bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зниження тарифів на електроенергію завдяки силі самоорганізації
25.02.2010

Мешканці багатоквартирних будинків міста Гірник Донецької області були змушені виживати, адже більше 15 років у містечку немає газу та більше 10 років центрального опалення. Приготування їжі та обігрів помешкань здійснюється за рахунок електроенергії. Середньостатистична сім’я із трьох людей у зимовий період використовує до 3000 кв/год, для рядових працівників це дуже значні витрати.

У 1995 році газопостачання житлових будинків містечка було зупинено: підземні резервуари газу були списані та демонтовані. Органи місцевого самоврядування не належним чином підготували технічну документацію щодо переобладнання багатоквартирних будинків для використання електроплиток, коли демонтовано системи газопостачання будинків.

Котельні містечка офіційно припинили роботу з 2004 року. Відповідно до вимог Закону України «Про теплопостачання» органами місцевого самоврядування обов’язково повинні бути розроблені та затверджені у встановленому порядку схеми перспективного розвитку систем теплопостачання міста. Але про це говорить лише Закон, а як же органи влади? Місто перетворено у руїни, жодна соціальна програма, чи регіональний проект будівництва та розвитку не був застосований до містечка.

«Ми довго і терпляче очікували, - вказує голова ініціативної групи Тетяна Липинська, - коли держава та органи влади нарешті згадають про наше право на достойний рівень життя та про свій обов’язок забезпечити це право, звернуть увагу. Однак будь-яке терпіння має межі».

1 квітня 2009 року у містечку розпочався стихійний мітинг протесту, причиною якою була опублікована постанова НКРЕ№373 від 01.04.2009 р. про збільшення тарифів на електричну енергію. Мешканці міста були обурені тим, що місто без центрального опалення та газу не зможе вижити в умовах підвищення цін на електроенергію. На цьому зібранні обрано ініціативну групу, якій довірено представляти інтереси територіальної громади міста на всіх рівнях влади. Ці люди, не жаліючи своїх сил та часу, а головне вірячи у справедливість, почали стукати, грюкати у всі двері.

Члени ініціативної групи звернулись із листами до голови Донецької облдержадміністрації, Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, Прем’єр-міністру України, Секретаріату Президента, Донецького обласного штабу БЮТ, Донецького обласного штабу Партії Регіонів з вимогами надати місту Гірник Донецької області статус не газифікованого міста і міста без центрального опалення, а також надати пільговий тариф на оплату використовуваної електроенергії, для будинків, які обладнані електроплитами та електрообігрівальними установками у розмірі 18,72 коп.

Проте у відповідь ініціативна група отримала бюрократичні відписки. Всі листи спрямовувались для вирішення на місцевому рівні. А на місцевому рівні громада стикалась із жорсткою протидією місцевих органів влади. «До містечка через звернення прибували перевірки із м. Селідово, заступник міського голови Мандич Л.В., перший заступник начальника головного управління ЖКГ Донецької облдержадміністрації Осипенков В.А., інспекція із ВАТ «Донецькобленерго» та намагались нам закрити рот і в один голос стверджували, що для переведення на пільговий тариф слід дотриматись порядку переведення будинків на електроопалення та електроплитки. - вказує голова ініціативної групи Тетяна Липинська. - На прийомі у заступника Донецької облдержадміністрації з питань ЖКГ вирішення питання про переведення п’ятиповерхових будинків на пільговий тариф з електроенергії полягало в отриманні в електропоставляючій організації власником об’єкту архітектури технічних умов на інженерне забезпечення об’єкта архітектури у частині електропостачання.Ми намагались пройти цей встановлений законодавством порядок , навіть закупили технічні умови приєднання до електричних мереж 43 житлових п’ятиповерхових будинків.» Надалі постало питання про величезні суми коштів: складення проектно-технічної документації становило 350-400 тис. грн.., а реалізація цього проекту у життя 50 млн. грн. Громада розуміла, що таку суму міська влада не може виділити і вона не є обґрунтована для містечка, яке більше 15 років живе без газу та центрального опалення, та як виявилось, «незаконно» користується електроенергією для приготування їжі та обігріву житлових приміщень.

Ініціативна група прийняла рішення шукати правду у Києві. Для того, щоб із Києва не повертали питання на місцевий рівень, жителі переконали міського голову Архипенко В.Г. підтримати ініціативну групу у Києві і представляти органи самоврядування. Громада підтримала поїздку ініціативної групу не тільки морально, але і матеріально, за що активісти вдячні кожному жителю, за об’єднання для загального результату. 9 липня 2009 року представники ініціативної групи міста записались на прийом до Міністра палива та енергетики Продана Ю.В.Перебуваючи у Києві, ініціативна група зверталась до громадських приймалень Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Секретаріату Президента, Комітетів Верховної Ради. Протягом двох місяців активісти телефонували на гарячі лінії Міністерства ЖКГ, Міністерства регіонального розвитку та будівництва, Міністерства палива та енергетики. Всі ці установи зробили внесок у вирішення питання певним чином. За підтримки Секретаріату Президента Донецька облдержадміністрація спрямувала звернення до НКРЕ, Міністерства палива та енергетики з проханням вирішити питання встановлення пільгового тарифу на електроенергію. Проте НКРЕ відмовило ініціативній групі, посилаючись на економічну кризу та відсутність засобів у бюджеті для субсидування міста у електропостачанні.

Члени ініціативної групи розуміли, що все ж таки питання може вирішити тільки НКРЕ. Заручившись підтримкою міністра палива та енергетики Продан Ю.В. та віце-прем’єр міністра Немирі Г.М., представники громади звернулись безпосередньо до голови НКРЕ Кальченко В.Н. Громадські представники зуміли довести, що їхні вимоги правомірні, та громадяни не повинні страждати через недогляд посадових осіб.

29.10.2009 року Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження №1324 «Про додаткові заходи енергозабезпечення населення, що проживає у багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом». Відповідно до розпорядження міські та обласні органи влади повинні вжити заходів для будівництва, модернізації чи реконструкції систем центрального опалення у багатоквартирних будинків, які не газифіковані природним газом, і в яких відсутні чи не працюють системи центрального опалення, рекомендовано НКРЕ до завершення виконання цих заходів для населення зберегти тариф на електроенергію на рівні, встановленому для населення, яке проживає у будинках, які обладнані у встановленому порядку кухонними електроплитами та ектрообігрівальними установками.

На основі розпорядження КМУ НКРЕ прийняла постанову від 10.11.2009 року №1280 «Про зміну тарифів на електричну енергію, що відпускається населенню і населеним пунктам, та внесення змін до Порядку застосування тарифів на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам».

Голова ініціативної групи зазначає: «Ми, звичайні громадяни, змогли, пройшовши десятки кабінетів, добитись для свого містечка пільгового тарифу на електроенергію. В те, що ми досягнемо мети не вірив ніхто: ні органи місцевого самоврядування, ні обласна адміністрація Донецької області. Ми змогли донести свої невирішувані, як усі стверджували, проблеми до державної влади, знайшлись люди, які перейнялись цим питанням, та взяли на себе відповідальність вирішити проблеми Гірника».

Тепер з 1 грудня 2009 року мешканці багатоквартирних будинків всієї України без газу і в яких немає центрального опалення оплачують за електроенергію за пільговим тарифом 18,72 коп. за КВ/год.

Маленьке шахтарське містечко продемонструвало свій характер та наполегливість, а головне довело всій Україні, що ініціативна група громади може досягти результату. Тетяна Липинська наголошує: «В переддень виборів міських голів та депутатів у міські ради, хочеться закликати всіх жителів, громадські організації та громади не упустити цей шанс, який нам надає Конституція України та привести до влади достойних людей. Це є у силах громади, тільки не потрібно бути у стороні, а брати активну участь у житті суспільства. Ми також не зупинимось на досягнутому, - продовжує голова ініціативної групи, - ми провели зібрання територіальної громади міста, прийняли рішення подати пропозицію до обласних та інших державних органів щодо Програми економічного та соціального розвитку Донецької області на 2010 рік, будівництва газопроводу у місті Гірник та відновлення котелень містечка».

За матеріалами порталу “Юрист НГО”, програма правової підтримки ОГС.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.