нашою електронною адресою: [email protected] або поштою: 30455, “Корпус волонтерів для сільських громад України”, пров. Фрунзе, 15, Шепетівського району, Хмельницької області. Анкету громад Ви можете завантажити у форматі Adobe Reader, OpenOffice, Microsoft Word або заповнити в режимі on-line.

Кілька років тому в університеті мені довелося полемізувати з викладачем світової культури щодо можливості бути інтелігентом вихідцю зі села. Так ось, пані викладач розумно доводила мені, що тільки людина, яка третьою в своєму роді закінчила університет (після прабатьків і батьків), має право бути інтелігентом. 

Відходжу від теми в контексті , та важливо звернути на це увагу: як же селянин, якого ми так хочемо залишити в селі за таких умов, має стати освіченим?
Якщо відверто, особисто мені хочеться ще приїхати в багате українське село, знайоме з дитинства. Допоможімо тим, що нам усім під силу саме в цей час. Для початку можна знайти цікаву «родзинку» в найріднішому для вас селі. «Щоб село нам усміхалося – всміхнімося спершу селу». Продовження є.

Контакти

  • Христина Грищук
  • Фонд “Стара Волинь”

Коментарі

Рибалко Олег Петрович   5241 день тому   #  

Щоб взяти участь у проекті, заповніть анкету Громади та надішліть за нашою електронною адресою: [email protected] або поштою: 30455, “Корпус волонтерів для сільських громад України”,
****Вибачте, Ви ж, певне, знаєте де знаходиться ****
пров. Фрунзе, 15, Шепетівського району, Хмельницької області.
**** а я? :)*****
Анкету громад Ви можете завантажити у форматі Adobe Reader, OpenOffice, Microsoft Word або заповнити в режимі on-line.

  •   Пiдписатися на новi
Рибалко Олег Петрович   5241 день тому   #  

А й справді, думки (пропозиції) є. Та без грунтовної, "зацікавленої" розмови, наприклад, зі справді зацікавленою у відродженні України людиною (але, при цьому, ще й посадовою особою - Хм. ГУБЕРНАТОРОМ), викладене у "коментарі" виглядатиме як прожект, "Нові Васюки" або щось схоже.

  •   Пiдписатися на новi
Христина Грищук   5240 днів тому   #  

Я ж правильно розумію, Ви з Хмельницького? Олеже, що не розуміло?

  •   Пiдписатися на новi
Рибалко Олег Петрович   5240 днів тому   #  

Вибачте, будь ласка, мою вредність таку, шкідливість.
Після 30455, “Корпус волонтерів для сільських громад України” одразу зазначено: пров. Фрунзе, 15, Шепетівського району, Хмельницької області. Можливо мова йде про Гриців?
Та не звертайте на мене уваги. Даруйте мені. Все одно, я Вас люблю й поважаю.
олег.

  •   Пiдписатися на новi
Христина Грищук   5240 днів тому   #  

І я Вас тепер. Направду, Гриців ... Виправимо. Ще такого гречного коментаря й не чула*) Ви здоровий критик від природи або ж толковий редактор, якому можна заздрити.

  •   Пiдписатися на новi
Рибалко Олег Петрович   5239 днів тому   #  

Ні-ні!
Просто стареньке й немічне, що впродовж декількох років не могло взяти в тяму за що мені така ласка Господня - підхопити зкинутий у прірву непотріб і в теплі долонь розповісти навіщо оздоба метеликам серед різнобарв'я луків.
Ін.3:16 - це лише початок, мінімум.
Але, коли ми не полюбим дарунок Божий, цей зримий (і не зримий, але - матеріальний) світ, тимчасовий і створений лише для нас (забавка малюку:)), то чиї ми діти?
Матеріальний добробут громад (як найстражденних - сільських), безперечно добра, потрібна і нагальна справа. Та мені до серця - відродження. До скрути і занепаду довело гасло "буде хліб, буде пісня". Брехні то. Без мобілок і мартенів кохали дружин і дітей. І очі зводили до неба. А без любові - хто ж ми?
Івану Хрестителю Бог визначив дві задачі. Друга (для забезпечення першої) - ..."щоб серця батьків привернути до дітей",...(Лк.1:17). І в цьому, теж, відродження громади...
Щасти, Вам, моя добра панночка. Хай наш Люблячий рясно благословить нашу Україну.
олег.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.