bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Про алкоголізм, науку та китайців…
07.03.2010

Науковий підхід “Науковий підхід” – ці слова у більшості нормальних людей здатні викликати позіхання. Тому вимушений відразу попередити, що наукові теорії, що розглядаються нами, ніким не доведені, на відміну від життєвих історій, які просто придумані автором.

Детальніше це питання освітлено в романі Михайла Анчарова “Самшитовий ліс”. Там, де пасує наука, приходить на допомогу здоровий глузд, і тоді народжуються “теорії, зрозумілі навіть обивателю”. На питання, звідки беруться алкоголіки і наркомани, є правильна відповідь: з марса (з Прокса Центавра, з Епсилон Водолія або звідки-небудь ще). Цьому є елементарний доказ. Алкоголік або наркоман відрізняється від звичної людини сильніше, ніж негр від китайця, казками про помилки природи тут не звільнишся. Коли у китаянки народиться чорна дитина, причина або у фестивалі молоді і студентів Африки, або в літаючій тарілці. Коли у нормальних батьків дитина наркоман – причини ті ж самі. До питання про відмінності алкоголіків і наркоманів: якщо є всепоглинаюча пристрасть затуманювати власну свідомість, то по порівняння з цим тайфуном різниця в пристойності мартіні і героїну здається освіжаючим вітерцем. У житті морквина і тістечка мирно є сусідами, і слова про тих, хто не пробував нічого солодше морквини – просто «випендрьож».

Можна кидатися брудом в “наркош” і свинські упиватися горілкою, нишком покурюючи “план”. Для простоти визнаємо, що ми говоритимемо про марсіан, хоча деякі зануди стверджують, що йдеться про хімічно залежних людей. Років 60 тому в одній дуже благополучній країні одному благополучному вченому прийшла в голову думка пошукати відмінності між людьми і марсіанами, і він почав у всіх підряд записувати електричні сигнали мозку. Виявилося, що у марсіан майже завжди виявляються відхилення в енцефалограмі у вигляді відсутності третьої хвилі викликаних звукових потенціалів над мігдалою (пробачте мене за ці подробиці). Але такі ж відхилення іноді виявляються і у новонароджених. І тоді стали спостерігати за цими підозрілими дітьми і знайшли, що до тридцятирічного віку 91% з них стає алкоголіками, що сформувалися, 7% — наркоманами, і лише 2 з 100 не визначилися ще в своїх пристрастях.

Ну як, припущення про літаючі тарілки не здаються гідними обговорення? Тепер про справи земні. У хворих на цукровий діабет в організмі не вистачає інсуліну, і звичний цукор для них стає отрутою. У алкоголіків в організмі теж наголошується недолік, тільки не інсуліну, а альдоксидази, засвоюючої етиловий спирт, і найзвичніший алкоголь стає отрутою, що в першу чергу вражає той орган, який і у алкоголіків називається мозком. У наркоманів теж говорять про ендорфіни і опіатні рецептори, але це вже зовсім незрозуміло, повіримо фахівцям, що аналогія тут є. Саме це в книзі “Анонімні Алкоголіки” доктор Уїльям Д. Силкуорт назвав “алергією на алкоголь”; і якщо при цих словах професіонали почнуть криво усміхатися щодо дрімучих неуків і допотопних теорій, скажіть їм про ідіосинкразію на алкоголь, що по суті нічого не змінить, і наука зразка останнього десятиліття XX століття знов перестане глузувати з пересічного громадянина. У бік жарту про літаючі тарілки, адже і діабетики болісно люблять солодке і нерідко “зриваються” з дієти, інакше б вони були б не діабетиками, а просто людьми, що не вживають цукру. Очевидно, коріння зла просто в природі людській. Всі ми від природи різні. Спробуємо прийняти як гіпотеза, що схильність “зриватися” – це природжена особливість, частинка особи, настільки матеріальна, що навіть має еквівалент в електричній активності мозку. Простіше кажучи, хтось народжується блондином, хтось народжується схильним “зриватися”. А вже на чому “зірватися” знайдеться завжди: не на цукрі, так на алкоголі, не на алкоголі, так на емоціях на худий кінець.

Докази? Будь ласка! У одному селі під Полтавою жив китаєць. Тобто не зовсім китаєць, батьки у нього були українці, і сам він не був жовтим і косооким. Але, як і всі китайці, він не міг їсти буряк. Тобто проковтнути він міг, але потім починалося таке… Просто грязьовий гейзер на камчатці. Так от, треба ж такому трапитися, що і батьки, а згодом і дружина, теща і діти Китайця, і всі його товариші по службі і друзі любили буряковий суп, або, просто кажучи, борщ. Наш Китаєць відчував себе з ними білою вороною, і, щоб довести усім, що він самий що не є українець, зі всіх українців, поїдав борщ каструлями і відрами. Ну а коли починалося виверження гейзера, тоді йому було так погано, що він був готовий визнати себе не тільки за китайця, так хоч ескімосом, тільки відстаньте. Потім проходили дні… і все починалося по новому кругу. Хепі-енду не буде: недавно він загинув, об’ївшись сурогатного буряка. Важко жити китайцем під Полтавою. Важко українцям в Америці. Але якщо китаєць на Полтавщині був один, та й той не вижив, то українців у Америці просто валом. Деякі з них самі пристосовуються до американського способу життя і стають стовідсотковими американцями, інші ж щоб не померти від американського віскі, американських хот-догів, фаст-фудів і іншої краси американського життя, стають “українцями в Америці” і непогано разом живуть на Брайтон-біч.

Саме таке життя і пропонує для алкоголіків, наркоманів і інших “хімічно залежних” людей Товариство Анонімних Алкоголіків і Анонімних Наркоманів. Можеш сам стати стовідсотковим американцем – прапор тобі в руки, ні – місце тобі на Брайтоні або в могилі. Можеш сам перестати пити і “торчати” або ж робити все це “пристойно” – і тобі не потрібен ніякий “науковий підхід”; але якщо ні – треба підшукувати місце на найближчому кладовищі або найближче місце зборів Анонімних Алкоголіків і Наркоманів. Ось саме це, а не незрозумілі теорії, я і називаю воістину і з великої букви «Науковим підходом».

Володимир. Київ. Дякую.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.